Lui Moş Crăciun îi plac cadourile şi decoraţiunile handmade

2

Aglomeraţia din centrele comerciale în preajma Crăciunului îmi provoacă flashback-uri din clasele primare când am aflat că turcii erau câtă frunză, câtă iarbă. Oricât m-aş fi străduit să-mi imaginez atunci cum arată aşa o densitate de oameni, n-aş fi ajuns la proporţiile pe care le are acum shopping-ul de Sărbători. Din păcate, eu nu am curajul strămoşilor noştri care le ţineau piept duşmanilor şi cărora nu le era frică decât de cer să nu cadă pe ei, astfel că evit mall-urile în această perioadă de însemnătate şi cheltuială creştineşti.

de Roxana Bucată

Cu toate acestea, nu pot să mă prezint la întâlnirea de pe 24 cu mâna goală, deşi nici un cadou este cel mai ecologic cadou. Dar, pentru că ecologismul extrem nu se potriveşte cu spiritul Crăciunului, m-am gândit la variante alternative. Una dintre acestea sunt darurile hand made pe care le putem oferi celor dragi. Aceştia vor aprecia efortul depus pentru a crea ceva personalizat, iar mediul nu va avea de suferit prin cumpărarea unor obiecte aduse din alte colţuri ale lumii.

“Îndemânarea nu este esenţială, e important să ne lăsăm imaginaţia să zburde, eventual să ne documentam un pic de pe site-urile străine”, ne recomandă Valentina Popescu, proprietara atelierului de accesorii handmade Interesart. Putem recondiţiona cutii vechi pe care să lipim diverse poze, colaje cu vederi şi lucruri cu semnificaţie să facem, astfel, un cadou unic pentru rude sau prieteni. Pentru mame care ţin la cămara lor putem pregăti cadouri culinare cum ar fi borcane de dulceaţă frumos decorate, turtă dulce şi fursecuri pregătite şi ornate chiar de noi, ne mai sfătuieşte Valentina.

Putem elimina amprenta de carbon şi să o înlocuim cu amprenta personală de stil cu o felicitare realizată de noi,inspirată de persoana care urmează să fie surprinsă.

Pentru sesiunea de lucru manual în cadrul căreia confecţionăm cadourile pentru cei dragi este important să ne strângem multe materiale, nimicuri de prin casă, resturi de materiale, panglici colorate cu care să realizăm mici cadouri deosebite. Valentina ne avertizează să ne facem un plan cu ceva vreme înainte de Crăciun, întrucât confecţionarea obiectelor handmade necesită timp şi răbdare.

În cazul în care nu dispui de timp sau răbdare pentru a confecţiona astfel de cadouri sau, pur şi simplu, ai două mâini stângi, poţi apela la specialişti care comercializează cadouri originale. Târgurile de profil din perioada Sărbătorilor sunt cea mai bună sursă pentru a ne achiziţiona cele mai originale cadouri. Aşa ai posibilitatea să le vezi, varianta cumpărăturilor online nu prea este o soluţie în această perioadă – dacă nu eşti organizat şi nu comanzi din timp nu mai e vreme să ajungă, ne spune Valentina.

La atelierul său, Valentina face aranjamente, coroniţe, cutii de bijuterii, coşuri cu bunătăţi de casă, împodobeşte brazi şi onorează orice alte cereri ingenioase care îi pun imaginaţia la contribuţie.

Dacă tot ne-am apucat de confecţionat cadouri acasă, putem, la fel de uşor să ne facem şi ornamentele pentru brad. Valentina ne recomandă mici decoraţiuni din brad şi ornamente naturale – scorţişoară, felii de portocale, anason stelat sau putem picta globuri vechi care să pară ca noi.

Sabina face genţi şi bijuterii originale pentru doritoarele de accesorii altfel decât în magazine. Cele interesate au de ales dintre o multitudine de modele de pe blog-ul ei florisiculori. În perioada Sărbătorilor îşi pune imaginaţia la încercare pentru cadouri şi decoraţiuni handmade. Ea ne recomandă să ne facem singuri fundiţele pentru brad – ne trebuie panglică roşie puţin mai groasă, de vreo 2 cm, şi o panglică subţire aurie sau argintie. Îndoim panglica roşie în formă de fundiţă şi o legăm la mijloc cu panglica subţire. Prindem o aţă de panglica subţire şi gata ornamentul de brad.

Pentru cine ştie să împletească, Sabina recomandă următorul exerciţiu: putem face din lână roşie un dreptunghi – se pun opt ochiuri pe andrele, se împletesc 15 rânduri – un rând pe faţă, unul pe dos. Cu lână albă, se împleteşte o pănglicuţă subţire, de vreo două ochiuri şi şase-şapte rânduri. Se înfăşoară pănglicuţa albă la mijlocul celei roşii şi se cos capetele împreună. Creaţia se poate folosi ca ornament de brad, dar poate fi oferită şi cadou sub formă de broşă.

Handmade-ul nu este o opţiune doar pentru cadourile pentru cei dragi, poate fi o alternativă şi pentru petrecerile tematice de la birou în cadrul cărora se impart cadouri între colegi. Sanoma Hearst România este una ditre companiile care a ales să organizeze o petrecere creativă de Crăciun, unde angajaţii şi-au realizat singuri cadourile oferite între ei. Aceştia au pictat şi decorat lămpi, căni, boluri, tăvi pentru micul dejun şi cutii de bijuterii. Diana Başchir, online project manager, spune că atelierul de Crăciun a fost o experienţă deosebită pentru echipa de la Sanoma care s-a distrat făcând cadouri cu personalitate.

Aşadar, redecorarea unor obiecte pe care le avem deja prin casă, crearea de cadouri şi ornamente din materiale rămase sau achiziţionarea de daruri unice sunt variante mai prietenoase cu mediul şi mai plăcute pentru surprinderea cuiva drag de Crăciun. În plus, este o variantă care ne scuteşte de confruntarea cu aglomeraţia din mall-uri şi de uşurarea semnificativă a cardului.

Tags:2 comentarii

  1. Cel mai bun website romanesc unde aflati informatii si tutoriale despre cum sa realizati produse handmade este, dupa parerea mea, http://www.ILoveHandmade.ro

    Ei organizeaza si targuri de produse handmade si sunt super coool, au si fost declarati cel mai bun targ.

  2. Ioana Sanpetrean on

    Eu mi-am facut anul acesta cumparaturi de pe site-ul breslo.ro – aici sunt multi artisti, este o varietate de produse – il recomand!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger