Lumea plăteşte Ecuadorul să nu extragă petrol din pădurea tropicală amazoniană

1

O alianţă internaţională formată din autorităţi locale europene, guverne, staruri de film americane, magazine japoneze, companii de băuturi şi fundaţii ruseşti au strâns înainte de noul an 116 milioane de dolari pentru a opri temporar exploatarea a 900 de milioane de barili de ţiţei din unul din cele mai bogate în biodiversitate locuri din lume.

Locul cu pricina este Parcul Naţional Yasuní din Ecuador, care se întinde pe o suprafaţă de aproape 2.000 de kilometri pătraţi şi care găzduieşte două triburi izolate de indieni şi cele mai multe specii de mamifere (200), păsări (550), amfibieni, reptile (47 împreună), insecte (100.000), peşti (2.000) şi plante – oamenii de ştiinţă spun că ar fi nevoie cam de 400 de ani pentru a înregistra totate speciile de insecte şi de peşti pe care le are rezervaţia din inima pădurii tropicale amazonien. Dacă nu ar fi existat iniţiativa mai sus amintită, ar fi început deja dezvoltarea câmpului petrolifer, care ar urma să genereze 400 de milioane de tone de CO2 anual.

Ecuador a fost de acord să oprească planurile de exploatare în condiţiile în care reuşeşte să strângă 50% din cele 7,6 miliarde de dolari pe care le-ar obţine din exploatarea petrolului. Dacă grupurile care luptă pentru conservarea naturii nu au făcut nimic în această privinţă, guvernele regionale din Franţa şi Belgia au donat milioane de dolari – numai regiunea belgiană Valonia a pus la bătaie 2 milioane de dolari. Un bancher din New York şi-a donat salariul pe un an, sumă la care s-au adăugat şi contribuţiile unor nume precum Leonardo DiCaprio, Edward Norton sau Al Gore.

Alte guverne care şi-au arătat sprijinul au fost Chile, Columbia, Georgia şi Turcia (100.000 de dolari de căciulă), Peru (300.000 de dolari), Australia (500.000 de dolari), Spania (1,4 milioane de dolari) şi Germania (care a oferit 48 de milioane de dolari sub formă de asistenţă tehnică). Toţi banii strânşi în cadrul acestei iniţiative vor fi folosiţi pentru protejarea naturii şi proiecte de energie regenerabilă.

Sursa: The Guardian

Foto: Flickr/ggallice


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger