Începând cu anii ’50 şi ’60, japonezii au început să-şi clădească o reputaţie pe marginea longevităţii, devenind în anii ’70 cel mai trainic popor din lume graţie sistemului de sănătate al ţării (kaihoken), în primul rând, predispoziţiei genetice sau dietei. La 50 de ani de kaihoken, jurnalul ştiinţific Lancet a publicat un număr special dedicat longevităţii japoneze, a cărei supremaţie, pare-se, începe să scârţâie.
Deşi Japonia înregistrează în continuare cea mai ridicată speranţă de viaţă din lume, ea este pe punctul de a fi surclasată de ţări precum Suedia (care stă bine la acest capitol atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor), Italia şi Australia (unde bărbaţii trăiesc mai mult). Cercetătorii cred că sporirea consumului de tutun, modificările suferite de dietă care au îngreunat masa corporală şi au condus la obezitate şi tensiune arterială ridicată şi creşterea numărului de sinucideri (peste 30.000 pe an), puse pe seama efectelor crizei financiare din 1997, au contribuit la încetinirea declinului mortalităţii adulţilor din Japonia.
Specialiştii mai spun că sistemul universal de sănătate japonez n-ar fi îndeajuns de agil pentru a se adresa problemelor de sănătate în creştere aduse de secolul XXI. Pe lângă problemele enunţate mai sus, acest sistem este sufocat şi de nevoile în creştere ale unei populaţii îmbătrânite – 23% din locuitorii Japoniei depăşesc au 65 de ani sau peste, procent care ar urma să crească la 40% până în 2050 -, precum şi de efectele recentelor dezastre naturale, cum ar fi cutremurul din martie 2011.
Sursa: Time
Foto: Flickr/Jesslee Cuizon
Puteţi citi şi:
Bătălia sexelor în Japonia: “fetele carnivore” versus “băieţii erbivori“
Un comentariu
Poate li se trage de la cata carne de balena si delfin mananca. Karma is a bitch!