Lucrurile ciudate care ne plutesc prin ochi

0

Dacă aţi observat vreodată linii răsucite sau ca pânza de păianjen deplasându-se odată cu globul vostru ocular, poate e bine să ştiţi că se numesc miodezopsii sau “musculiţe zburătoare” (“floaters” în engleză) şi că e un fenomen întâlnit la 70% dintre oameni. Potrivit IFLScience, ele sunt umbre proiectate de obiectele suspendate pe substanţa limpede şi asemănătoare gelului care constituie mare parte din interiorul ochiului şi care se numeşte corp vitros.

 

 

Substanţa cu pricina contribuie la menţinerea formei rotunde a ochiului. După ce trece prin cristalin, lumina focalizată trebuie să treacă prin corpul vitros pentru a ajunge în retină, în spatele ochiului. Ea este compusă în marte parte din apă, dar conţine şi proteine şi alte substanţe. Câteodată, micile hemoragii din interiorul ochilor pot cauza “musculiţe zburătoare”, pe măsură ce globulele roșii din sânge pătrund în corpul vitros. Fenomenul are loc atunci când gelul trage de vasele de sânge aflate în retină. Liniile plutitoare au o înfățișare fumurie și dispar după ce sângele este absorbit.

Miodezopsiile mai sunt cauzate și de împuținarea corpului vitros, ceea ce se întâmplă în mod natural pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Pe măsură ce corpul vitros se retrage din retină, mici particule intră în gel și devin miodezopsii. Ele arată de regulă ca pânza de păianjen. Aceste materii plutitoare sunt mai pronunţate atunci când oamenii privesc ceva luminos, cum ar fi o coală albă de hârtie sau cerul albastru, şi atunci pot observa că ele se mişcă odată cu globul ocular şi se măresc când se uită direct la ele. De regulă, miodezopsiile sunt doar ceva iritant cu care oamenii ajung să se obişnuiască, dar câteodată pot afecta vederea şi, prin urmare, necesită operate. Intervenţia constă în înlocuirea corpului vitros cu un lichid salin.

 

Puteţi citi şi:

Tic nervos sau proces natural? De ce ne plimbăm de colo-colo când vorbim la telefon


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger