Lumea rămâne fără ciocolată

3

Rămânem fără ciocolată şi vina ne aparţine, scrie publicaţia Washington Post. Cel puţin acesta este mesajul celor mai mari producători de ciocolată din lume, care ne avertizează că suntem pe cale să trăim o criză a ciocolatei, din cauza faptului că, la nivel global, consumul de ciocolată depăşeşte producţia de cacao şi pe piaţă apare deficitul.

Deficitul în cauză se înregistrează când fermierii produc mai puţină cacao decât cererea de pe piaţă, iar acest scenariu nu mai reprezintă excepţia, ci se pare că devine regula: experimentăm deficit după deficit de ciocolată, în ultimii 50 de ani, arată rapoartele producătorilor de ciocolată. Cifrele spun că, anul trecut, omenirea a consumat cu aproximativ 70.000 de tone mai multă cacao decât a fost produsă; cifra va ajunge la un milion de tone în anul 2020 şi la două milioane de tone, până în anul 2030, arată studiile unor producători globali de ciocolată.

Principalele cauze ale acestei probleme sunt bolile şi schimbările climatice: seceta, vremea uscată şi bolile provocate de ciuperci fac ravagii în Africa de Vest, de unde vin 70% din producţia mondială de cacao. Conform International Cocoa Organization, aceste probleme periclitează cam 30 – 40% din producţia globală de cacao şi determină fermierii să se reorienteze înspre culturi mai stabile, precum porumbul.

Totodată, apetitul lumii pentru ciocolată este în continuă creştere, mai ales în China, unde populaţia tot mai numeroasă cumpără tot mai multă ciocolată, de la un an la altul. Cererea pentru ciocolată neagră, care are un procent mai mare de cacao, creşte foarte mult în Occident, iar acest lucru nu este o veste bună pentru producătorii de ciocolată şi, pe termen lung, nici pentru consumatori.

Sursa şi foto: Washington Post, IH

Puteţi citi şi:

Risipa de hrană: Experienţa americană versus satul românesc

Cafeaua noastră cea de toate zilele, în pericol

FOTO Piese Lego din ciocolată


3 comentarii

  1. Cum poti sa mananci mai multa ciocolata decat e produsa? De unde vine surplusul, daca nu e produs, adica nu exista? Mananci cat ai, chiar daca e mai mare cererea decat oferta.

    • surplusul pe un anumit an vine de la rezervele de anul(ii) precedent. Asa se poate explica faptul ca intr-un an se poate consuma mai mult decat productia pe acel an.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger