Londra 2012 – cele mai verzi Jocuri Olimpice

0

O comisie independentă care a monitorizat impactul asupra mediului al Jocurilor Olimpice de la Londra, recent încheiate, a anunţat că acestea au fost cele mai verzi de până acum. Potrivit reprezentanţilor comisiei, acţiunile de reciclare şi regenerare din perioada jocurilor au fost un succes, dar se pot face încă multe lucruri pentru a reduce considerabil impactul viitoarelor Jocuri Olimpice asupra planetei.

 

 

Preşedintele comisiei, Shaun McCarthy, consideră că ediţia de la Londra a Jocurilor Olimpice a ridicat standardele pentru oraşele care vor găzdui, în viitor, acest eveniment. Alte ediţii ale Olimpiadei au fost criticate pentru impactul negativ asupra mediului, cauzat de gunoaie, activitatea de construcţie şi de transport. Durabilitatea a fost pariul ediţiei de la Londra şi, potrivit comisiei de monitorizare, organizatorii s-au achitat de el cu succes. Spre exemplu, multe zone au fost create din materiale reciclate (cel puţin pe sfert), iar pe stadionul olimpic s-au folosit inclusiv conducte de gaz scoase din uz. Parcul Olimpic a contribuit la regenerarea unei zone abandonate şi a adus beneficii naturii, iar transportul public a fost excepţional, au spus membrii comisiei. Însă, spun ei, pentru alte ediţii ale Olimpiadei, provocarea de a fi verde se va extinde şi în afara spaţiului fizic olimpic – spre exemplu, asupra producătorilor de materiale folosite sau asupra sponsorilor.

„În ansamblu, Jocurile Olimpice de la Londra s-au dovedit un succes din perspectiva durabilităţii, dar, aşa cum se întâmplă şi în cazul celor mai buni sportivi care vin să participe la eveniment, este mereu loc de mai bine. Îmi doresc ca IOC (Comitetul Olimpic Internaţional) şi oraşele care vor găzdui pe viitor aceste jocuri să demonstreze că se poate şi mai bine decât a făcut Londra. De asemenea, va fi nevoie de investiţii în comunităţi şi şcoli, în ceea ce priveşte activitatea sportivă, plus un plan concret, real, pentru combaterea problemei obezităţii cu care ne confruntăm. La Londra, au fost implicaţi oamenii obişnuiţi prin participarea voluntară – iar aceşti voluntari extraordinari au trăit şi creat o experienţă uimitoare. De ce nu poate fi aşa tot timpul?”, a conchis McCarthy. Următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice de vară va fi găzduită de Rio de Janeiro (Brazilia).

 

Sursa: BBC

Foto: Earth911

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger