Luminile orașului – o nouă tehnică de căutare a vieții extraterestre, sugerată de astrofizicieni

3

 

De zeci de ani, căutarea vieții extraterestre s-a bazat pe vânarea unor semnale radio și pulsații de unde laser. Antenele satelit caută neîncetat semnale prin spațiu, în speranța unui mesaj de la o civilizație extraterestră. Doi cercetători astrofizicieni vin, însă, să ne spună că, poate, ar trebui să schimbăm metoda de căutare.

 

Astrofizicienii Avi Loeb (Centrul pentru Astrofizică Harvard – Smithsonian) și Edwin Turner (Universitatea Princeton) sugerează, într-o recentă cercetare, că ar trebui utilizată o nouă tehnică în căutarea vieții extraterestre: să ne uităm după urmele de lumină care ar trebui să provină de la orașele lor. ”Căutarea orașelor extraterestre este un pariu riscant, dar nu ar solicita resurse suplimentare. Și, dacă reușim, ne va schimba percepția asupra locului nostru în Univers”, crede Loeb.

Metodele folosite pleacă de la prezumția că extratereștrii ar utiliza tehnologii similare celor de pe Pământ. În cazul oricărei forme de viață inteligente, care a evoluat la lumina celei mai apropiate stele, este o presupunere mai mult decât rezonabilă: este foarte posibil ca o astfel de civilizație să aibă nevoie și de lumină artificială, care să ”acopere” orele de întuneric. Însă cât de ușor ar fi să identificăm un oraș pe altă planetă? Destul de simplu, spun cei doi cercetători: ar trebui să ne uităm la schimbarea intensității și tipului de lumină în cazul unor exo-planete care orbitează în jurul unei stele, identificând momentul în care, datorită rotației, lumina stelei nu mai influențează percepția.

Modelul de comparație arătat de cei doi este cel al Lunii: când e în faza întunecată, mai multă lumină artificială va fi vizibilă pe Pământ, în partea unde este noapte, decât lumina reflectată din partea unde este zi. Așa că fluxul de lumină al unei planete unde există lumină artificială va varia într-un mod similar, cuantificabil și categoric diferit față de cel al unei planete care nu are lumină artificială, deci, nici viață. Pentru acest tip de scanare a spațiului este nevoie de o nouă generație de telescoape, dar tehnologia este pe punctul să le producă. Și în prezent, au calculat Loeb și Turner, există telescoape capabile pentru așa ceva – ar putea vedea lumina generată de un oraș de mărimea capitalei Japoniei, Tokyo, la o distanță extinsă până la regiunea lui Pluto și Eris. Dacă pe-acolo ar fi orașe, ar trebui să le vedem cu tehnologia prezentului.

”Este puțin probabil să existe orașe extraterestre la marginile sistemului nostru solar, dar știința trebuie să găsească o metodă prin care să verifice, să confirme ori să infirme. Așa este de la Galileo încoace”, a mai spus Turner, co-autor al lucrării publicate în revista Astrobiology. Cei doi oameni de știință susțin că, odată ce tehnologia noastră a evoluat de la radio și emisie TV la fibră optică, la wireless, suntem și noi mai greu detectabili de către extratereștri. Este doar corect să presupunem că același lucru se poate întâmpla și cu evoluția tehnologică a unei alte civilizații, astfel că lumina artificială ar putea fi cea mai bună metodă de a descoperi alte civilizații de la distanță.

 

Sursa și foto: Science Daily


3 comentarii

  1. Propunerea celor doi astrofizicieni este foarte interesanta, dar complet inaplicabila la nivelul tehnologiei actuale. La ce bun sa scanezi dupa orase in sistemul solar cand stii sigur ca nu ai ce gasi. Ne trebuie ceva care sa scaneze in galaxie, iar lumina emisa de orasele din sistemele solare indepartate este usor acoperita de alte surse luminoase. Dar sa nu disperam…poate vedem in acest secol amartizarea. Cu stima

  2. Pingback: Casa Albă neagă orice contact cu extratereștrii | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger