Locurile ameninţate cu revolte alimentare

0

Creșterea prețurilor la alimente poate conduce la neliniște socială, iar asta s-a putut vedea în 2007 și în 2008, de exemplu, când s-au înregistrat revolte în 30 de țări după ce prețurile la bunuri de larg consum au atins praguri record pe piețele globale. Totodată, mulți analiști spun că prețurile mari la alimente ar fi reprezentat un factor important și în Primăvara Arabă, începând cu 2011. Fenomenul este și acum în floare, iar FastCoExist arată care sunt țările cel mai predispuse la revolte alimentare.

 

 

Deși au scăzut de la nivelurile record, prețurile la alimente, sunt în continuare mai mari decât au fost vreodată în ultimii 30 de ani, arată o analiză a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, și mulți oameni din țări dependente de importuri cheluiesc în continuare o mare parte din venit pe mâncare – procentul ajunge și la 70% în state ca Ghana sau Pakistan. Schimbările climatice ar urma să înrăutățească și ele lucrurile – cel mai recent raport al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbările Climatice estimează că prețurile la alimente ar putea crește cu 84% până în 2050, în mare parte din cauza prăbușirii recoltelor în țările care se confruntă deja cu nesiguranțe alimentare. De exemplu, se preconizează că recoltele de orez din Thailanda, India și Vietnam vor fi diminuate cu aproape 40% până în 2080.

O nouă lucrare a asistentului universtar Cullen Hendrix și a studentului său Stephan Haggard de la Unversitatea din Denver arată care sunt țările cel mai vulnerabile la revolte cauzate de prețuri alimentare mari. Cei doi au analizat 55 de cazuri de neliniști cauzate de mâncare în 49 de țări asiatice și africane, în perioada 1961-2010, pentru a înțelege circumstanțele în care au avut loc evenimentele respective. Concluzia lor a fost că revoltele alimentare au tendința să se manifeste mai degrabă în țările democratice decât în cele cu regimuri autoritare. Totodată, statele care acordă mai multe subvenții alimentare populațiilor urbane, nu celor rurale, se confruntă cu grade mai scăzute de neliniște socială în cazul creșterii prețurilor la alimente.

“Mâncarea e inerent politică”, a spus Hendrix pentru FastCoExist. “Măsura în care guvernele îi apără pe consumatori de prețurile globale mari trebuie luată în calcul ca factor atunci când se prezic locurile în care prețurile alimentare ridicate se vor traduce în neliniști”. În alte cuvinte, nu prețurile globale în sine conduc neapărat la revolte; totul depinde de politica economică a țării.

Hendrix se așteaptă ca țări bogate în mâncare și pământ ca SUA, Canada, Rusia sau Kazahstan să se îmbogățească și mai multe și ca cele din Asia și Africa care depind de importuri alimentare să devină mai sărace. “Multe țări din Asia, Africa de Nord și Orientul Mijlociu se confruntă cu restrângeri mari ale suprafețelor de pământ. India folosește deja peste 80% din terenul său arabil; Egipt, Iran și Turcia folosesc peste 100%”, spune cercetătorul. “Asta arată că agricultura este sustenabilă doar prin irigare, ceea ce necesită investiții mari în infrastructura rurală”. Dintre țările cel mai predispuse la proteste alimentare, democrațiile în curs de dezvoltare ar fi principalii candidați – asta ar putea include Turcia, India, Nigeria și pățri din Orientul Mijlociu.

Redirecționarea subvențiilor alimentare dinspre populațiile urbane spre cele rurale ar reduce gradul de sărăcie, mai spune Hendrix. Asta, însă, s-ar putea dovedi riscant, pentru că orășenii sunt mai predispuși să cauzeze instabilitate politică decât oamenii din zone rurale. Guvernele se află, astfel, într-o situație dificilă, în fața unei răscruci care arată înspre siguranța alimentară văzută ca siguranță umană, caz în care politicile pro-săraci ar trebui să fie răspunsul, și una care indică spre siguranța alimentară ca și componentă a siguranței naționale, caz în care interesele populației urbane par să fie cel mai presante.

 

Puteți accesa și:

Din acest an, România pune în aplicare strategia de reducere a risipei alimentare

FOTO Inegalitatea din farfurie: Ce mănâncă bogații și săracii

FOTO Ce şi cât mănâncă în fiecare zi oamenii din diverse colţuri ale lumii


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger