În fiecare lună, echipa National Geographic selectează imagini din toate colțurile lumii și realizează un top 10 al celor mai interesante fotografii ale lunii trecute. Fotografi sau editori foto ai echipei NG explică, pe scurt, de ce au ales fotografiile respective, ce anume le face deosebite în ochii lor. Selecția prezentată cuprinde imagini din luna septembrie, care au surprins momente unice în Filipine, Bangladesh, Japonia, Camerun, SUA, Marea Britanie, Israel.
1. Caracatița din sticlă / Jeffrey de Guzman, Your Shot
Și caracatițele se ascund pe unde pot – spre exemplu, într-o sticlă ajunsă pe fundul mării, în Filipine. Această specie de caracatiță a fost sub lupa cercetătorilor multă vreme, care au remarcat că din ce în ce mai multe exemplare ale speciei folosesc obiecte găsite pe fundul apelor, în special pentru protecția lor. Editorii foto ai National Geographic au considerat acest ”portret” drept uluitor pentru povestea evoluției comportamentului caracatițelor pe care o dezvăluie.
2. Lucrând la dezmembrarea unei nave / Fame Pictures/Barcroft Media
Un sudor tânăr lucrează la dezmembrarea unei nave în Chittagong, Bangladesh. În această ”afacere”, copiii lucrează alături de adulți, supuși pericolelor în permanență (eventuale accidente, chimicale etc.). Activitatea de a reduce uriașele vase (petroliere, vapoare cargo și altele) la bucăți de materiale aduce locuri de muncă zonei Golfului Bengal. Editorii foto ai National Geographic au ales acestă fotografie pentru ”efectul dramatic oferit de fundalul cu vaporul și prim-planul cu scânteile provocate de aparatul de tăiere”.
3. Valuri / Daiji Yanagita, Chunichi Simbun/Reuters
Taifunul Roke lovește cu valuri uriașe orașul-port Kiho din Japonia. Urmările dezlănțuirii naturii au fost șase morți, șase dispăruți, ploi lungi, vânturi puternice, dar, din fericire, deja mult-încercata centrală nucleară de la Fukushima a scăpat, de data aceasta, neatinsă. Pentru editorii foto ai National Geographic, fotografia arată amenințarea constantă a naturii, dar și măiestria fotografului care, de la distanță, a reușit să surprindă acest moment.
4. Lady L / Shen Bohan, Xinhua/Corbis
Lady L este o doamnă de 34 de ani, diagnosticată cu HIV în 2010. Locuiește în Yaoundé, Camerun, în aceeași casă cu fratele ei, iar copii săi au plecat să stea cu tatăl lor, în alt oraș. Potrivit statisticilor USAID din 2009, 610.000 adulți și copii (adică 5,3% din populația cameruneză) trăiesc cu HIV / SIDA. Pentru editorii foto de la National Geographic, compoziția fotografiei atrage atenția asupra anonimatului femeii (fața sa întoarsă), iar în sens extins, asupra anonimatului tuturor celor diagnosticați cu HIV în Camerun.
5. Hair Affair / Allison Joyce, Reuters
Săptămâna modei la New York – colecțiile de primăvară – vară 2012 – a adunat creatori renumiți de modă și modele gata să îndure orice chin pentru a prezenta pe podium. Fotografia arată lucrul unui hair-stylist în spatele scenei și, dincolo de a fi jucăușă, dezvăluie ”seriozitatea și munca imensă care fac posibile aceste spectacole”, dar induce și sentimentul că ”aceste modele, aceste fete, sunt mai mult obiecte decât ființe umane în momente de acest gen”, au comentat editorii foto ai National Geographic.
6. La vedere. Sau nu? / Ben Bronselaer, My Shot
O ciocănitoare cu cioc roșu stă pe spatele unei girafe. Se vede? La o privire atentă, da. Dar, și de la mică distanță, ochiul uman nu ar fi remarcat micuța zburătoare pe gâtul girafei. ”Pentru că această compoziție nu arată decât un detaliu și nimic de ansamblu, ea forțează ochiul privitorului să se gândească puțin mai mult la ce se uită, astfel că duce lucrurile la un alt nivel”, au concluzionat experții în imagine ai National Geographic.
7. Bogație de merișoare/ Daniel Acker, Bloomberg/Getty Images
Un utilaj de cules merișoare își face drum prin câmpul inundat ca să adune recolta, în Wisconsin, SUA. Pentru 2011, prognozele arată că producția de merișoare va fi cu 20% mai mare decât în 2010 în Statele Unite, ceea ce o va face a doua cea mai mare producție din istoria SUA la acest capitol. Editorii foto ai National Geographic au fost vrăjiți de compoziția și culorile acestei fotografii realizate din aer: cerul cu tușă de pictură impresionistă, câmpul neclar din partea de jos și utilajul perfect plasat în cadru, care conferă dinamică. Totul duce cu gândul mai degrabă la o pictură abstractă decât la fotografierea unui simplu procedeu agricol.
8. Cursa / Matthew Lloyd, Getty Images
Da, există și o cursă specială pentru mașini de tuns iarba. Se numește Lawn Mower Endurance Race și ține 12 ore; are loc în Billingshurst, Marea Britanie. Prima ediție a avut loc în 1973; nu este o competiție comercială, nu prea sunt sponsori, nici premii în bani și nu se acceptă modificări ale motoarelor. Trofeele pentru câștigători vin din diverse donații. ”Lumina întunecată, sinistră chiar, a fotografiei aduce o notă de mister – ironică – asupra a ceea ce, de fapt, ar fi o imagine comică. Nu știm cât de repede merg băieții aceștia, dar nici nu mai contează, la cum e realizată fotografia”, au conchis editorii foto NG.
9. Bariera / Uriel Sinai, Getty Images
Un gard care face parte din bariera de separare a Israelului este fundalul băiatului adormit în hamac (zona Beit Horon). Construcția acestei bariere (din beton și garduri) a fost începută de Israel încă din 2002. Pentru editorii NG, această fotografie ilustrează conceptul ”fotograful potrivit, la locul și momentul potrivite” și spune o întreagă poveste despre despărțire și apropiere, în același timp.
10. Surf pe burtă / Ben Birchall, PA Wire/AP
Surfingul pe burtă este un sport comun iubitorilor de apă din Marea Britanie (și nu numai). Spre deosebire de surfingul în picioare, aici ”călărirea” valurilor se face stând pe burtă (iar pornirea este în picioare). Fotografia arată o femeie de 48 de ani, clasată pe locul II la categoria Junior Ladies la a noua ediție a Campionatului Mondial de Surf pe Burtă din Chapel Porth, Cornwall, Marea Britanie. Editorilor foto ai NG le-a plăcut în mod deosebit textura colorată a imaginii, provocată de casca înflorată a femeii, care, în opinia lor, arată spiritul energic al competiției.
Sursa text și foto: National Geographic