Lumea în imagini. Fotografii care spun povești

0

 

În fiecare lună, echipa National Geographic selectează imagini din toate colțurile lumii și realizează un top 10 al celor mai interesante fotografii ale lunii trecute. Fotografi sau editori foto ai echipei NG explică, pe scurt, de ce au ales fotografiile respective, ce anume le face deosebite în ochii lor. Selecția prezentată în această lună cuprinde imagini din august, care au surprins momente unice din China, Tripoli, Filipine, SUA, Elveția, Somalia sau Kashmir.

 

1. Magie: Omul de plastic / Foto AP

Artistul chinez Liu Bolin se ”identifică” cu rafturile colorate dintr-un magazin. Iluzia optică a fost realizată prin pictarea trupului acestuia. Fotografia exprimă un protest față de pericolul contaminării apărut odată cu descoperirea plasticului. Iluzia optică extrem de bine realizată i-a făcut pe fotografii NG să includă această poză în top.

 

2. În focul războiului / Foto: Philippe de Poulpiquet, MAXPPP/ZUMA

Tripoli, cuprins de război. Un rebel înarmat se joacă cu o minge de fotbal. Fotorgaful a surprins un moment de copilărie, de joacă, de umanitate într-un război care numai uman nu este – o raritate vizuală în fotografia de război, au motivat specialiștii foto ai NG.

 

3. Furtuna de sardine / Foto: Alexey Stoyda, Fame Pictures/Barcroft Media

Adunarea anuală a sardinelor, observată prima dată în Filipine în 2009, atrage an de an pasionații de scufundări, care abia așteaptă să fie înconjurați de bancurile de pești. Modul în care fotograful a surprins forma creată de peștii în mișcare le-a atras atenția editorilor de la NG și l-au pus în top.

 

4. Irene șterge istoria / Foto: Scott Olson, Getty Images

Din cabana unei familii americane au mai rămas doar scările, după trecerea frutunoasă a uraganului Irene prin North Carolina. Casa fusese construită în anul 1903 și era parte din patrimoniul istoric al zonei. O imagine care ilustrează perfect, deși atât de trist, pierderea, au spus editorii NG.

 

5. Oameni cu măști / Foto: Xiao Chun, Imaginechina/AP

Muncitori imigranți, care lucrează în construcții, în China, își poartă măștile de sudură primitive, dar care, totuși, le oferă o minimă protecție. Simplitatea compoziției și contrastul dintre siguranța fragilă pe care o arată și ce înseamnă, de fapt, protecția muncii au adus această fotografie în topul NG.

 

6. Provocarea elvețiană / Foto: Arno Balzarini, European Pressphoto Agency

Freddy Nock este un echilibrist elvețian care face vitejii pe sfoară, dacă se poate la cât mai mare înălțime. Așa că s-a urcat pe un cablu de telecabină din muntele Diavolezza (Elveția) și a pornit-o la drum, la 2.978 de metri altitudine. Nock a plănuit să instituie șapte recorduri mondiale în șapte zile, prin traversări de acest gen în Germania, Austria și Elveția, dar vânturile puternice din zona Lacului Thun din Elveția l-au oprit. Fotografia, însă, arată cât a fost de hotărât.

 

7. Victimă / Foto: John Moore, Getty Images


O tânără mamă somaleză își sărută nou-născutul în vârstă de șapte luni, malnutrit și cu slabe speranțe de viață din cauza foametei și secetei care au lovit Somalia. ”Înfometarea în masă este ceva atât de greu de cuprins într-o fotografie. Dar acest prim-plan reușește să aducă tragedia aproape de inimile noastre”, au decis experții NG.

 

8. Pelerinaj pe gheață / Foto: Altaf Qadri, AP

Pelerinii Hindu își urmează calea către altarul din peștera Amarnath, situată la 4.115 metri altitudine, în zona de gheață a Kashmirului controlată de India. O stalagmită din această peșteră este considerată a fi încarnarea lui Shiva, zeul Hindu al distrugerii și regenerării. Drumul spre peșteră este străbătut anual de aproximativ jumătate de milion de pelerini.

 

9. Marea de oameni / Foto: AP

Bogăția de culori și densitatea personajelor au adus această fotografie în topul NG. Imaginea a fost capturată în provincia chineză Sichuan, unde sute de mii de oameni se scaldă în apa extrem de sărată a ”Mării Moarte chineze”.

 

10. Când două lumi se întâlnesc / Foto: Ashala Tylor, AP

În apele californiene, o astfel de întâlnire este rar fotografită: un surfer și o balenă cenușie, pe râul Klamath. Balena și puiul ei se află într-o călătorie spre Alaska, pornită de pe coastele Mexicului.

 

Sursa text și imagini: National Geographic


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger