Proiectul de teatru participativ LUCRĂTOR 2.0 aduce împreună cinci tineri adulţi; fiecare se află într-un moment fragil în dezvoltarea lui. Andrei, Bogdan, Norbert, Gabi şi Răzvan mapează nu doar ţesutul tânăr al României, ci și spaţii culturale, atitudini, etnii, background-uri sociale diferite. Ei sunt experţi ai vieţii de zi cu zi, nu actori. Au în comun doar faptul că s-au născut în ultimii 25 de ani şi că toţi au fost la un moment dat în viaţă şomeri. În cadrul performance-ului, identităţile celor cinci rămân nealterate, iar realitatea de pe scenă este generată de realitatea lor simptomatică pentru o întreagă generaţie născută în jurul lui ’89.
Cei cinci îşi expun experienţele personale şi modul de raportare la muncă, presiune socială, bani, libertate, sexualitate, frustrare, rasism şi, în paralel, descompun mecanismele celui mai dificil fenomen de reorganizare economică post-comunism: Privatizarea. Va fi despre sindicalism, va fi cu mită, cu clientelism, cu alcool, cu bucăţi de capitalism, cu accidente de muncă, cu disponibilizări şi greve, iar performerii şi spectatorii vor pedala o bicicletă care generează lucru mecanic şi pune în mişcare o întreagă fabrică de jucărie.
LUCRĂTOR 2.0 este un proiect de reprezentare a tinerilor şomeri şi de democratizare radicală culturală. Spectacolul este etapa finală a proiectului de artă participativă iniţiat de Ofensiva Generozităţii, LUCRĂTOR 2.0 [reactivare creativă a tinerilor adulţi şomeri], care a început în luna iulie 2012. Au fost selectaţi tineri curajosi, capabili să-şi asume un statut socio-economic care are conotaţii negative. Grupul celor cinci este eterogen: unii au terminat o facultate, alţii au studiat la şcoli profesionale, unii au experienţă de muncă în multinaţionale, alţii nu au muncit până acum.
LUCRĂTOR 2.0 provoacă mentalitatea publică vizavi de statutul şomerilor tineri, de rolul lor social şi politic, de problemele profunde ale noii generaţii. Scopul principal este ca tinerii şomeri – adesea o masă de manevră în economie, să devină capabili să-şi imagineze alternative, să se solidarizeze şi să-si autogenereze realităţile. LUCRĂTOR 2.0 se dedică tinerilor, ONG-urilor şi grupurilor care lucrează în domeniul politicilor sociale axate pe muncă, instituţiilor publice responsabile pentru ocuparea forţei de muncă, angajatorilor, HR-iştilor, artiştilor, activiştilor, antropologilor, sociologilor, psihologilor şi publicului larg.
Vrem să ne acceptaţi vulnerabilitatea.
Vrem să ne facem viitorul, nu să ne fie făcut.Vrem reprezentare reală în Parlament.
Vrem părinţi hipsteri asap.
Nu o să ne vindem pentru un job.Camav te avas sar sore manusa (Vrem să fim trataţi ca voi – limba rromani).
“Nu” locurilor de muncă prin exploatare.(extras din Manifestul Tânărului Şomer, LUCRĂTOR 2.0)
Proiectul a debutat în 6 octombrie, la Fabrica de cosmetice Farmec din Cluj-Napoca. În cadrul turneului, pe parcursul lunilor octombrie şi noiembrie, LUCRĂTOR 2.0 va avea reprezentaţii în următoarele oraşe:
IAŞI: 25 octombrie/ Sala “Uzina cu Teatru”, Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri”
TIMIŞOARA: 3 noiembrie/ Sala Studio 5, Teatrul Naţional Timişoara
PLOIEŞTI: 18 noiembrie/ Sala “Toma Caragiu”, Teatrul “Toma Caragiu”
BUCUREŞTI: 19 noiembrie/ Sala Atelier, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale”
Fiecare spectacol va fi urmat de un party cu muzică electronică: bass, house, uk bass, future bass, house sau tehno cu influenţe garage sau hip-hop. La pupitru va fi unul dintre performerii LUCRĂTOR 2.0, Răzvan Chirilă, aka DJ MUHVHV, alături de invitaţii săi. MUHVHV este un DJ activ pe scena muzicii electronice de mai bine de şase ani.
Puteţi urmări desfăşurarea turneului, afla detalii despre proiect şi viziona materiale foto şi video din cadrul reprezentaţiilor pe contul de Facebook Lucrător Doipunctzero.