Lumi invizibile: stangacii de langa noi

93

Dreptaci majoritari ai Romaniei, ganditi-va ca ati fi obligati sa deschideti o conserva, sa ciupiti corzile unei chitare, sa turnati cafea dintr-un ibric sau sa schimbati vitezele unei masini cu mana stanga. Frustrarea care v-ar lua in stapanire o simt acum stangacii, aflati in Romania in jurul pragului de 10% din populatie, fiind nevoiti sa foloseasca accesoriile gandite exclusiv pentru dreptaci.

 

mana stanga

 

de Ionut Dulamita

 

Antropologul Bogdan Iancu (32 de ani) a invatat la 4 ani sa foloseasca lingura, furculita si cutitul. Cine stie din ce motiv, pe toate le manipula cu mana stanga. La inceput mai dragalase, incercarile parintilor sai de a-i indrepta ceea ce ei considerau a fi o devianta s-au transformat mai tarziu in scatoalce zdravene. „Explicatia interdictiei era de-o simplitate debordanta: nu e bine!”. Ea a izvorat dintr-un sir de superstitii antice, care le perpetueaza stangacilor statutul de ciudati neindemanatici.

Cand Bogdan Iancu era in clasa a II-a, invatatoarea sa primea vizite dese si lungi de la o colega ce preda in clasa de alaturi – „o tovarasa masiva si in varsta, cu alura de discobol in retragere”. Intr-una din zile, aceasta din urma s-a oprit din sporovait si, cu un gest ferm din barbie, l-a semnalizat pe elevul Iancu invatatoarei. „Cu pasi de pachiderm tantos s-a apropiat apoi de banca mea si mi-a smuls stiloul chinezesc cu penita suflata in aur: ‘Tu n-ai invatat ca se scrie cu mana dreapta?'”, spune el pentru TOTB. “Timp de cateva minute, m-am zbatut ca sa ma eliberez din bratul hotarat sa ma dezobisnuiasca cu obiceiul-tabu – scrisul cu mana stanga. In cele din urma mi-am gasit salvarea sub banca”.

Inainte de revolutie si o vreme dupa, elevii stangaci au fost obligati de parinti si profesori sa scrie cu mana dreapta. Ceea ce de multe ori se lasa cu palmuieli sau cu urme rosii de liniar imprimate pe mana stanga. „In comunism, adesea se incerca ‘corectarea’ acestei ‘devieri’ de la ce credeau oamenii ca este normal, inclusiv in actul de educatie. As mentiona insa ca nu era o caracteristica a comunismului”, explica pentru TOTB psihologul Daniel David, de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. “Astfel de practici, in urma cu zeci de ani, se utilizau si in Anglia sau in alte tari occidentale”.

Daca aceasta „corectie” se face de la varste foarte mici, continua psihologul, atunci poate deveni o obisnuinta. Ramane intrebarea daca aceasta schimbare afecteaza echilibrul emotional, fiind vorba de o dominanta legata de cea cerebrala, asociata la randul ei cu variatii in starile emotionale. „La varste mai mari nu se mai asimileaza comportamentul ca automat”, mai spune Daniel David.

Aspectul acesta a fost inclus si de sociologul si jurnalistul Marius Cosmeanu intr-un articol publicat in 2007 in ziarul Cotidianul. Psihologul intervievat de el atunci spunea ca impunerea obligativitatii de a scrie cu mana dreapta il face pe un copil stangaci sa se culpabilizeze, ducand la schimbari in plan comportamental. Chiar daca aceasta practica nu mai exista astazi, Cosmeanu a vrut sa arate atunci ca stangacii, inclusiv cei din Romania, au fost si inca sunt dati la o parte de majoritate din lipsa unor reglementari adecvate care sa curete istoria. Sociologul, care este dreptaci, a obtinut atunci si primele estimari statistice legate de stangacii romani.

 

mana stanga 3

Foto: Mihaela Dumitrascu – TOTB

 

„De mic copil sunt pasionat de periferici, marginali, minoritati si alte grupuri sau nise. Ideea (articolului) mi-a venit de la o stire pe care am citit-o in 1999 intr-un ziar din Ungaria. Era ziua internationala a stangacilor (13 august). Erau doua-trei pagini cu informatii despre stangaci”, isi aminteste el. “In 2003 am fost in State si am vazut magazine petru stangaci, care nu stiu sa existe si in Romania. Erau mici de regula. Cat o tutungerie de pe vremuri. Si aveau de la foarfece pentru stangaci pana la liniare si carti cu sfaturi practice”.

Inainte de publicarea articolului din 2007, Cosmeanu si-a sunat prietenii de la aproape toate institutele sociologice din tara. Nimeni nu i-a putut spune cati stangaci sunt in Romania pentru ca nimeni nu isi pusese problema pana atunci. Unul dintre motive i-a fost formulat de catre cei de la Institutul National de Statistica:  „Nu monitorizam persoane cu deficiente”. Asa ca, in cadrul unei conferinte de presa organizata de sociologul Dumitru Sandu, specilizat in studiul minoritatilor, Marius Cosmeanu l-a rugat pe acesta  sa introduca in cercetarea pe care o derula atunci si urmatoarea intrebare:  „Cele mai multe activitati le faceti cu mana dreapta sau cu mana stinga?”. Asa s-a nascut prima si singura evaluare a numarului stangacilor din Romania de pana acum.

A reiesit ca stangacii ocupa un procent de circa 10% din populatia Romaniei, existand o marja de eroare destul de mare din moment ce numarul de cazuri incluse in sondaj – 1.400 – este relativ mic. Procentul, in schimb, nu este deloc mic, daca ne gandim ca stangacii au de infruntat multe operatiuni dificile. De la semnatul contorsionat al unei chitante intr-o banca, unde pixul cu spirala elastica este pozitionat pe partea dreapta, la folosirea unei masini de gaurit, a carei maneta se afla in dreapta, sus. „(Stangacii) nu ajung la maneta decat daca adopta o pozitie riscanta. La fel, foarfecele sunt facute pentru dreptaci. Pentru stangaci ar trebui sa fie inverse”, spune sociologul.

Marius Cosmeanu ofera si alte exemple: liniarul – care ar trebui trebui gradat de la dreapta la stanga pentru a fi de ajutor stangacilor –, fanta bancomatului in care este introdus cardul de credit – pozitionata doar pe dreapta –, cheile de contact si schimbatorul de viteze ale unui automobil ori masuta rabatabila a scaunelor din salile de conferinta – aflate pe dreapta –, ibricul –  al carui „cioc” este gandit doar pentru ca lichidul sa fie turnat din partea dreapta – sau deschizatorul de conserve. „Tu cum deschizi o conserva? O tii in stanga, cu palma deasupra, si o invarti. Si cu dreapta manevrezi deschizatorul. Invers e practic imposibil, pentru ca iti incrucisezi mainile si nu mai poti invarti”.

„Toate lucrurile din lumea asta sunt facute pentru dreptaci”, intareste si jurnalistul stangaci Ionut Tudorica (29 de ani), care in clasa I a luat prima lui nota de 4. La caligrafie , bineinteles, pentru ca fusese lovit de atatea ori peste mana stanga incat se obisnuise sa scrie chinuit cu dreapta. Un bun exemplu oferit de el este mouse-ul conectat la computer. Orice sistem de operare are in dotare si setari pentru stangaci, spune jurnalistul, dar cum computerele sunt folosite in masa iar setarile standard sunt destinate dreptacilor, stangacii sunt nevoiti sa se adapteze.

„Imagineaza-ti ca ar trebui sa schimbi setarile de fiecare data cand utilizezi un alt calculator. Am vazut si stangaci care s-au incapatanat si s-au deprins sa utilizeze in felul lor mouse-ul dreptacilor”. Aceeasi frustrare este starnita si de instrumentele muzicale. Ionut Tudorica canta la chitara, de exemplu. La inceput, impulsul lui a fost sa o tina invers. S-a conformat insa „normei” si a invatat sa ciupeasca corzile cu mana dreapta. Altfel ar fi intervenit iarasi problema cu produsul folosit in masa.

PXP700D„Daca as fi mers pe varianta mea, ar fi trebuit sa cant peste tot cu chitara mea. Deci nu. Si aici am vazut stangaci care au invatat acordurile pe invers pentru a putea canta pe chitarile folosite de ceilalti. Pui o chitara acordata normal invers. Cu Mi-ul subtire in sus. Si iei acordurile dreptacilor, dar cu susul in jos”. Acum, Ionut Tudorica foloseste mouse-ul, chitara, pixul si lingura cu dreapta, dar deschide usi si arunca pietre cu stanga. „Pe astea nu m-a obligat nimeni sa le folosesc cu dreapta. Concluzia e ca stangacii invata sa foloseasca lucrurile dreptacilor. Mai greu, dar invata”.

Mana stanga poate lasa insa si traume mai adanci. La una din preselectiile pentru concursul Daciada, un grup de dansatori-cosasi din clasa lui Bogdan Iancu, care il includea si pe el, se pregatea pentru competitie. Actualul antropolog s-a deprins repede cu coregrafia, mai ales ca si cosise in cateva randuri in livada bunicilor din Valcea. La un moment dat, insa, profesorul de educatie fizica care coordona grupul s-a urcat pe gard pentru a arunca o privire de ansamblu. „Iancu, esti singurul care cosesti spre dreapta, incearca invers!”.

„Invers a fost o catastrofa”, spune antropologul stangaci. “Am fost exclus din grupul de balerini-cosasi si a trebuit sa asist alaturi de cativa colegi obezi si evident neindemanatici la spectacolul desfasurat pe stadionul municipal in fata unui public numeros”. El se amuza insa ca natura lui stangace l-a indemnat sa cumpere pantaloni cu slitul pe partea stanga. „Imi veneau la indemana si, atunci, in graba si din cauza unei croieli ambigue din punct de vedere al genului, nu mai realizam ca sunt pantaloni de dama”.

In articolul din Cotidianul, Marius Cosmeanu scria ca in Romania nu exista actiuni de promovare a intereselor stingacilor, o asociatie care sa ii reprezinte, legi care sa ii protejeze sau firme care sa le ofere produse si servicii specializate. „Toate acestea pot fi gasite insa pe Internet, la altii”. Problema majora cu stangacii e cea care se intalneste si la alte nise sociale: nu exista aplecare spre ei, completeaza el astazi. Nici social, nici juridic, nici economic. „10% din piata nu e putin. E o nisa ce poate fi exploatata economic, mercantil, daca nu uman, prin deschiderea de magazine pentru stangaci. Societatea romaneasca, statistic vorbind, nu are inca deschidere spre cei care nu sunt ca majoritatea. In ’90, in Piata Universitatii, minerii ii bateau pe cei care aveau barba caci, chipurile, era look de intelectual. Asa si cu stangacii. ‘Ciudatii’ nu au loc in Romania inca”.

Psihologul Daniel David spune insa ca nu se poate vorbi de o atitudine geneala a societatii romanesti fata de minoritatea stangacilor. In unele segmente ale populatiei „stangacia” este catalogata ca fiind normala, in altele ea poate fi asociata cu „superstitii periculoase, cum ar fi cele legate de faptul ca trebuie sa te feresti de stangaci doarece au legatura cu diavolul – spre exemplu, in Evul Mediu se credea ca diavolul isi boteaza adeptii cu mana stanga”.

Conotatiile negative asociate „stangii” izvorasc din strafundurile istoriei. In limbile ebraica, semita si mesopotamiana, termenul „stang” era un simbol al puterii. Mana stanga simboliza puterea divina asupra societatii, fiind folosita in sens metaforic pentru a anunta un ghinion, un lucru rau sau o pedeapsa din partea zeilor. Aceasta metafora a fost integrata si in crestinism de catre teologi catolici timpurii precum Ambrozie din Milano, dar si de teologi protestanti moderni precum Karl Barth, pentru a simboliza rautatea naturala a lui Dumnezeu si omnipotenta sa in fata universului.

In multe limbi europene, „drept” este sinonimul corectitudinii, dar si al autoritatii si justitiei. Totodata, mana dreapta a fost asociata cu dibacia: in latina, termenul pentru dreptaci este „dexter”, de unde s-a format cuvantul „dexteritate”; termeul spaniol „diestro” si cel italian „destro” inseamna atat „dreptaci”, cat si „dibaci”; in irlandeza, „deas” inseamna „partea dreapta” si „placut”, in timp ce “ciotóg” desemneaza mana stanga si este inrudit cu “ciotach” –  „ciudat”.

hagiIn engleza, cuvantul „sinister” („sinistru”) se trage din latinescul „sinestra”, care initial insemna „stang”, fiind inzestrat apoi cu intelesul de „rau”. In portugheza, termenul cel mai des folosit pentru a-i desemna pe stangaci, „canhoto”, era folosit odinioara cu referire la  diavol, iar „canhestro”, un cuvant inrudit, inseamna „neindemanatic”. Termenul „stang” este asociat in multe limbi cu ciudatenia si neindemanarea, printre ele numarandu-se si romana, cu a ei „stangacie”.

Ionut Tudorica si Bogdan Iancu spun totusi ca lucrurile nu prea stau asa. In lumea sportului, cel putin, stangacii au avantaje. Daca unii l-ar considera ciudat pe Bogdan Iancu pentru ca a invatat sa cante la muzicuta de la stanga la dreapta, impotriva unei firi instrumentale pe care nu stie cine si cand a stabilit-o, in meciurile de fotbal din adolescenta avea un sut stang care nu ierta. Chiar daca nu era la fel de precis precum cel al stangaciului Boloni. La fel era Ionut Tudorica la volei. „Cu dreapta pot arunca o piatra circa 2 metri. Dar stanga rupe. Esti un element de surpriza pentru dreptaci. Ei sunt obisnuiti, de exemplu, ca dupa ce ai facut elanul, ar trebui sa lovesti intr-un fel. E, stangacii au alte variante de a lovi mingea la un atac. Ii pacalesti”.

hagi

93 de comentarii

  • Cred ca ai dreptate, nici eu nu cred ca sunt 10%, dupa estimarile mele sunt cel putin 30% … si vor fi si mai multi …

   • asta e important, daca sunt 3 milioane sau 300 ? sau faptul ca daca esti stangaci lumea te priveste ca pe o ciudatenie a naturii atunci cand scrii, cand te joci, cand tai friptura si duca ce o faci bucatele, schimbi cutitul cu furculita, sau mananci foarte incet sa nu ti-o pui in poala. Din cauza desfacatoarelor de conserva, folosesc un cuti mai solid, mai tai un pic din mana drapta, da’ n-are importanta, cu desfacatorul mi-e imposibil. Tb sa stau cateva secunde sa ma prind in ce parte tb sa invart ca sa taie capacul, si da, nu sunt oligofren. Fratele meu canta la chitara, am incercat si eu, da’ s-a lasat pagubas sa ma invete trebuind sa puna acordurile pe dos, da’ salvarea a venit imediat: ”canta si tu ca oamenii normali si atunci te invat”.
    Multumim doamnelor educatoare, profesoare si parintilor intelegatori care ne-au privat de cele mai mici bucurii pentru simplu fapt ca scriam cu stanga. Pentru a merge la cinema, copiam pagini intregi din Scanteia cu mana dreapta, si daca mai schimbam stiloul pe ascuns si eram descoperit, mai adaugam inca o pagina la colectie si la revedere film.
    Exista totusi un avantaj, stangacii nu sterg tabla, pentru ca profesorul de obicei are catedra in partea dreapta a salii, si cand stergi tabla, cu mana stanga, ca un freak of nature, il ametesti si te trimite la loc in banca.

   • Din statisticile internationale, in lume procentul de stangaci e de 10 – 20% din intraga populatie… acum asta variaza de la continent la continent.

  • studiile arata ca 40% dintre persoane au avut o mica tendinta de a fi stangaci, dar a fost “corectata” de catre parinti in copilarie.

  • Vor aparea insa tot mai multi stangaci, pe masura ce parintii lor nu stiu sa evite ultra-sonogramele cu care medicul le arata atat-de-dragutz, cum se misca copilasul, ba’ le mai spune si sexul, cat e in burta mamei. Unii pleaca acasa chiar cu un CD-Rom, cu filmul copilului in utero, ne-avand habar ce i-au facut.

   In Australia, cercetatorii au aratat demult ca ultrasunetele excita neuronii din creierului copilului aflat in formare, ducand la dezvoltarea defectuoasa a circuitelor neuronale. Rezultatul? Copii stangaci.

   Cautati “ultrasounds brain damage” si lamuriti-va. Deasemena, mai aruncati un ochi pe Lumea dupa Eufrosin. Sub eticheta “Sanatate”, sunt chestiuni pe care orice om ar trebui sa le cunoasca si care din pacate sunt inca mistere pentru multi doctori. Lectura placuta:

   http://eufrosin.wordpress.com/category/sanatate/

   • Eu m-am nascut pe vremea cand nu se faceau ecografii cu ultrasunete si de-asta tot stangace sunt. Am mostenit “defectul rusinos” de la tatal meu (nici el nu s-a nascut pe vremea ultrasunetelor)…
    Faptul ca esti stangaci nu te face infirm, nici handicapat si nici cu vreun defect!

 1. Faptul ca multe obiecte casnice sunt facute pentru dreptaci (deci sunt improprii pentru stangaci) e foarte adevarat. E o lume nedreapta. E ok articolul cu doua obiectii totusi…
  Eu nu as face mult caz de mouse care de cele mai multe ori are forma simetrica si se poate configura foarte bine pentru stangaci doar inversand din sistemul de operare comezile de pe butoane.
  Si nici cu schimbatorul de viteze de la masina care e la mana dreapta nu as face prea multe valuri atata timp cat in Marea Britanie si Australia (parca si in India) dreptacii schimba vitezele cu stanga. Conducerea unui automobil e pana la urma e doar o chestie de obisnuinta. Cred ca e o obiectie la fel de neintemeiata ca asta:
  “ambreiajul e aiurea pentru noi dreptacii pe piciorul stang pentru ca e pedala folosita cel mai des (adica de fiecare data cand se schimba vitezele)”.
  In rest, eu rezonez cu cel ce a scris articolul, in Ro e mai naspa pt stangaci!

  • Gigi Maybachistu' Neindemanatic on

   Cu obiectele casnice lucrurile nu stau chiar aşa. Vasele, inclusiv ibricul de cafea, se pot manevra cu oricare dintre mâini, uneltele la fel, butoanele de mouse se pot inversa din program (“mauşii” standard au fost făcuţi simetrici tocmai din acest motiv, spre deosebire de cei care au o formă specializată şi sunt de dreapta). Dealtfel se recomandă a se învăţa, prin exerciţii repetate, utilizarea unor obiecte comune cu ambele mâini, pentru o mai bună dexteritate, aşa cum unele forţe armate antrenează personalul să poată trage cu ambele mâini aproape la fel de bine.

   Cu căpăţânile tari ca lemnul ale ţăranilor de oraş educaţi în comunism e mai greu, nu se lasă convinşi că poţi să fii de stânga şi altfel decât votând cu PSD şi plângând după defunctul PCR 😀

   • Esti tampit stimabile.As vrea sa te vad cat de dreptaci esti dupa ce ti s-au intepat degetele de la mana stanga pentru a scrie cu dreapta.Acum scriu cu dreapta,dar bat cuie,mangai si fac multe alte lucruri cu stanga.Iar ibricul nu se poate manevra cu stanga.Dar pentru a intelege aceste “anomalii” ar trebui sa stai in pielea unui stangaci si apoi sa te apuci sa faci politica intr-o situatie care se leaga de fiziologie.Nu stiu cu exactitate cati stangaci sunt in Romania,dar prosti care-si dau cu parerea atunci cand nu se pricep sau nu li se cere parerea cred ca se apropie de 90%.Ocupa-te mai bine de fotbal,poate il ridici din mocirla .

   • Da, sint stingace, 100%
    Schimbatorul de viteze al masinii il vad ca pe un avantaj: pot tine volanul doar cu mina stinga in timp ce schimb viteza.
    Mouse-ul la fel: mouse pe stinga si partea numerica a tastaturii + sagetile pe dreapta.
    Iar procentajul de 10% cred ca e realist. se estimeaza ca sintem intre 10 si 15 % din populatia lumii.

   • “Esti tampit stimabile” nu cred ca e cea mai potrivita replica. .:) dar totusi frustrarea e inteleasa si o impartasesc….
    Intreg articolul este corect. Sunt stangaci 100% si mi-am luat la bataie in clasa I a, pana m-am mutat (printr-o minciuna gogonata :)) ) la alta invatatoare fara ca parintii mei sa stie…. Practicile folosite in scoala erau multe si pline de imaginatie, incepand cu inteparea degetelor, rigle la palma si mergand pana la a sta o zi intreaga cu mana legata la spate.
    Cei care au apucat sa fie stangaci inainte de ’90 si-au luat-o cel putin o data de la “societate”..
    Acum, intr-adevar sunt o gramada de obiecte facute pentru dreptaci. Mouse-ul si Schimbatorul de viteze nu sunte cele mai bune exemple. Exemplul clasic este ibricul (cine nu ma crede, sa incerce sa toarne cu stanga….) Ar mai fi acele unelte de decojit legumele…. Sincer, acum nu imi vin altele in cap, insa credeti-ma ca ma frustreaza de fiecare data cand ma intalnesc cu ele… :)) ..

 2. Excelent articol ! E foarte important ,pentru copii, sa fie lasati sa foloseasca mana stanga ,daca sunt stangaci , de ce ? Asa este structurat creierul lor ! E chiar bine pentru armonia societatii ! Sunt multe de spus . Ati mai putea veni cu cateva articole ! Asteptam si, felicitari !

 3. In clasa a-I-a invatatoarea mi-a LEGAT mana stanga de banca (asta in 1964) si timp de un an eu am facut cursurile anului care ar fi trebuit sa fie cel mai frumos al vietii de scolar, cu mana (stanga) legata de banca! Nimeni n-a avut nimic de obiectat,dimpotriva si acasa eram privit ca un neajutorat,reprosandu-mi-se mereu ca “am 2 maini stangi”,sau: “lasa-l ,ca nu poate,nu vezi ca nu e in stare sa tina un ciocan in mana?”,referire tot la fapul ca foloseam,cutitul,ciocanul,toate uneltele cu mana stanga.Aceasta atmosfera,creata in jurul meu mi-a adus mari prejudicii de incredere in fortele proprii si in capacitatea mea de a ma autoevalua .Mai tarziu am citit si am aflat ca,de fapt,suntem perfect normali,dar raul a fost facut deja de ignoranta celorlalti si din pacate nici astazi nu suntem departe de vremurile acelea!

 4. O verisoara are probleme psihice din cauza ca a avut ghinionul sa fie obligata sa scrie cu dreapta, la scoala, si acasa. Batai, chinuri, la varsta aceea lasa niste traume de neimaginat. Ma gandesc ca cine stie ce om armonios sau chiar artist iesea daca era inteles si lasat in pace 🙁

  • Ca stanngace feroce am luat si eu bataie de la parintii mei , cadre didactice , ca sa folosesc mana dreapta la scris. Atat fac cu dreapta , doar scriu , dar scriu si cu stanga (dar lipsa de exercitiu se vede). dar …am ajuns artist , sunt regizor si scriitor , nu m-a incurcat niciodata emotional vorbind aceasta frustrare … singura chestiune evidenta este ca ma orientez in saptiu greu , dar cum nu sofez , nu imi da mari batai de cap.

 5. Voiam sa comentez dar Alex a punctat exact ceea ce voiam si eu.
  Mi-a placut articolul dar as face o observatie: ne apropiem de normalitate. Am doi nepoti prescolari, amandoi stangaci. Nimeni, nici in familie si nici la gradinita, nu-i “deranjeaza” din acest motiv. Nu-mi plac victimizarile si, mai ales, discriminarile pozitive.
  Numai bine!

 6. Pop Georgeta on

  Ionut Dulamita, mii de multumiri pentru articol !!!- din partea unei stangace de 48 de ani, care s-a lovit de mai toate cele mentionate in articol. Incepand cu clasele primare unde am primit n batai cu liniarul, cu mana, pentru a tine stiloul in mana dreapta. Nu-ti dai seama in momentele respective, dar in toti acesti ani pana la varsta mentionata mai sus, am suferit enorm, personalitatea mea? de unde, nu cred ca am, nu se formeaza nimic bun in acest individ care este “vinovat” pentru ca este STANGACI si nu este lasat sa se dezvolte in felul lui . Am ajuns sa fiu stangace si la propriu si la figurat. Am avut ff multe frustari, m-am simtit vinovata mi-am dorit la un moment dat sa invat meseria de bijutier, nu s-a putut, de ce?? pentru ca eram stangace… as putea continua cu multe exemple de acest gen din viata mea dar… o concluzie, am suferit enorm si ma simt tot neimplinita. Dar, viata merge inainte!!!!

 7. Sunt stangace , copilul meu este stangaci , la fel si tatal meu si bunica mea .
  In clasa I invatatoarea imi lega mana stanga si ma obliga sa scriu cu dreapta . Chiar si asa, liniutele mele se inclinau invariabil spre stanga . Am reusit totusi sa scriu cu dreapta ….. chiar frumos, dar cu ce pret !!!
  Atunci cand copilul meu a intrat la scoala , am atentionat invatatoarea sa-l lase sa scrie cu mana stanga
  Consecintele contrarierii lateralitatii sunt grave (spun specialistii!!)
  – fiziologic – enurezis, roaderea unghiilor, strabism, cecitate
  – motric – instabilitate motrica , nedibacie, ticuri
  -intelectual – lentoare generala, dislexie, balbaiala
  -afectiv – emotivitate, timiditate, sentimente de culpabilitate , opozitie, agresiune
  Nu e obligatoriu sa se manifeste toate acestea dar e bine de stiut !

 8. Foarte multi dintre cei mai faimosi oameni erau/sunt stangaci: Cezar, da Vinci, Michelangelo, Rembrandt, Rubens, Picasso, Bach, Mozart, Beethoven Galileo, Newton, Mark Twain, H.G. Wells, Charlie Chaplin, Jimi Hendrix, Phil Collins, Paul McCartney, Bill Gates, Bill Clinton, John F. Kennedy, regina Victoria a Angliei, Ronald Reagan, Woody Allen, Matt Dillon, Greta Garbo, Robert Redford, Keanu Reeves, Nicole Kidman, Garry Kasparov, Diego Maradona … dar lista intreaga este foarte lunga si impresionanta.

  Pana si Osama bin Laden e stangaci 🙂

  Sa-i amintim si pe ambidextri: Einstein, Napoleon, Alexandru cel Mare…

  O singura observatie: Nu toate obiectele enumerate in articol sunt facute pentru dreptaci. In general mouse-ul unui PC este simetric si poate fi configurat usor pentru inversarea click-urilor. Iar pe piata se gasesc usor mousi pentru mana stanga, in cazul celor ergonomici/asimetrici. Iar comenzile unui automobil se invata usor indiferent de faptul ca un sofer e stangaci sau dreptaci – dovada tarile unde se circula pe dreapta. In general chtarele sunt simetrice si ajunge doar sa scoti corzile si sa le acorderzi invers (eu sunt abidextru si am facut de multe ori chestia asta in facultate). Dar si in acest domeniu, pentru cei interesati, exista chitare pentru mana stanga. Chestia cu fanta de introducere a card-ului in bancomate e o prostie: in definitiv in viata de zi cu zi deschidem si inchidem usi care au clanta ba pe stanga, ba pe dreapta, si nu ne incomodeaza cu nimic – nici nu de dam seama, indiferent daca suntem stangaci sau dreptaci. Iar furculita se tine oricum in mana stanga, nu?

  • Se spune ca jumatate din oamenii de geniu au fost stangaci. Deci, macar statistic, stangacii au sanse mai mari sa fie genii 🙂
   Iar furculita se tine cu stanga pt ca in dreapta se tine cutitul! Stangacii fac, evident, invers!!
   Ca stangaci, ma distrez la restaurant cerand chelnerului sa-mi aseze tacamurile ca pt stangaci… Apoi ii mai cer si cutit de peste “pe stanga” 🙂 🙂 …si m-am ales deja cu un calificativ de “ciudat”

 9. Pop Georgeta on

  Tot eu :)) pentru Nini Abagiu, inteleg perfect si eu am trecut prin astfel de momente, am avut si eu o latura artistica…. si pentru Mihai, multumesc pentru adresa de blog, o sa-l vizitez. Sa auzim numai de bine.

 10. eu zic sa producem imediat masini pt stangaci si deschzatoare de conserve, plus ibric (din care se poate turna doar cu dreapta!!!! ??????? ). WTF????
  fratilor si eu sunt stangaci dar ceea ce scrieti voi e dincolo de orice inteles. Ati luat-o razna. Sunteti brainwashed. Ati dat in mania protejarii “minoratatilor” si a dreptului la egalitate ducand niste concepte frumoase pana la absurd si transformandu-le in ceva “cool”. Outside the box-ul dvs e uneori atat de inside….

  • Esti nedrept. De acord cu masinile… nu sunt pt stangaci/dreptaci. Dar o multime de alte obiecte sunt clar DOAR pt dreptaci. Daca nu folosesti curent deschizatoare de conserve sau foarfece evident ca nu observi asta… Pana si suruburile sunt 99% cu filet drept (mai greu de strans si mai usor de desfacut de catre stangaci…). Ibricul este cel mai cunoscut caz, iar majoritatea stangacilor s-au obisnuit sa-l foloseasca… cu dreapta, ca altfel NU SE POATE! Cei care utilizeaza frecvent scule/instrumente pot sa-ti mai dea o gramada de exemple (vezi pensele chirurgicale).
   Minoritatea stangacilor este probabil cea mai numeroasa din lume, dar si cea mai toleranta!

 11. Trebuie zis ca majoritatea stingacilor, fata de dreptaci, sunt ambidextri.
  Exagerati cu electrocasnicele. Cafetiera, frigiderul, aragazul, microundele se folosesc usor de toti.

 12. fi-miu e stangaci la maini si dreptaci la picioare. Scrie, deseneaza, taie cu stanga, dar la fotbal trage cu dreptul.

  • Gigi Maybachistu' Neindemanatic on

   Nu e un argument. Mulţi boxeri care în viaţa obişnuită sunt “de dreapta” au forţă mai mare în stânga.

 13. In Marea Britanie si Australia au volanul pe partea stanga, si nu cred ca s-au gandit la dreptaci sau stangaci – oare or fi acolo 90% stangaci ? Ma indoiesc, sincer… In Romania nu am intalnit stangaci, pana acum. Procentul de 10% mi se pare exagerat, or fi probabil vreo 2 – 3% maxim…

  Oricum nu sunt adeptul impunerii fortate a unui mod de viata, incluzand aici si scrisul cu mana dreapta, daca cel ce scrie este de fapt stangaci.

  La un moment dat vroiam sa vad daca pot scrie si cu mana stanga, si pot spune ca se poate, chiar daca am facut asta intr-o singura zi. Scriam mai incet, dar scriam. Ce poate fi rau sa inveti diferite deprinderi cu ambele maini ? Sunt constient ca nu este usor, dar nici imposibil.

  E mai rau, fiindca la anumite varste copiii nu inteleg despre ce este vorba si asta le poate influenta viata. Tatal meu de exemplu cand mai imi aplica corectii ma punea (nu intotdeauna) in fata oglinzii si imi zicea ca sunt un “bolovan si ca niciodata nu o sa realizez nimic in viata” (zicea ce zicea fiindca vroia sa ma impulsioneze, vroia sa realizez mai mult decat realizase el insusi, imi dorea binele, nu stia ca psihic m-ar putea influenta negativ). Daca mi-as fi insusit ce el imi spunea, ar fi trebuit sa fi un nimeni in viata, totusi asta m-a motivat sa ma autodepasesc, continuu. Depinde si de personalitatea fiecaruia. “Ce nu te doboara, te intareste.” Ii multumesc tatalui meu, fiindca mi-a dat o educatie cu care pot iesi in lume. Tatal meu are conceptii sanatoase chiar daca uneori nu am fost de acord cu el. A fost un om simplu crescut in provincie, si aplica principiile de viata ale tatalui sau.

 14. un articol foarte interesant..
  si eu is stangaci, si la fel am patit si eu in scoal generala, am fost obligat sa scriu cu dreapta, drept consecinta am un scris oribil si ma chinui sa scriu nu frumos ci macar citet.. cand scraim cu stanga mi se arata caietu la ora de caligrafie in primi ani, undeva prin a 3-a sa sesizat cineva..
  acum fac cam totul cu stanga mai putin scrisu, de mancat mananc cu ambele maini, dar cand am fost in china, betisoarele pt mancat le tin in stanga, eram o ciudatenie pt aia de acolo 🙂
  mousele il tin pe stanga dar cu butoanele ca pt dreapta 🙂

 15. Atentie. Nu faceti din a fi stangaci o deficienta. Fanta bancomatului in dreapta – o problema ? Sa fim seriosi, orice stangaci poate tine cu dreapta un card si il poate introduce in fanta, altfel ar fi handicapat. Schimbatorul de viteze in dreapta, o problema ? Orice stangaci poate manevra cu dreapta un schimbator auto. Eu sunt stangaci si abordarea dvs. e deranjanta, un nestiutor citeste articolul si are impresia ca stangacii au o forma de paralizie la mana dreapta… E drept, imi e greu sa SCRIU cu dreapta, dar aici e vorba de operatiuni delicate si de o obisnuinta.

 16. Bun articolul, insa unele chestii sunt fortate. Ca de ex falsa problema cu mouseul. Toate mouseurile pot fi configurate pt stangaci. Ce ar trebui sa facem, sa configuram standardul pt mionoritatea stangacilor si majoritatea sa schimbe setarile? La fel cu schimbatorul de masina. Pai daca in Romania se circula pe dreapta, automat soferul sta pe stanga ca sa aiba vizibilitate la depasiri. Atunci unde sa pui schimbatorul, in afara masinii? Intr-adevar, partea cu cheia este mai problematica, dar nu cred ca este extraordinar de complicata. In definitiv si dreptacii se obisnuiesc sa faca unele chestii cu stanga atunci cand este nevoie.

  In Romania cred ca este mai “naspa pt stangaci” (ca sa citez un al comentator) doar din cauza prejudecatorl ca “nu e bine sa fii stangaci” (nicio aluzie politica :D) urmate automat de incercarile de corectare a acestei “deficiente”. Sunt curios de o chestie, citisem undeva ca si natura este orientata cu accent pe dreapta (ceva cu orientarea cochiliilor scoicilor si alte chestii). Atunci stangacii nu sunt totusi niste “deviati”?

  • Sunt de acord ca unele chestii sunt fortate. Si ar fi hilar sa incerci partea cu schimbatorul.

   Functionam, te asigur, bine-mersi intr-o lume “dreapta”. Dar, chiar daca natura e orientata spre dreapta, iarta-ma partea cu “deviatii de stangaci” … Stiu ca si animalele albinoase sunt tot o “deviatie”. Dar asta nu inseamna ca, de multe ori, sunt considerate mult mai frumoase decat cele obisnuite si “nedeviate”. De ele ce parere ai?

   Oricum, am inteles ca partea cu deviatii nu ai zis-o cu intentia de a jigni …

   Semnand stangaci catre un drept,
   D.

   • Imi cer scuze daca a fost perceputa ca o jignire sau ca vreo alta forma de atac. Eram pur si simplu curios daca exista ceva studii pe tema asta, daca teoretic suntem abidextri si se formeaza preferinta pt o mana sau daca este ceva innascut. Si daca este innascut ce anume duce la acest lucru.
    Si geniile sunt “deviatii” de la normalitatea naturii. 🙂

    Sincer ii compatimesc pe stangaci atunci cand ii vad cum scriu. Mi se pare extraordinar de chinuitor ca sa scrii “dea-ndoaselea”. Cred ca in china s-ar descurca mult mai comod, cu scris de la dreapta la stanga decat cu sistemul occidental de la stanga la dreapata

 17. Buna ziua!

  Excelent articol! Dintotdeauna am fost stangace si imi aduc aminte ca in jurul varstei de 5 ani am inceput sa ma dureri groaznice de cap. Parintii mei s-au ingrijorat, mi-au facut tot felul de analize, am fost internata in spital la mari centre universitare si… nu au gasit niciodata nimic.

  De vreo 5 ani locuiesc in Franta si, intr-o zi, la masa, cineva m-a intrebat daca sunt stangace. Am raspuns ca fac totul cu mana stanga, mai putin sa scriu. Si atunci m-a intrebat: “Si nu ai dureri de cap cand scrii?”

  Si atunci am facut conexiunea: de la gradinita de cand am invatat sa scriu betisoare si pana pe la vreo 15 ani am suferit….. dureri de cap groaznice si lipsa de concentrare doar pentru ca eram obligata sa scriu cu dreapta. Dupa aceea, probabil ca creierul meu s-a adaptat si am invatat sa fac lucrurile si cu mana dreapta.

  S-ar parea ca in Franta exista un studiu care ajunge la concluzia ca anumite migrene (dureri de cap) ale stangacilor sunt cauzate de incapacitatea de a se adapta la mediul dreptaci. Ati avut si voi aceleasi probleme ca si mine?

 18. Cand am descoperit 2 stangaci printre prietenii mei (unul dintre ei “corectat” pe dreapta), subiectul a inceput sa ma pasioneze foarte tare. Si intr-adevar am gasit foarte multe informatii, mai ales pe site-urile din Anglia. M-am abonat la newsletter-ul unei asociatii de stangaci britanici si in felul acesta primesc in contiunare noutati. In plus, cele mai frumoase cadouri pe care le-au primit stangacii mei de Craciun, au fost cele comandate on-line, agende pe stanga, kit-uri pentru birou si minunata cana de cafea, cu toarta invers 🙂
  Sunt o “minoritate” aparte, daruiti si artisti, cu o inteligenta exceptionala. Sunt in continuare uluita de viteza sianpselor prietenilor mei stangaci, in orice discutie am purta…

 19. Sunt stingaci, si am luat o gramada de caiete in cap sa scriu cu dreapta, de aceea incercam sa fac totul cu dreapta cind era cineva cu mine, iar cind eram sindur faceam cu stinga. Acum impreuna cu baiatul meu ma simt extraordinar, sumtem amindoi stingaci, si ii arat ca ce poate face cu stinga poate la fel e bine si cu dreapta. Sotia cind ne vede ne spune ca o ia ametiala, dar a inteles ca nu trebuie sa-l forteze pe cel mic sa foloseasca dreapta. Am observat o chestie, cind fac un lucru nu ma deranjeaza ce mina folosesc.

 20. felicitari ptr articol !!! osho spunea ca initial procentul era de 50/ 50 stangaci dreptaci. eu m-am lovit de toate astea inca de mic, acum m-am deprins cu ibricele, insa dk nu eram fortat sa folosesc dreapta, ajungeam cu siguranta un dictator respectabil-)

 21. Poti sa faci acelasi lucru cu ambele maini. E doar chestie de antrenament. Daca faci de la inceput, pentru ca altfel, in timp mana cu care incepi sa faci acel lucru devine tot mai buna decat cealalta, indiferent daca esti stangaci sau dreptaci. La fel si la picioare.

  • Si ce-i cu cei “dreptaci-stangaci” (dupa cum am invatat aici “ambidextri”)? O minoritate in sanul minoritatii? Mie nu mi-a fost aplicat tratamentul cu liniarul spre a scrie cu dreapta, si lingura am tinut-o cu ea, la fel deschid o usa si nasturii de la camasa – dar numai cu stanga pot arunca, tine tigara, in ea am puterea mai mare, cu stangul am marcat niste goluri de toata frumusetea in rarele momente cand mi s-a permis sa-mi irosesc timpul cu batutul mingii.
   Daca un chitarist electric clampane cu una sau cu alta, este de regula irelevant. Dar marii vrajitori pe instrumente de coarde? De presupus ca marea majoritate dreptaci, ei edifica cu patru degete ale stangii un univers al sunetelor transcendental, dreapta (arcusul) fiind totusi considerat sufletul maiestriei. Este adevarat, insa “dexteritatea” mainii stangi se obtine prin exercitiu asiduu, nu prin jelanie despre discriminare si atitudine coercitiva a lumii inconjuratoare. Creierul uman este deosebit datorita abilitatii sale de a se adapta.

 22. Sunt o stangace care a devenit ambidextra tocmai din cauza a ceea ce ati povestit voi toti mai sus. Mama mea nu m-a lasat sa scriu cu stanga, poate de aceea si scriu foarte urat cu dreapta:)) In timp insa, am invatat sa fac mai multe lucruri cu dreapta. Nu am probleme cu aproape niici un obiect cu care intru in contact in viata mea, de la schimbator de masina la obiecte electrocasnice. Nici macar nu mai pot scrie cu stanga.. Insa precizia si puterea se afla in mana stanga cu care: cos, tai, calc, apas, imping, lovesc, mananc (si aici se intampla ceva amuzant: imi mut tacamurile la restaurant din dreapta in stanga si automat il incomodez pe cel din stanga mea care e dreptaci:)) ) etc.

  Totusi, daca voi avea un copil stangaci nu voi incerca sa il schimb. Cred ca fiecare trebuie sa se desfasoare asa cum i-a fost dat:)

 23. Si eu sunt un stangaci intr-o lume a dreptacilor. Suntem discriminati.
  In ceea ce priveste IT ul discriminarea este la tastatura , deoarece ‘enterul’ este in dreapta. Aceasta tasta f. importanta este practic ‘verbul’ claviaturii.
  Este centrul actiunii pe un computer.

  Toate sculele mai evoluate sunt facute pentru dreptaci incepand de la circularul de mana pana la clestele de sertizare.

  Acum m-am obisnuit , insa unoari am senzatia ca ma scarpin cu mana dreapta la urechea stanga.

  Cand eram mic era o adevarata o conspiratie si miscare de rezistenta impotriva maini mele stangi de la mama pina la invatatoare. Incercandu-se un intreg arsenal de manipulare pina la legat mana la spate.

  Nu pot sa uit:

  Iar mananci cu mana stanga !Nu vezi ca dai pe tine! mananca mai cu mana dreapta ca mananci mai bine!

  Deci asta era ! Se ” mananca mai bine ” , mai frumos! mai uniform!

  In consecinta am scris cu dreapta incet si oribil . In prezent mananc cu stanga si apuc cu stanga.

  Explicatia pt aceasta discriminare era in credinta straveche ca stanga este asociata diavolului. O superstitie medievala si inculta dar care s-a perpetuat pina de curand.

 24. ca si stangaci chitarist pot sa spun ca ma avantajeaza o chitara normala deoarece tehnica mainii stangi e mai usor de dobandit pentru mine.

 25. E interesant articolul la prima vedere, insa mi se pare o usoara exagerare.
  Nu sunt nici eu de acord cu metodele barbare de a obliga un copil sa scrie cu dreapta, dar as vrea sa va amintiti ca in 99% sin salile de clasa ferestrele sunt pe partea stanga, iar scriind nu stanga automat nu aveai lumina, de unde o explicatie pentru durerile de cap :).
  In ceea ce priveste restul exemplelor…sa fim seriosi..nu mai reiau ce au spus altii inaintea mea ( masina, mouse etc) dar cana???? Chiar mi se pare absurd !! Canile au toarta asezata in asa fel incat o poti apuca la fel de confortabil si cu dreapta si cu stanga !! La fel majoritatea ibricelor..
  Eu de ce pot sa scriu la calculator si cu mana stanga, daca cea dreapta e ocupata? De ce pot sa scriu sms-uri cu mana stanga? Si e chiar asa de rau ca prin exercitiu sa devii ambidextru? Mi se pare chiar un lucru bun…
  Si a zis cineva pe aici un lucru care mi s-a parut foarte intersant..Prin articolul acesta, deplangand atat soarta stangacilor ( subliniez, mai putin metodele “invazive” de a obisnui copilul sa scrie cu dreapta ) chiar ii faceti sa para niste ciudati !!!
  Am o verisoara stangace..s-a obisnuit sa scrie cu ambele maini, sa faca toate treburile cu ambele maini, daca e cazul..si nu-mi amintesc sa fi fost atat de afectata de tratamentele inumane la care ar fi fost supusa sau sa se fi simtit vreodata data la o parte sau privita ca o ciudata..

 26. Interesanta revelatia, totusi cei mai tineri nu cred sa fi suferit ca stangaci. Eu am mai multi prieteni stangaci, si nu cred sa fi suferit la scoala abuzuri, motiv pentru care sunt inca stangaci.

  Cat despre ambidextralitatea noastra, azi din ce in ce mai mult vom folosi ambele maini in masuri egale. Practic scriu de mii de ori mai mult la tastatura decat de mana, iar viitorul nu cred ca va permite o mare extindere a scrisului de mana.

  PS. Cand scrii la o tastatura ai o incarcare mai mare pe mana stanga (cel putin pentru limba romana si engleza).

 27. Multumesc pentru articol!

  M-am bucurat mai ales ca am intalnit intaplari prin care am trecut si eu (la scoala, mai ales). Drept urmare, scrisul meu e inclinat altfel. Cand am ajuns in clasa I stiam deja sa scriu si sa citesc. Dar, dupa ce m-au fortat sa scriu cu dreapta, initial scriam de la dreapta la stanga. Dupa ce am invatat sa scriu in directia corecta, nu reuseam sa scriu decat daca tineam caietul perpendicular. Macar asta m-a lasat invatatoarea sa fac … 🙂

  Eram “impotriva firii”, “copil ciudat”, “cu probleme”, dar “macar e inteligenta si se chinuie sa se indrepte”, etc. Am invatat ca nu e voie sa folosesti stanga. Trebuie sa faci ca restul.

  La ora de “Lucru manual” toate le faceam in oglinda (cu dreapta, de data asta). Tot spre disperarea profesorului. “Cum poate cineva sa tina andrelele sau etamina invers? E impotriva firii!”

  Acum sunt ambidextra. Mananc cu stanga, dar majoritatea lucrurilor le fac cu ambele mani. E doar putin ciudat cand ma apuc sa fac un lucru. Instinctul imi spune “stanga”, creierul “dreapta”. Asa ca, in primele secunde este o mica confuzie ce mana sa folosesc. Dar, de cele mai multe ori, e folosita dreapta.

  Si, ca si multi stangaci care au scris mai sus, poti folosi lucrurile facute pentru dreptaci si cu stanga. Chiar si foarfeca. Eu am reusit.

  Raportandu-ma la familia mea si la cati stangaci “declarati” eram in scoala (inclusiv facultate) nu cred ca procentul e de 10%. Dintre toate rudele (destule, de altfel) mai am doar o nepotica stangace. Ea a avut noroc deoarece a mers la scoala dupa ’89. Si parintii au avertizat-o pe invatatoare ca vor face reclamatii daca va forta copilul sa scrie cu dreapta. Ca si colegi de scoala, am intalnit si auzit doar de vreo inca 7.

  Oricum, am observat ca nu mai exista acel concept de “impotriva firii” pentru stangaci. Deci, s-a facut un pas in privinta aceasta.

 28. Eu sunt stangace, de cind ma stiu. Nu m-a fortat nimeni sa scriu cu dreapta. Am ajuns sa scriu cu dreapta pentru ca mama cind ma invata sa scriu primele litere imi tinea mana dreapta (ea desigur fiind “dreptace”).

  Pot sa spun ca faptul ca sunt stangace s-a dovedit uneori un avantaj. Pot tine mouse-ul in mana stanga si astfel am cealalta mana libera pentru tastele cu cifre din dreapta, am putut scrie cu stanga cind am avut dreapta in ghips… intr-un cuvant pot face multe lucruri cu ambele maini.

  Da, a trebuit sa modific usa frigiderului ca ea sa se deschida invers. As vrea sa pot schimba vitezele cu stanga dar ar trebui sa-mi cumpar o masina din Anglia :). Se pare ca sunt un partener dificil la tenis pentru ca ii servesc adversarului mingea pe reverul sau. La fel si la scrima.

  Te poti descurca si ca stangaci. Intotdeauna insa m-a surprins incapatanarea unora de a-i aduce pe stangaci “pe calea cea buna”, lucru des intalnit de altfel in societatea noastra in multe alte privinte.

  Dar stangaci, nu va descurajati, cum zice englezul: “numai pestele mort inoata in directia curentului”.

 29. Dar stiti cum iau nastere stangacii?
  M-am uitat pe Discovery si este foarte interesant. Multi dintre noi suntem in burta mamei o buna parte din timp gemeni. Mai mult de cat credeti, cam 60% (parca). Asta in prima luna sau asa ceva. Dupa un timp, dintr-un motiv inca necunoscut, unul dintre feti este absorbit de placenta. Este legat de capacitatea placentei de a sustine doi feti. De asemenea se stie ca gemenii sunt simetrici. Astfel, in functie de care fat este absorbit, poate iesi dreptaci sau stangaci.
  Deci stangacii au avut pentru o scurta perioada de timp un frate geaman 🙂

  Un alt semn interesant este ca daca fatul in timpul sarcinii a fost lipsit de nutrientele necesare, el va avea amprenta de la mana stanga a degetului aratator cu ovaluri mai putine decat la mana dreapta.

 30. Sunt stangaci. Si acum am un scris infect pentru ca in primii ani de scoala eu ma chinuiam sa tin ritmul la scris cu dreptacii, nu mai conta caligrafia. Avantajul este ca doar eu imi inteleg scrisul de mana. Un lucru ciudat este ca desi scriu cu dreapta, desenez cu stanga. Folosesc tot mana stanga daca vreu sa trag o linie dreapta cu un creion.
  Faptul ca sunt stangaci m-a ajutat insa in sport, la fotbal, la tenis de masa, unde acest dezavantaj s-a transformat intr-un atuu. Un alt lucru bun, probabil, este faptul ca de nevoie am pus si dreapta la munca si acum pot sa folosesc ambele maini in diverse activitati.
  Din fericire eu nu am avut o trauma pe tema asta in copilarie. Faptul ca sunt stangaci nu-l vedeam ca pe un handicap, ci din contra, ca pe ceva deosebit.

 31. Nu sunt stangaci, dar folosesc mouse-ul cu ambele maine (la birou doar pe partea stanga!). M-am invatat sa-l folosesc pe stanga de cand am avut mana dreapta imobilizata vreo cateva saptamani din cauza unui accident. Si am descoperit apoi ca mana dreapta imi oboseste mai putin dupa o zi de lucru la calculator (fiindca face si mana stanga ceva mai multa treaba 🙂 ). Deci, recomand distribuirea sarcinilor in mod egal pe mana stanga si dreapta 😉

 32. Stangacii sunt avantajati in trafic. Eu , fiind stangaci, am crezut mult timp ca noi – romanii – umbal corect pe strazi si nu englezii. Dar mi-am dat seama, ca logica mea de stangaic ma facea sa cred acest lucru. Si intr-o lume a dreptacilor circulatie englezilor, japonezilor, volanul pe dreapta, etc, sunt cele logice.

  Exemple:
  sensul giratoriu. la noi nu ocolim precum acul ceasului, ci invers, englezii insa ocolesc normal… se pune desigur intrebarea, de ce se invarte acul ceasului tocmai in acel sens? pai din cauza faptului, ca ceasul de soare tot asa se invarte si acum, motivul fiind directie de invartire a Pamantului.

  tot la conducere: cred ca cel mai important si mai sensibil punct al conducerii este VOLANUL. cand schimbi viteza, setezi radioul, etc, lucrezi cu mana dreapta, pa cand mana stanga se ocupa de volan. eu, fiind stangaci am simtit de nenumarate ori, ca bratul mai puternic si mai sigur gestioneaza volanul. si apoi mi s-a facut mila de dreptaci pentru ca la ei mana mai nesigura tine volanul.

  si pot sa aduc nenumarate exemple pentru care cred ca in lumea dreptacilor circulatia englezilor este cea corecta. dar eu ma simt bine in Romania, pentru ca volanul este pe partea stanga, sensul giratoriu este cum imi place mie, pot sa schimb viteza cu mana dreapta, schimbare fiind o secventa foarte simpla de miscari 🙂

 33. fiica mea este stangace si are reale talente artistice. am sustinut-o si am incurajat-o mereu sa isi foloseasca mana stanga fiindca era clar de la prima incercare de a prinde o jucarie, de cand era bebe, ca este stangace. si sa vedeti ce frumos scrie, picteaza cu stanga! nu am considerat niciodata ca este handicap acest lucru si sunt sigura ca stangacii exista in procent mai mare de 10% cat se declara in articol. O statistica corecta si reala s-ar putea face printr-o campanie organizata prin medicii de familie.

 34. Buna dezbaterea/articolul. Totusi sunt cateva exagerari evidente din partea unor unor “dreptaci” sau a unor oameni care nu stiu exact ce spun.
  – Ideea cum ca la setarile calculatorului stangacii sunt dezavantajati este ridicola. Sunt doar niste setari “default” si atat. De foarte multe ori am schimbat setaprea mouse-ului deaorece imi era mai simplu si lejer sa lucrez cu stanga. Este simplu, se face imediat si nu necesita efort.
  – la masini, idea cu schimbatorul de viteza sau cu ambreiajul este hilara. Megeti intai prin UK, Australia, Japonia, Australia si vedeti ca acei oameni (toti, fara deosebire) schimba vitezele cu mana stanga. Iar aceleratia si ambreiajul sunt acolo unde trebuie. A conduce masina este o “obisnuinta” invata in general dupa varsta de 18 ani si iata ca nu este problema.
  – liniarul sa fie gradat de la dreapta spre stanga – cel mai simplu luati o rigla gradat pe doua laturi si veti vedea ca problema s-a rezolvata de la sine, deoarece pe partea superioara este gradata de la stanga la dreapta, iar pe partea inferioara este gradata de la dreapta la stanga. Totusi, aici in cazul liniarului intervine altceva – regula de baza a scrisului: de la stanga la dreapta si de sus in jos pentru alfabetelor si limbilor europene (cred ca nu este nimeni care scrie altfel); in schimb, in limba araba se scrie de la drepta la stanga si de sus in jos si nimeni nu se plange. Si ca lucrurile sa fie si mai interesante, in limba japoneze se scrie de sus in jos si de la drepta la stanga. Deci, este simplu o problema de regula a scrisului si atat. Din astea nu ar trebui facute probleme.

  Problemele sunt intr-adevar cu abiecte gandite ca pentru majoritatea oamenilor (dreptaci) si care obiecte sunt de multe ori dificl de manevrat pentru stangai.

  De asemenea, majoritatea “dreptace” ar face bine sa se obisnuiasca sa faca cat mai multe lucruri cu mana stanga – am incercat sa “ma auto-educ” in acest sens si la ora actuala pot face multe lucruri cu oricare dintre maini. Pana sa si scriu pe hartie – poate nu as mai lua nota 10 la caligrafie, insa se poate. De fapt cred ca oricum, la caligrafie nu as lua mai mult de 7 zilele astea deaorece mi-am stricat ingrizitor scrisul de mana in special datorita profesiei – lucrez in IT.

 35. Interesant articolul, multumesc pentru el! Nu m-am gandit niciodata cate pot infrunta stangacii in viata de zi cu zi. Dar asa este, daca noi nu ne confruntam cu asta, nici nu ne gandim la ceilalti care o fac… din pacate.
  Am intalnit de cateva ori in viata stangaci, dar niciodata nu mi-a trecut prin minte ca ar fi ceva in neregula cu ei, sau mai rau, ca sunt persoane cu deficiente. Am fost sincer surprinsa sa citesc despre ce faceau (oare mai fac inca) invatatorii in scoala pentru a schimba aceasta ‘greseala’. Incredibil, ei, tocmai cei care ar trebui sa ii sustina pe stangaci si sa ii ajute sa evolueze la fel de bine ca dreptacii!
  Inca o data, multumesc atat pentru articol cat si pentru comentariile de mai sus.

 36. La unele chestii exagerati. Mouse-ul de la calculator merge si pentru stangaci si asta nu e de ieri de azi. La primul meu calculator (asta undeva prin 98) mergea mouse-ul pe stanga. Asa ca iar ati bagat un articol de impresie.

 37. Eu ma numar printre cei stangaci. La gradinita am fost obligat sa utilizez dreapta fara a fi insa folosita forta, insa tonalitatea iti spune clar ce trebuie sa faci. Astfel ce tine de birou fac cu dreapta, in rest am ramas stangaci.

 38. Dragilor, bun articol. Nu stiu poza din inceputul lui cat de potrivita e.
  Poti sa scrii lista de cumparaturi pe mana stanga doar cu mana dreapta…

 39. Ei hai ca exagerati. Adica ii inteleg pe cei care au fost fortati de mici, prin diferite mijloace si modalitati, sa utilizeze mai mult mana dreapta decat stanga. Cu siguranta este un element care afecteaza in mod negativ orice persoana. Dar sa faci atata caz ca nu sunt deschizatoare de conserve pt stangaci e ca mult.. Si eu sunt stangace si uite ca nu m-a deprimat acest aspect. Sau ca e pus mouse-ul in partea dreapta. E drept, cu foarfeca e mai greu, dar se gasesc si foarfeci care au lamele puse invers, pt stangaci. Eu consider ca m-a ajutat faptul ca am fost nevoita sa imi folosesc si mana dreapta. Am o dexteritate foarte buna la ambele maini.. Ne tot plangem de mila atat, de parca ar fi un capat de tara. Zau..

 40. Interesant articolul cat si comentariile utile. Si eu sunt stangaci. Mi se pare cam mare procentul de 30% de stangaci din populatie. Am fost obligat sa scriu cu dreapta si initial am scris oribil, pentru ca in final sa scriu destul de artistic. Folosesc mouse-ul si tastatura numerica cu dreapta. In rest toate operatiunile le execut cu stanga. Un medic neurolog ne poate explica de ce suntem stangaci.

 41. Cat de tampit trebuie sa fii sa obligi pe cineva sa scrie cu mana dreapta daca el e stangaci?

  Am vazut chiar recomandari pentru dreptaci de a folosi mana stanga pentru asi activa si cealalta jumatate a creierului

  Eu sant ambidextru si cred ca e un avantaj mare sa poti sa-ti folosesti ambele maini. Din pmdv si dreptacii si stangacii sun putin handicapati.

 42. In prima clasa primara si mie mi-a legat invatatoarea mana stanga de corp. Fiind stangaci 100%, trebuie sa recunosc ca asta m-a dereglat putin. Sunt unele lucruri (scrisul, manevratul mouse-ului) pe care nu pot sa le fac decat cu dreapta. Orice altceva nu pot face decat cu stanga. Pe de alta parte, sa nu cadem in ridicolul de a ne considera o minoritate oprimata. Stiu ca e la moda, dar nu cred ca putem vorbi de mai mult decat mici neajunsuri, sa le spunem. Mai degraba sa vedem partea plina a paharului: suntem putini, dar cu certitudine nu banali! 🙂

 43. Ei, eu sunt stangaci, e-advarat, dar acest lucru nu ma face nici sa sufar, ni-ci nu-i urasc pe cei care m-au determinat sa invatz sa scriu cu dreapta. Scrisul e la stanga la dreapta este pentru mana dreapta, ca sa vezi ce ai scris. Astfel am devenit ambidextru: stanga are mai multa fortza, dar cu dreapta fac operatiile ce, asemeni scrisului, necesita fineze. În rest, vad pe aici tot felul de vaicareli gay, pentru care am un mesaj: stimatyi concetatyeni, dca sibuya ibricului va persecută, e jale …Imaginatzi-vă ce s-ar intampla daca vi s+ar cere chestii mai grele, cum a r fi, de+o pilda, sa gandiţi 🙂

 44. Eu sunt ambidextru. Pot scrie si cu stanga, si cu dreapta. Cu dreapta mai usor, pentru ca asa am ales singur. Unele lucruri le fac cu dreapta (taiatul painii de exemplu) altele cu stanga (cojitul oualor, cartofilor). Am condus masini cu volanul si pe dreapta, si pe stanga. La hochei eram stangaci, la handbal dreptaci. Stanga mea e forta, dreapta e mai mult precizie. Cred cu tarie ca daca vrei cu orice pret sa faci ceva cu cealalta mana/picior, cu ceva exercitiu vei face fara probleme. De fapt nici eu nu stiu exact cum sa ma defiesc: stangaci? dreptaci?

  Aporopo, stiati ca exista termenul de dreptaci/stangaci pana si in oftalmologie? Unii vad “pe dreapta”, altii “pe stanga” interesant este ca “vederea directioanala” nu prea ara legatura cu “mqanipularea directioanala”. Destui dreptaci vad “pe stanga” si invers.

  In fine, sa fim seriosi… Nu e cazul sa cerem ibrice “pe stanga”. Stangacii nu sunt in nici un caz o “minoritate oprimata”. Nu in zilele noastre. Ba dimpotriva, se pare ca dintotdeauna stangacii au avut din start un avantaj, sa zicem “cerebral”.

 45. Ah… mi-am adus aminte de foarfece. In general folosec foarfecele cu mana dreapta. dar pe vremuri, cand eram copil, uneori eram nevoit sa-mi tai unghiile de la mana dreapta folosind foarfecele cu mana stanga. E doar o chestie de abilitate si pozitionare, zau… In concluzie: nu conteaza cum sunt obiectele pe care le folosim, zau asa.

  Singura chestie nefericita a fost cea a obligarii copiilor stangaci sa scrie cu mana dreapta. Chiar si asa, am si eu o nedumerire: cat de usor le e dreptacilor sa scrie in araba, sau in ebraica, de la dreapta la stanga?

  • Draga Kor,

   sa te citez intai: “Chiar si asa, am si eu o nedumerire: cat de usor le e dreptacilor sa scrie in araba, sau in ebraica, de la dreapta la stanga?”

   Ce are de a face una cu alta? Ma indoiesc ca dreptacii care scriu in araba sau alta limba cu directie de scris inversa sunt obligati sa o faca cu mana stanga. Ori in tarile “dreptace” tocmai asta a fost (si partial mai este) problema. Problema majora nu apare cand cineva scrie “contra sensului”, ci atunci cand este obligat sa o faca cu mana “cealalta” decat cea cu care ar trebui (dreptaciul cu stanga, stangaciul cu dreapta). Cu engleza nu stiu, in germana exista destul de multe carti pe aceasta tema. Si celelalte activitati facute cu dreapta de un stangaci pot crea probleme, insa problemele cele mai mari apar din cauza scrisului.

   • Sa stii ca e o problema scrisul in contrasens (spune un stangaci). Iata si motivele:
    – cand scrii de la stanga la dreapta cu dreapta, tii mana in dreapta jos fata de textul scris; cand scrii cu stanga, tii mana peste scris si te umpli de creion / pix / cerneala pe degete. Eu personal am ajuns sa stiu pe dinafara care gel se usuca repede, care creion nu se ia pe mana, etc. Dreptacii care scriu in araba probabil ca au ajuns la fel de experti in cum sa nu se umple de cerneala / pasta pe mana.
    – cand scrii cu stiloul, scrii fix in directia inversa de curgere a cernelii prin penita, de obicei pe zona in care nu e depus mult iridiu pe penita. Ca stangaci ai o viteza fantastica la stricat stilouri si un talent la fel de formidabil la a cumpara stilouri pe care nu le poti folosi, pentru ca e depus iridiul doar partial pe varful penitei. Ce sa mai zic de stilourile care scriu mai gros si cu care vopsesti toata hartia albastru.
    – creionul e cvasi-inutilizabil, in afara cazului in care simti nevoia sa ai non stop grafit pe mana, care se ia pe haine, pe urmatoarea foaie de hartie, etc
    Ca stangaci, cam scrie pe tine pix sau gel si inca de-alea bune.
    As putea sa continuu cu teoria absorbtiei hartiei si cum daca ai cumparat topul care nu trebuie, poti sa il dai direct la cos, dar cred ca ideea e clara 🙂

   • Problema cu scrisul in “contrasens” se rezolva prin adoptarea unei pozitii corecte la scris: conteaza pozitia corpului, a foii de hartie, a mainii stangi, a mainii drepte. Cu ocazia aceasta am descoperit ca sunt si dreptaci care nu au o pozitie corecta la scris. Exista suporturi speciale pentru stangaci, de pus pe masa, care ajuta la o pozitionare corecta a foii, ajutand copiii la o deprindere corecta a scrisului. Inclusiv Poza din acest articol, cea cu scrisul, arata iar o pozitie corecta a mainii, astfel incat sa nu se forteze incheietura si nici sa nu manjeasca scrisul.

    Vezi si linkul:
    http://stangacia.tabara.de/wordpress/2009/09/25/informatii-despre-scrierea-cu-mana-stanga/

 46. sunt dreptaci. eu schimb vitezele in fiecare zi la masina cu mana stanga. conduc in anglia. e chiar mai placut sa pot controla in felul acesta cu dreapta volanul…..

 47. Simpatic subiect, dar si eu zic ca pt acum e cam exagerat. Acum vreo 20-30 de ani problema se punea altfel si cum uniformitatea era la ordinea zilei, multi si-au silit, in mod regretabil, copiii sa se poarte ca si cum ar fi dreptaci.

  Dar problema nu se mai pune chiar asa acum. Deja prin ’86 si parintii, si invatatorul m-au lasat sa scriu cu stanga. Si mi-au dat sa inteleg ca, desi neobisnuit, e un lucru bun, asa ca intotdeauna am fost incantata de “stangacia” mea. Chestie de atitudine…

  Dar din cate stiu eu impunerea folosirii dreptei e mai degraba o obsesie moderna de a combate ceea ce era perceput ca “infirmitate” dpdv “stiintific”, Teologia medievala nu se ocupa cu probleme de-astea. simbolica dreptei si stangii e mult mai complexa de-atat, si in iudaism, si in crestinism.

  Ibricele – da, admit, doar cu stanga e mai complicat, dar cu doua maini se rezolva. Mouse-uri? Touch pad. Pixul de la banca? Nu m-a incurcat niciodata, spirala e intotdeauna destul de lunga. Coasa cu maner ar fi mai greu de manevrat, dar nu prea mai e cazul… Conserve? Important e sa taie desfacatorul, restul se rezolva – nu tin minte sa fi desfacut vreo conserva “in mana”. Foarfece? Never a problem.

  In fine, ca se uita lumea la tine cand vede ca scrii cu stanga – pai e absolut normal, doar majoritatea sunt dreptaci si le e la fel de greu sa inteleaga cum scriu eu cu stanga pe cat mi-e mie sa pricep de ce ei scriu cu dreapta.

  Dificultatea reala apare la treburile la care e nevoie de demonstratie practica (inclusiv scrisul), pentru ca stangaciul trebuie sa “interpreteze” pentru stanga notiunile predate “pe dreapta” – si invers, daca profesorul e stangaci si preda pt dreptaci. Si evident, pentru multe sporturi si instrumente la care sunt puse in valoare mana sau piciorul, a fi stangaci e un avantaj pe care-l poti exploata foarte bine…
  Asa ca nu-mi trebuie ibrice si unelte “de stanga”. A le folosi pe cele de dreapta imi e mai util, pt ca-mi creste capacitatea de a rezolva probleme. 🙂

 48. Eu am inceput scoala dupa 89 – mai exact in 92 si invatatoare m-a obligat sa scriu cu dreapta. Rezultatul? Cum ar spune unii – scris de analfabet. Pe deasupra imi punea 10 pe teorie si 4 pe scris si facea media, asa ca n-am luat niciodata vreun premiu in I-IV. Oricum am ramas la a scrie cu dreapta pentru ca deja dupa 4 ani de scris cu mana dreapta nu puteam sa scriu cu stanga, faceam literele prea greu si nu puteam face fata ritmului din clasa. M-am obisnuit in general sa folosesc lucrurile gen ibric cu dreapta. E mai incomod, dar asta e, te adaptezi. Pietrele si usile intr-adevar si eu, tot cu stanga le arunc/deschid. Eu unul am incercat sa profit de faptul ca sunt stangaci pentru a deveni pe cat posibil ambidextru.

 49. Cristian Ioan on

  Dar mi s-a intamplat exact ce scrie in introducere!
  Am avut mana dreapta in ghips, si vreme de peste doua luni a trebuit sa ma descurc numai cu stanga, care este complet “neindemanateca”. in plus, multe obiecte sunt proiectate sau amplasate exclusiv pentu mana dreapta! Clanta usii este exemplul clasic, dar au aparut probleme si cu suportul pt hartia igienica sau cu …grip-ul SLR-ului!
  Am invidiat pe colegii denumiti pe nedrept stangaci, cind de fapt ei au practic doua maini drepte ..

 50. In USA si nu numai exista un mit urban potriit caruia stangacii sunt mai inteligenti. Altzii sustin ca circuitul neuro-muscular pentru mana stanga e ma scurt si ca de aceea unii tenismeni dau mai bine cu stanga. (wax)
  Nu cred ca sant o minoritate care are nevoie de drepturi speciale. Sunt pur si simplu neadaptati (sa nu zic cu handicap severe), crescuti in cololoseala e parintzi.
  Cu un exercitiu de vointa si cu tact din partea parintilor / educatorilor se poate.
  FAza xu cheia la masina pe dreapta nu e 100% adevarata, sunt masini continentare (UE) cu cheia la stanga. PE acelasi prinzip ce sa faca lumea dreptace in UK ? Simplu ce trebe sa faca totzi stangacii . Cu exercitiu sa-si castigea bailtatea de a lucra bine si cu drepata. Tine de vointa nu de lamenatre ? Ce sa facem restul lumii sa mergem la salon la manechinuire ca nu putem sa ne “tundem” unghiile la drepta ?

 51. eu sunt unul din nefericitii aia obligati sa scrie cu dreapta. dar nu-i bai, acum scriu cu amandoua. nu stiu ce implicatii psihologice are ambidextria. unii psihologi spun ca-i de bine, altii ca nu-i chiar asa…pana una alta ma bucur de avantajul de a scrie cu dreapta cand stanga oboseste si viceversa 🙂

 52. Adevarul e ca prin exercitiu chiar te adaptezi atat de bine incat si tu uiti uneori ca esti stangaci. Eu fac parte din generatia celor fortati sa scrie cu dreapta si toate lucrurile le fac cu dreapa, desi in esenta sunt stangace. Intotdeauna am gandit ca as fi scris mai frumos cu stanga – cu dreapta nu scriu asa frumos; cam asta e singurul meu regeret.

 53. draga autorule, la inceput toate masinile se conduceau pe partea stanga, deci se folosea mana stanga pentru schimbatorul de viteze. in concluzie, nu cred ca daca azi in romania se conduce pe partea dreapta, stangacii se simt cumva frustrati de acest lucru. chestia e sa-ti inveti mainile sa faca 2 operatiuni diferite.
  eu sunt stangace si, da, faza cu foarfecele de croitorie care nu taie daca il folosesti cu stanga sau ibricul care trebuie tinut cu dreapta ca atunci cand torni ceva ca sa nu se scurga pe langa sunt chestii facute pentru dreptaci. Eu nu m-am simtit deloc frustrata ci doar mi-am invatat mana dreapta sa faca acele lucruri. Pentru conserve folosesc o metoda mai invechita: cutitul.
  Asa ca, draga autorule, nu-ti mai da cu presupusul cum ca am fi niste frustrati!

 54. Nici macar nu era nevoie sa ma urmareasca cineva ca sa-si dea seama ca am scris cu stanga. Era scris frumos! Normal ca se rupea foaia si trebuia sa o iau de la capat. Abia prin clasa a zecea am inceput sa scriu cat de cat inteligibil, inclinand putin scrisul catre stanga si dand acestuia un aspect de scris tehnic. In rest m-am descurcat ca orice stangaci insa cu cel mai greu mi-e cu foarfeca si apoi cu ibricul. In mod normal torn in ceasca deasupra unei chiuvete si asta pentru ca m-am obisnuit asa din vremea in care dadeam gres de fiecare data dar daca trebuie sa ma vada cineva (invitat), folosesc un ibric de filtru de cafea la care am slabit colierul ce tine manerul si l-am rotit 180 grade a.i. acum este pentru stanga. Partea hilara a fost in tinerete cand am lucrat intr-un atelier in care eram 5 (cinci) stangaci si nici un dreptaci. Eram singurul care o scotea la capat pana la urma fara sa dea cu sculele de pamant. Avantaj am avut la tenis de masa – totusi e grozav de vazut un meci intre doi stangaci. Din cat stiu eu, la nivel mondial am fi 5%

 55. Cristian Ioan on

  Din nou stangaci!

  M-a operat la mana, mi-a pus placuta de titan cu suruburi, asa ca pt o perioada trebuie iar sa ma descurc numai cu stanga. Cu mouse-ul este imposbil, in ciuda recomadarilor doctorlor folosesc dreapta operata, dar in rest, pt actiunile mai energice, trebuie numai cu stanga, si, in afara de “stangacia” mea de dreptaci, ma lovesc si de clante, buzunare interioare, manere de ibric sau grip la SLR, toate concepute exclusiv pt ultilizarea cu dreapta

 56. O fata stangace on

  Ei si ce daca suntem stangaci!….Eu sincera sa fiu, pot sa utilizez toate obiectele…exceptie mouse-ul care il manevrez cu dreapta…,viata mai grea e la sport unde trebuie sa fac toate exercitiile pe dos de cum le fac colegii mei pentru ca altfel nu imi ies….dar in rest totul este super ok.nu ,frati stangaci?

 57. sincer eu ma simnt mandru ca sunt stangaci! iar singura problema am a fost in gimnaziu cu stiloul….insa acum reusesc sa il folosesc fara a ma murdari cu toate ca uneori prof. se mira de pozitia maini mele….in rest la anumite chesti folosesc mana dr, si nu ma simt frustrat sau ceva de genu din contra am incercat sa sa folosesc mous-ul cu stanga si imi este greu

 58. Mai oameni buni ce e rau in chestia asta ,adica sa fi stangaci?
  Eu una sunt si stangace si dreptace si chiar e frumos si avantajos.
  va iubesc stangacilor 😀 :* :X

 59. Cristian Ioan on

  dar cine a zis ca este rau?
  Eu am spus ca ii invidiez pe stingaci, care de fapt au DOUA maini drepte!
  am scapat de experienta cu antebratul in ghips, dar mai sunt destule situatii in care mana dreapta este indisponibila pe moment, si ma descurc greu. Dealfel, chiar epitetul “stangaci”are o nuanta perorativa, mai corect ar fi de spus <> – utiliyeaya AMBELE maini, chiar daca prefera stinga! Noi, “dreptacii”, puteam folosi foarte limitat mana stanga , bravo pt stangaci!

 60. in sfarsit un articol despre stangacii din Romania. nu am stiut ca suntem asa de multi, cert este ca eu nu am intampinat probleme decat atunci cand a trebuit sa scriu cu stanga, dar i-am educat eu pe ai mei si m-au lasat libera. cat despre discriminare, cred ca termenul de dizabil este foarte dur. ar trebui sa ne unim fortele si sa creem o asociatie care sa ne reprezinte in astfel de conditii, daca in Romania in 2007, stangacii sunt dizabili…

 61. da frate intro tara romania plina de probleme ………..asta cu discriminare stangacilor e cemai mare asta e o conspiratie mondiala impotriva stangacilor ei au nevoie de drepturi speciale ………………va plangeti aiurea ca ce vreti sa puna clanta la usa pe mijloc ???????+ sau ce sa faca sunteti total stupizi :P:P

 62. Nu va faceti iluzii,nu doar in comunism era asa,profesori cu fixatii comuniste am prins si eu chiar si dupa anul 2000,profesori care ma obligau sa scriu cu mana dreapta (inclusiv in liceu).La inceput a fost un cosmar,dar in timp am invatat sa scriu repede si frumos si cu mana dreapta!Dupa toti acei ani de teroare,se pare ca totul s-a intors in favoarea mea,acum pot sa imi folosesc oricare mana repede si cu precizie buna la orice gen de activitate.Nu stiu ce traume psihice mi-a lasat toata osteneala mea de a scrie cu mana dreapta,eu vad partea plina a paharului – am devenit ambidextra,iar ca viitor medic dentist acest lucru imi confera avantaj! Acum le multumesc in sinea mea profesorilor rigizi si “batuti in cap”,datorita lor pot sa scriu si sa folosesc la orice activitate si mana stanga dar si dreapta! Concluzie:”In tot raul e si un bine”…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger