Longevitatea ține de gene, nu de stilul de viață

3

Țigările, alcoolul, fast food-ul nu îți afectează longevitatea dacă o ai în gene. Dacă aveaţi impresia că oamenii care trăiesc 100 de ani au sănătate de oţel, un studiu pe sute de centenari arată că aceștia au vicii la fel ca oamenii care trăiesc mai puțin.

Unii dintre aceștia au fumat timp de 85 de ani, alții au fumat mai mult de două pachete de țigări pe zi. Nu au făcut nici mult sport, dar nu au avut mai multe șanse de a fi obezi decât cei care au trăit mai puțin.

Vestea proastă este că e aproape imposibil să știi dacă ești unul dintre cei binecuvântați cu această longevitate. Cu alte cuvinte, nu există scuze pentru a nu ne îngriji de sănătate.

Aproape 500 de bărbați și femei cu vârste între 95 și 109 ani au fost chestionați cu privire la stilul de viață pe care l-au avut. Participanții la studiu erau evrei ashkenazi care au, în cadrul grupului, o variație mai mică a genelor decât în cadrul populației generale, fiind mai ușor pentru cercetători să identifice efectele geneticii.

Rezultatele au fost comparate cu cele ale unui grup de persoane născute în aproximativ aceeași perioadă, dar cu o durată de viață normală.

Dacă stilul de viață ar fi fost mai important decât genetica, rezultatele ar fi arătat că centenarii ar fi dus o viață mai sănătoasă decât ceilalți, dar nu a fost cazul, dimpotrivă. Incidența dietelor, țigărilor și alcoolului a fost mai mare în rândul celor care au atins vârsta de 100 de ani.

“Studiul sugerează că centenarii au gene ale longevității care îi protejează de efectele dăunătoare ale stilului de viață nesănătos”, spune cercetătorul Nir Barzilai, de la Albert Einstein College of Medicine din New York.

Foto: Flickr / Beth and Christian

Sursa: Daily Mail


3 comentarii

  1. Fals ..longevitatea tine mai ales de stilul de viata intrebati-i pe cei care au ajuns la varsta de 90 de ani sau chiar 100 care este secretul longevitatii lor si cu siguranta iti vor spune ca stilul de viata a avut mult de spus in privinta aceasta. Am vazut marturiile unor oameni iar acestia aveau un stil de viata activ care includea mult exercitiu fizic, alergare, erau vegetarieni, nu consumau alcool iar de fumat nici nu se punea problema. Si se stie ca fumatul si este demonstrat iti reduce anii de viata si am si exemple de cunostinte care din cauza fumatului au murit de tineri la 35, 40 si 50 de ani iar despre alcool stim cu totii ca si acesta are legatura cu reducerea anilor de viata mai ales pentru cei inraiti pentru ca te alegi ci ciroza la ficat! Am vazut live combinatia acestor doua vicii si consecintele lor in viata unei cunostinte de-a mea. Iar combinatia a fost letala si o stim cu totii MOARTEA dar MOARTEA pe loc, O MOARTE FULGERATOARE la numai 45 de ani! Si acest lucru s-a datorat STILULUI DE VIATA! Asa ca sa nu incercam sa ne pacalim pe noi insine ca STILUL DE VIATA nu are legatura cu LONGEVITATEA pentru ca are si chiar FOARTE MULT! MAI MULT DECAT GENELE CHIAR!

    • Culmea, statistica te contrazice teribil. “Vegetarienii” ciudat, noi suntem omnivori, lol, nu sunt longevivi, nici daca-i pui la uscat. Singurul lucru care l-ai plesnit este activitatea. In stiinta parerea unuia sau a altuia nu conteaza, ci legile foarte clare, cifrele, s.a.m.d.

  2. Sursa Daily Mail? :))))) E tare asta! Un fel de .. sursa: Cancan!

    Asa ca dle Ricardo, “statistica te contrazice teribil” ?? care statistica? care studiu? care oameni de stiinta?

    Sau mai bine zis.. care articol? care jurnalist? care PR strainez de 2 bani?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger