Locuri in care se respira aer curat

55

tusnad

Mi-am petrecut intreaga viata la oras, printre blocuri, strazi asfaltate si cu apa care curgea de la robinet. Toate vizitele la tara erau insotite de dorul confortului de acasa, al betonului pe care puteam circula si cand ploua, al telefonului prin intermediul caruia pastram legatura cu prietenii si al agitatiei specifice unui mare oras. La tara, timpul curgea molcom si oamenii imi spuneau ca viata adevarata e acolo la ei, la aer curat, in natura, si nicidecum in agitatia, praful, betoanele si poluarea orasului. Nu-i credeam si nu-i intelegeam atunci. Acum, cand orasul a devenit un furnicar de masini, oameni grabiti, gaze de esapament, betoane pe orizontala si pe verticala, imi aduc aminte vorbele lor. Si tanjesc dupa “un picior de plai/ si-o gura de rai”, dar mai ales dupa o gura de aer curat si-o apa pura. Voi nu?

de Tusnad (articol publicitar)

Ca tara noastra e poluata nu e mai este niciun mister. Ca si noi contribuim din plin la poluarea ei, nici asta nu este un lucru nestiut. Din pacate, aerul pe care il respiram ne-a devenit inamic si inhalam in fiecare zi multi metri cubi de praf, substante nocive si gaze de esapament. Dar exista zone pe teritoriul tarii in care aerul sa fie respirabil in fiecare moment al zilei?

Cifrele si masuratorile Agentiilor regionale de mediu arata ca in judetul Harghita, in general, se respira aer curat. Calitatea aerului este monitorizata zilnic, iar rapoartele de specialitate arata, in medie, o calitate buna si foarte buna a aerului.

Explicatia sta in faptul ca in aceasta zona industria grea este slab reprezentata, nu exista mari combinate, intreprinderi chimice sau centrale termoelectrice. Conform statisticilor, majoritatea locuitorilor din aceasta regiune lucreaza in agricultura si industria usoara (alimentara, confectii).

Harghita prezinta un nivel scazut al urbanizarii (doar 44% fata de media nationala de 55%), nu exista aglomeratii urbane dense care sa reprezinte surse majore de poluare.

Un alt mare avantaj il reprezinta padurile, care acopera cca. 40% din Harghita. Cred ca foarte putina lume stie ca in judetul Harghita, din 1990 pana azi, au fost impadurite peste 15.000 de hectare (conform datelor INSSE), ceea ce il situeaza pe locul al doilea in tara ca volum de zone replantate cu arbori. De mentionat este si faptul ca acest judet se situeaza pe locul doi din tara in ceea ce priveste ariile naturale protejate (23 de arii protejate, dintre care 10 numai in zona Tusnadului).

Si, cum se spune ca omul sfinteste locul, locuitorii de aici dau o mana de ajutor pentru ca spatiul in care traiesc sa fie mai curat si mai sanatos. Zonelor verzi li se acorda o atentie deosebita, se organizeaza numeroase actiuni de voluntariat care au ca scop constientizarea importantei protectiei mediului si se fac mari demersuri pentru implementarea colectarii selective a deseurilor.

Mai mult decat atat, in judetul Harghita s-a propus infiintarea celei mai lungi piste de bicicleta din tara, care ar urma sa aiba 150 km. Si nu intamplator, tot in aici se organizeaza al doilea mare tur ciclist al Romaniei – Turul Ciclist al Tinutului Secuiesc, care aduna anual zeci de ciclisti profesionisti din tara si strainatate, dar si sute de biciclisti amatori.

Zona Tusnadului, din care fac parte localitatile Tusnad Nou, Tusnad Sat si Baile Tusnad se afla, la randul ei, printre cele mai nepoluate zone din acest judet. Situat in partea sudica a Depresiunii Ciucului, la o altitudine de peste 650m, intre Muntii Harghita si Bodoc, Tusnadul si-a dobandit renumele tocmai prin apa buna, naturala si aerul curat. Regiunea este renumita si pentru nenumaratele surse de ape minerale ce izvorasc la tot pasul. Urmele de apa minerala se pot observa chiar si in paraurile de munte – pietrisul din albie este adesea ruginiu datorita fierului din apa.

Apele minerale, captate din surse naturale, gazele vindecatoare, considerate raritati ale naturii chiar si in Europa, lacurile sarate, namolurile si turbele terapeutice, factorii climatici si plantele medicinale rare ii confera Tusnadului statutul unei zone naturale pure, unice. De aici izvorasc apele minerale Tusnad.

Dar despre frumusetile naturale ale Tusnadului, ariile protejate si plantele unice in Europa, veti putea citi  in urmatoarele articole.

 

Tags:55 de comentarii

 1. Daca incepeti cu “Tinutul Secuiesc” atunci noi romanii vom veni acolo doar cu scopul de a “restabili ordinea constitutionala”. Oricum vorbitorii de limba maghiara din regiune sunt renumiti in tara pentru “ospitalitatea” aratata vorbitorilor numai de limba romana. Poate a venit vremea sa va ma schimbati atitudinea si sa fiti mai pragmatici, daca vreti sa nu muriti de foame la poalele Carpatilor.

  • Mosu’ sa sti ca fix la lacul Tusnad nu te lovesti de: “nu inteleg Romana” pe glas unguresc. Ba chiar cand am fost, din restaurantul de pe lac (casa care se vede in poza) se auzea Catalin Crisan, Mirabela Dauer, 3 Sud Est et company.
   Deci cam asa e acolo…
   Dar, cand te duci acolo, ai senzatia ca te intorci cumva in timp, ca acolo timpul s-a oprit in loc si n-a mers mai departe, acolo epoca ceausista inca se intrevede la orice pas…

   • Intr-adevar e super fain akolo ;stiu pentru k am fost
    si m-am simtit bine , adik doar cuvinte de lauda
    . Iar in ceea ce priveste barierele de limba , se poate trece peste dak e intelegere si se fac compromisuri din cand in cand !

  • Draga Zak. Din pacate “dezordine” exista numai in capul celor care habar n-au de aceasta zona, poate n-au fost niciodata pe acolo si e pacat ca lasam sa ne influenteze niste declaratii politice aberante si ridicole. Ca e pacat, crede-ma. Fa si tu o vizita prin zona si mai da un “comment” dupa 🙂 Crede-ma nu te bate nimeni si nici de foame nu moare nimeni. ( Un sfat : experimenteaza sa poti sa faci o parere despre ceva ! 🙂 )

  • Tatae, foarte bine faci sa stai acasa la vestita “Valea Prahovei” pe care bucuresteni and Co. lau intoxicat. De foame nu voi muri fii sigur de acest lucru.
   Si un sfat pentru TINE sa le zici si la alti ca la Tusnad, Covasna, Lacul Rosu etc unguri omoara pe cei care vor sa “restabileasca ordinea constitutionala”.
   Si uite asa NOI din Tinutul secuiesc vom trai bine.

   • @Nedero
    1. Legat de Valea Prahovei… locul ala a devenit un fel de “Dorobanti” de weekend. Deci e de rahat si ai dreptate.
    2. Legat de nesimtirea si mitocania Romanilor. Votez pentru! Anul asta, la “Izvorul Muntelui” (pentru amatori se poarta numele de barajul Bicaz) pe partea dreapta a lacului am vazut un muntulet de peturi in timp ce alt muntulet plutea pe lac “rezemat” betonul barajului. Pitoresc, specific romanesc! La Cheile Bicazului, acolo unde Bicazul este pe stanga (cum mergi de la lac spre Bicazul Ardelean) am vazut un pet agatat intre un puiet si peretele de stanca. Cineva s-a stresat sa-l aruce acolo si din pacate i-a si iesit. De fapt tot parcursul este plin de peturi, hartii, servetele si ambalaje de Lion/Twix si alte minunatii de-astea. Ah, si sa nu uitam, servetele murdare de zoaie de shaorma de Cheile Bicazului (nu de Bucuresti).
    3. Hai sa-ti zic eu de ce n-o sa mai vin in zona. Anul asta, pe 1 Mai am fost in Miercurea Ciuc. Eram cu un copil in spate care-si varsa intestinele de rau de masina. Am oprit langa o masina si am intrebat de-o farmacie. Si mi s-a intors capul. Un localnic dintr-un Logan mi-a intors capul (da, conducea o masina romaneasca). Aceeasi poveste s-a repetat peste vreo 10 minute. Tot in Miercurea Ciuc am fost la casa aceea din centru, parca Conac Sasesc sau cam asa ceva se numeste. Era expozitie cu invazia tatara. Si in vitrinele cu exponate era scris in limba engleza si limba maghiara. In limba romana era scris LANGA! De ce? Tot acolo, unde s-a tinut expozitia (foarte bine organizata) este un hol cu incaperi pe stanga. In prima incapere se derula un film documentar dublat in limba maghiara, netitrat intr-o limba uzuala in Romania (romana/engleza/franceza/germana). Am vrut sa merg mai departe pentru ca nu intelegeam dar era plin. Am spus de doua ori: “pardon!” ca sa mi se faca loc si am fost tratat CU CURUL. De catre maghiari. De ce? Eram acolo ca simplu turist, nu am luat nimanui nimic, n-am furat nimic, n-am dat in cap la nimeni.
    4. Locurile despre care tu ai pomenit (Lacul Reci mai exact) nu am fost si cu toate ca mi-ar place sa merg ma gandesc ca am sa ma izbesc acolo in Covasna de doua contraste tari: Odata, oameni care se comporta firesc si oameni care te trateaza cu “NEMTUDOM ROMANO”. Ia zi, eu cand vad un ungur in Bucuresti ce trebuie sa-i fac? Sa-i sparg capu’? Sa-l omor? Cu scuzele de rigoare dar eu am trecut de spiritul de haita/turma.
    5. Nu, nu-mi spune ca traiti bine ca nu traiti bine, am vazut la voi saracie cum numai in Dobrogea, spre Ostrov mai vezi. Sau poate am eu alt inteles despre “a trai bine”… oricum comentariile cu conotatie nationalista nu-si au rost aici dat fiind subiectul articolului si ma gandeam ca nu o sa dati dovada ca ati baut si voi apa dupa Vadim/Funar/Marko Belo!

  • Am fost la Sovata si am gasit unguri care stiu sa faca turism – nu la marile hoteluri foste sau actuale de stat.
   In relatia cu clientii ungurii stiu cum sa se poarte si trec peste faptul ca ei sunt unguri si noi romani.
   Din punctul meu de vedere toti cei care inchiriaza camere pe litoral ar trebui sa faca stagii de in secuime sa invete cum trebuie tratat un client.

 2. un om simplu din popor on

  In articolul dvs. se scrie:

  “Un alt mare avantaj il reprezinta padurile, care acopera cca. 40% din Harghita. Cred ca foarte putina lume stie ca in judetul Harghita, din 1990 pana azi, au fost impadurite peste 15.000 de hectare (conform datelor INSSE), ceea ce il situeaza pe locul al doilea in tara ca volum de zone replantate cu arbori.”

  Insa in alt articol, tot de pe net, se scrie:

  “Suprafetele despadurite abuziv din padurile predate la Legea 1/2000 totalizeaza 4.060 ha, cele mai mari aflandu-se in judetele Harghita (306 ha), Neamt (1.497 ha), Dolj (248 ha), Mehedinti (384 ha) si Valcea (102
  ha).”

  Stim cu totii la ce abuz a fost supus judetul Harghita de catre Verestoy “Kerestoy” Attila.

  Cum comentati?

  • Cu padurile pot sa confirm eu… ca is taiate 80%, sunt lasate doar fisii de citeva zeci de metri adincime dealungul drumului national, ca sa ramii cu impresii placute. Dar daca te opresti si privesti in planul doi, impresia e similara cu aia a lui Frodo in Mordor…
   Cit despre ospitalitatea proverbiala fata de romani… raspunsul e invariabil NEMTUDOM ROMANO.. chiar cind tu ai cerut Kent 8.
   Eu ador zona Tusnad – Cheile Bicazului, dar din pacate e uitata in timp. Dpdv urbanistic Lacu Rosu e o jale, mizerie si dezlinare cit cuprinde. Cred ca si treaba cu Tinutul Secuiesc “ajuta” mult la situatia din prezent, pt ca e clar un element de izolare si respingere; nu vine nici dracu sa mai investeasca acolo, si asta se vede de departe, indiferent de cit de lacrimogen ai face tu reportajul.

   • Nu este adevarat cu NEMTUDOM ROMANO !!!!!!
    Toti din acest orasel traiesc din turisti, deci TOTI trebuie sa vorbeasca cu turisti, deci toti (mai ales cei din magazine) au cel putin cunostinte minime de lb romana.

 3. Hai sa fim cu picioarele pe pamant.
  Stiti cum este articolul asta? In vara am fost in vacanta si am trecut pe la lacul “Izvorul Muntelui”. Un reportaj de la Realitatea TV spunea ca poti inchiria barca sa te plimbi pe lac cu 100 RON. M-am dus si eu si aproape ca ma rugam de barcagi pe banii mei.
  Asa este si la Tusnad! In poza nu se vede dar cand te plimbi pe langa lac te ia de nas. Apa n-a mai fost curatata de ani buni, deja miroase (nu este prea mare diferenta intre apa din lacul din imagine si cea din lacul Herastrau). Trotuarul este execrabil, parcarea de la lac este sublima dar lipseste cu desavarsire iar drumul pana la lac… nici macar pe-ala nu s-au sinchisit sa-l faca drum normal.
  Sunt curios daca spuneti asta si despre Cheile Bicazului ca atunci va aduc factura de la bucsaraia masinii dupa un traseu Gheorghieni – Cheile Bicazului (ah, si sa nu uitam de indicatoarele magice care te pun totdeauna pe drum gresit).

  • Ai dreptate! Locuiesc in apropiere, in Sf. Gheorghe, asa ca vin destul de des aici in plimbare.Una dintre plimbari mi-a lasat un gust amar si mi-a amintit ca nici secuimea nu mai e ce era…:-)La restaurantul de pe lac-Stanca Soimilor- una scrie pe lista de preturi si alta pe bonul de la casa…E drept, diferenta nu depasea 20RON(!), dar am avut senzatia ca mi-au violat buzunarul asa, pe fata…M-am mai intors la Tusnad, dar ocolesc intotdeauna hanul furtisagului…

 4. ati scris un articol cu drept de replica numai pentru a aduce injurii si acuze, ca de fapt la fiecare articol de pe acest site. frustrarea oamenilor, mentalitatea de “sa moara capra vecinului” , ciuda si lipsa de respect sunt dominante la noi prin tara. Te doare , Andrei Tudor, daca asa te o chema, ca apa pute? seamana cu herastrau? (da, h mic, cum nu am respect pt nimic din bucale, pt a l scrie cu majuscul). stai acolo atunci si uita te la lacu herastrau. nu observi plusurile imprejurimilor, senzatia de a fi acolo? ia cauta tu pe Wikipedia de lacul Sfanta Ana, de Mohos, de Balvanyos, de Torja, apele minerale de la Tusnad, du te macar printr o plimbare pe Solyomko, se vei vedea ca apa din Ciucas ti se pare doar un fleac, dupa ce vezi aceste lucruri, imprejurimile si locurile din proximitatea Tusnaduli. si Zak! mai lasa ma cu vadismele tale cu tinutul secuiec! Zaci si tu in tacere si va fi pace.Peace!

  • 1. Invata sa scrii corect romaneste! S-ar putea sa descoperi lucruri noi si interesante.
   2. Am fost inclusiv la Sfanta Ana. Frumos, superb! Exista insa o mica problema cu cei 17 km pana la lac. Cratere peste cratere. Si pretul nejustificat, 30 RON ca sa intri in rezervatie este o alta placere. 17 km in care distrugi tot ce inseamna articulatie la masina sau faci slalom si evaluezi secunda de secunda groapa care poate aduce daune mai mici masinii. Cu asta va laudati voi? Cred ca glumesti…
   Mai exista un singur drum in toata Romania comparabil cu cel spre Sf. Ana: drumul spre Muntele Rosu (cunoscatorii stiu).
   Cand o sa faci tu macar 50.000 km cat am facut eu in toata Romania atunci sa stam de vorba. Pana atunci, ramai tu in Harghita, pentru mine Romania este mult mai mare.
   Cat despre “Bucuresti” si “bucurestenisme”… de shaorma si kebap-ul de la Cheile Bicazului ce zici?
   Hai… usor cu afirmatiile nationaliste…

   • Perfect adevarat ceea ce ai scris, anul acesta am fost si eu pentru prima data in zona… din pacate, m-am lecuit si poate din greseala sau cand voi fi convins ca merita (asta inseamna drum de calitate, indicatoare si tot ceea ce inseamna confort), am sa mai trec pe acolo. Pentru ca drumul este un adevarat calvar, nicaieri in alta parte nu am vazut drumuri mai proaste decat in zona.

   • imi vine sa rad de tine , scuza ma. esti foarte limitat, si jalnic in acelasi timp. sa lasam faza cu judetele, nu sunt din hargita dar nici nu spun, nu merita un muc jegos ca tine sa se adreseze oricarui ardelean. cand vei face km strabatuti pe jos nu cu masina, cat am facut eu, atunci sa vii sa mi dai lectii baietelule. precis ti ai carat gratarelu in portbagaj pana la “locul faptei” ai fript un mic, bagat o manea, ti ai pus palma in cur si ai zis ce mare cunoscator esti. deci incerca sa cauti potecile la sf. ana din tusnad in primul rand, si nu te vaieta ca tot romanu’ ca santem jalnici, tara e vraiste, toti sunt jalnici, si viata nu merita traita ca ungurii ne fura, nemtii ne cred prosti, tiganii is la tot pasu. si muc mic jegos, te rog, invata si tu sa scrii corect pe limba mea, dupa aceea vom vorbii despre atitudinea ta de nationalist, ca eu nu scrieu corect. atat, imi pare rau ca m am injosit sa ti dau replica.

   • Poate ai dreptate cu drumurile. Dar crede ma nu cred ca e vina oamenilor de acolo. Poate sunt paranoic, dar aceasta zona a fost uitata de Bucuresti de cand cu revendicarile cu autonomia. Banii pentru drumuri vin, sau mai bine zis nu vin de la Bucuresti.

   • O precizare lui Andrei Tudor!

    Am citit commentariile legate de acest subiect si in general pot sa spun ca ai scris cum sunt lucrurile, si as face cateva precizari:

    – in primul rand sa lasam cine cum vorbeste si cum scrie, IMPORTANT este sa ne intelegem (aci s-ar putea vorbi cine si de ce ara vina pe care o are)
    – ai dreptate drumurile sunt cum sunt si foarte bine ca asa sunt fiindca “lumea buna” ocoleste aceste locuri si asa raman intacte o vreme si cand din “gresala” ajungi prin aceste locuri poti sa te bucuri de priveliste
    – daca este asa ca ai plimbat foarte mult in tara cum zici tu poate ai fost in judetul Covasna in drum spre orasul Covasna la Lacul Reci? Candva a fost un loc superb, o rezervatie naturala un loc unde te puteai relaxa. Dar din pacate de cand Brasoveni si nu numai au descoperit acest loc lacul a devenit o balta de cacao iar imrejurimile pline de cabane una mai scarboasa decat alta.
    – despre acest lucru vorbesc eu! Si asta incercam sa zic si lui Zak. Stati acasa domnilor…..
    -si un ultim gand acum 8 ani cand am fost ultima oara pe jos prin padure (poate ar trebui sa incerci si acest lucru, se poate si de la Bixad sat langa Tusnad sau din Tusnad Bai. Si asa nu se stica masina si vezi si ceva frumos) la Lacul Sf. Anna sau “Szent Anna”, am vazut cel mai urat lucru posibil ce se poate intampla la un loc ca aceasta. catva tineri din orasele mari ale romaniei pe malul lacului barbireiau chelia in apele lacului. Exact de aceste oameni nu avem nevoie cei din zona. Caci cineva care a nascut aici si traieste aici asa ceva nu ar face!

 5. am fost acolo … e foarte frumos
  am mancat si la restaurantul din imagine … civilizat

  si, culmea nationalismului, am vorbit doar romaneste si m-am inteles cu toata lumea .

  just think outside the box …

 6. Am ajuns si eu foarte recent in zona Tusnad; adevarat, fara masina personala, drept pentru care nu am frustrarile induse de facturi pentru reparatii automobil.
  Este un loc superb! Iti clatesti nu numai ochii cu frumusete, ci si mintile cu liniste, aer tare, culori clare si sentimentul ca esti in “alt film”.
  Da, a ajuns si pe acolo tipul acela de mizerie lasata de orasanul prefabricat de cei 20 de ani de democratie; acel nouvel farmer care vine cu masina la padure si se da mare cu ea, cu colectia de muzica clasica, fitele si altele la care nu merita sa ne gandim.
  Am insa indoieli puternice de exemplu, ca vre-un localnic ar arunca resturile ospatului sau la iarba verde, pe malul lacului. E suficient sa te uiti in curtile lor si sa stii ca nu se face asa ceva.
  Cat despre ospitalitatea locala (care e atat de dezbatuta si condamnata de atatia ani aiurea si fara temei),….sincer, ca cetatean gen beget al al ravnitei noastre capitale fanariote, nici eu nu prea mai am chef sa accept in ultimul timp manierele de imigratie si nici sa fac dialog cu proaspatii cautatori de faima si avere la oras. Mai ca-mi vine sa fac la fel ca cei din Harghita! Dar as fi probabil acuzata de rasism sau discriminare pe cine stie ce criterii.

 7. O zona frumoasa, prost intretinuta, cu infrastructura praf. Una dintre cele mai sarace regiuni ale tarii, cu investitii minime in infrastructura. Mare pacat pentru ca potentialul e mare.
  Oamenii foarte de treaba, majoritari secui
  Imi aduc aminte cand mergeam cu bicicleta la Tusnad sau sus la lac. Nu aveam prea multe, dar viata era frumoasa. M-am mutat in Bucuresti si abia astept sa plec in week-end sau in concediu.

 8. Am fost la restaurantul din imagine vara trecuta. Este exact cum a spus anterior Andrei Tudor: muzica romaneasca in surdina, ospatari foarte amabili, preturi cat de cat OK. Foarte curat. Nu am fost refuzat in nici un magazin cand am cerut ceva in romaneste, desi aproape toti vorbeau numai ungureste. Oricum, recomand cu toata caldura aceste locuri pentru cineva care vrea sa scape de aglomeratia si mizeria marilor orase. Ca minusuri: drumurile foarte proaste, mai ales cel spre lacul Sf. Ana si infrastructura turistica insuficient dezvoltata. Este exact ca si cum te-ai intoarce in timp, asa cum spunea anterior cineva.

  • Exista un drum cel putin la fel de prost daca nu chiar mai prost: drumul spre Muntele Rosu. De la Cheia spre Brasov, dupa aprox. 10 km se face undeva dreapta spre Muntele Rosu. Este cel putin la fel de catastrofal ca si cel spre Sf. Ana daca nu chiar mai rau. Zici ca au trecut cu plugul de arat prin el.

   Un alt drum FOARTE PROST este cel de la Vatra Dornei spre Poiana Largului, pe valea Bistritei. Pana pe la Crucea nu prea ai cum sa mergi in treapta a 3-a ca-ti schimbi dintii din gura. Si e pacat… mie personal mi se pare cel mai spectaculos drum din Romania.

   Am trimis niste poze pe la realitatea tv dar vad ca au fost prea ocupati cu campania lor.

 9. sa trecem la treburi serioase dupa atat polemica pentru ingustati. drumurile judetelor Covasna si Harghita sunt vraiste , deoarece aceste judete primesc cele mai putine sume pt reabilitarea lor. Normal,. ca nu e prioritara dezvoltarea infrastructurii, doara “vin ungurii, secuimea e plina de ei, ce sa ne pase?” drumurile de legatura, spre piatra neamt, din Bicaz, spre Adjud, Onesti dinspre Miercurea Ciuc, drumurile spre Borsec, sunt vraiste, sita, ciuruite. E usor sa dai vina pe oraselel micute, care sunt chiar micute, de ex Tusnad, ca nu reabiliteaza un drum, dupa ce te plimbi prin mamaia sau alte statiuni cu valoare turistica 0, care primesc, deoarece sunt culoarea politica potrivita, vorbesc limba potrivita si pupa partea dorsala in locul potrivit. Adevar, ca sunt scumpe aceste beneficii si obiective turistice, dar daca luam de exemplu rezervatia Mohos de la Sf. Ana, voi stiti cat e de …”unic” ? in tara, europa, lume? ca este o ramasita de padure cretacica…ca padurea “pluteste” pe lacuri subterane, etc etc? wikipedia baieti, da de ne scoate din evul mediu al mintii incetosate.

 10. sa trecem la treburi serioase dupa atat polemica pentru ingustati. drumurile judetelor Covasna si Harghita sunt vraiste , deoarece aceste judete primesc cele mai putine sume pt reabilitarea lor. Normal,. ca nu e prioritara dezvoltarea infrastructurii, doara “vin ungurii, secuimea e plina de ei, ce sa ne pase?” drumurile de legatura, spre piatra neamt, din Bicaz, spre Adjud, Onesti dinspre Miercurea Ciuc, drumurile spre Borsec, sunt vraiste, sita, ciuruite. E usor sa dai vina pe oraselel micute, care sunt chiar micute, de ex Tusnad, ca nu reabiliteaza un drum, dupa ce te plimbi prin mamaia sau alte statiuni cu valoare turistica 0, care primesc, deoarece sunt culoarea politica potrivita, vorbesc limba potrivita si pupa partea dorsala in locul potrivit. Adevar, ca sunt scumpe aceste beneficii si obiective turistice, dar daca luam de exemplu rezervatia Mohos de la Sf. Ana, voi stiti cat e de …”unic” ? in tara, europa, lume? ca este o ramasita de padure cretacica…ca padurea “pluteste” pe lacuri subterane, etc etc? wikipedia baieti, da de ne scoate din evul mediu al mintii incetosate. ca asta nu se preda la scoala …

  • Sandor scumpule:
   1. Am crescut in Buzias, langa Timisoara. Si ca tot vorbesti despre “unicitati”, Buzias iti sugereaza ceva?
   2. La un judet distanta, in Suceva, dai in Bucovina. In afara segmentului Gura Humorului – Campu Lung Moldovenesc drumurile sunt OK. De la Campu Lung Moldovenesc spre Vatra Dornei si mai departe drumul este fantastic de bun. La fel si pana in Gura Humorului.
   In alta ordine de idei, acolo nu vezi comportament de frustrat pe care-l afisezi si tu. De la Vama (Molid) pana la Putna locurile sunt superbe iar oamenii total diferiti fata de cei din Harghita. Nu vezi Shaorma, nu vezi Kebap iar casele acelor oameni sunt ingrijite, mari, frumoase. Ca si voi, acei oameni au fost candva in Imperiu. De ce la ei se poate si la voi nu? Nu-ti suna un clopotel? Nu-ti rasare un semn de intrebare?
   3. Traim in Romania. In Romania limba oficiala este Romana. Asta vorbesc, romaneste. Din cate stiu, Maghiara nu este pe lista limbilor de circulatie internationala (Engleza/Franceza) asa incat, de ce-as infata? Ca sa ma inteleg cu tine? Un coleric care se lauda ca este ardelean dar vorbeste ca un om de joasa speta? Te rog… vino cu ceva mai bun de-atat!

 11. Am fost si eu in tabara mai multi ani cu ASEul,peisajeel sunt super,aerul curat..liniste dar si distractie jos in camping,se merita.Localinicii ok,doar drumurile f proaste.Oricum merita sa mergeti macar o data.

 12. pacat de cei care nu au fost in zona si reactioneaza in acest mod…
  cine a scris ca timpul s-a oprit, are dreptate. am avut un primar vai si amar, timp de 8 ani, dar de anul trecut s-au cam schimbat lucrurile…
  anul trecut deja era gata partia de schi, numai ca zapada nu a fost. acum ninge, partia va functiona in cateva zile, si avem si tunuri…
  in iulie s-au apucat de renovarea imobilului care se afla langa Lacul Ciucas. Acolo se va construi un centru de revelatie-recreatie (cu apa termala de 37 grade!!!!). Bugetul acestuia fiind in jur de 3 milioane de euro. Daca totul merge ok, in septembrie anul viitor va asteptam si acolo cu drag!
  s-au apucat si de renovarea hotelului Olt (ceea care dadea cel mai mare feeling de comunism).
  Contructii sunt la tot pasul, renovari la fel.
  Anul viitor se apuca de renovarea strazii pietonale in cadrul programului Drumul Apelor Minerale.
  De anul trecut avem si o pizzerie (in sfarsit), chiar in centru, un loc linistit, foarte frumos, foarte ospitalier.
  La anul vor ajunge si aici cu renovarea drumului european E578.
  Dupe ce anul viitor vor finaliza lucrarile de canalizare si a conductelor de apa, se vor apuca si de renovarea strazilor laturalnice.
  Sa ne tineti pumnii, sa reusim si sa va asteptam cu si mai mult drag in inima Transilvaniei!!!

  • Daca lucrurile vor sta asa cum spui tu am sa vin cu draga inima ca mi-a placut foarte mult. Linistea si aerul curat sunt adevarate nu sunt povesti. Dar drumurile… drumurile… cel spre Sf. Ana cel putin este terifiant. Sunt 17 km in care plangi de buzunarelul tau.
   Cred ca ideea cu pizza este proasta. Daca vin la voi vin sa mananc si sa vad ceva autentic, din zona voastra, nu sa mananc pizza si shaorma. E plin Bucurestiul. Si nici mici ca la Dedulesti nu vreau…
   Mai bine ar fi sa faceti restaurante multe cu specific + organizari de drumetii prin imrejurimi + spectacole/evenimente care sa evidentieze cultura si obiceiurile voastre. Eu unul asta mi-as dori sa vad acolo…
   Ah, si daca se poate, sa nu ne tratati cum ne trateaza aici pe forum dl. Sandor. Personal n-am nimic cu ungurii. Ce nu stie dl. Sandor este ca numele de domnisoara al mamei a fost Zoltan.
   Asteptam vesti de bine de la tine!

 13. Legat de infrastructura toata lumea stie ca in Harghita si Covasna sunt cele mai proaste drumuri, dar asta nu e neaparat vina celor ce locuiesc acolo. Ideea e ca in timp ce in Moldova s-a mai construit cate ceva de catre drumari, zona secuiasca a fost premeditat ocolita, iar bugetele repartizate de-a lungul anilor la fel au fost minime. Acelasi lucru si cu zona Brasovului dar la alta scara, fata de suma varsata la bugetul de stat, ce a fost repartizat inapoi a fost numai o firimitura.

 14. draga zak gresesti grav ca sau esti tam……pit. numai in mintea unor oameni ca tine pot lua nastere scenarii de restabilire a ordinii. in rest poti sa mori de foame la poalele Carpatilor nu pierdem nimic.

 15. andrei intrarea spre lacul sf ANA este 5ron daca parchezi sus sau 10ron daca mergi in parcarea de langa lac;pret pt fiecare masina.daca ai platit mai mult imi pare rau pt tine, dar nu te cred. apropo oameni care deservesc rezervatia iti dau si bon pt banii de intrare.

  • Unde? La Sf. Ana, acolo unde un nene raspundea mecanic: “Ca aici!” la intrebarea “Cum este drumul mai departe?”. Acolo unde este 1.5 RON intrarea la buda? Sau tu vorbesti despre alta Sf. Ana? Nu scumpule, in 2008, pe 27 august era 30 RON intrarea. Cu masina. 3 persoane, 2 adulti si un copil. La parcarea ceea de langa lac despre care vorbesti.
   Variabilitatea preturilor eu n-o pun in discutie. In 30 august 2007 la toate manastirile din Bucovina intrarea era gratuita, exceptia o facea Putna. Anul acesta, in 11 septembrie la Putna intrarea era gratuita, restul (Moldovita, Sucevita, Probota, Humor, Voronet, etc) era taxata intrarea.
   Pe 27 august 2008 eu am platit 30 RON ca sa intru. Mi-a ramas in cap pretul asta enorm (dupa parerea mea), dupa ce am chinuit masina pe-acele drumuri.

 16. Cand am fost in vara la Sf. Ana, drumul a fost, sa-i spunem, rezonabil, cu ceva gropi. Intr-adevar, nu poti merge cu mai mult de 50-70 km/h, dar pana la urma sunt cativa km, nu sute. Pentru cei care se vaicaresc ca drumul e praf, sunt curios cate drumuri judetene din Dobrogea au parcurs. Sa vada acolo se inseamna drumuri bucati, cu cratere adanci de 40-50 cm si diametre de 2-3 metri.

  Iar la Baile Tusnad a fost chiar bine, N-am auzit pe nimeni spunandu-mi ca nu ma intelege cand am vorbit romaneste, servirea destul de ok (poate chelnerii cam retinuti, dar au fost foarte amabili, nicidecum nesimititi), mancarea excelenta (papricas, palinca, slana, toate foarte bune). Cea mai mare teapa care se poate lua e la restaurantul de pe lacul Ciucas, unde preturile sunt enorme comparativ cu restul statiunii, mancarea e medie-slaba la calitate, iar senzatia e ca te fura pe fata.

  E drept, drumurile sunt cam peticite, pline de damburi, insa majoritatea nu au gropi, iar calatoria isi merita banii si timpul.

  • In mai toate marile statiuni sunt astfel de restaurante unde sunt preturile nejustificate. Am fost si noi anul acesta si mi-a placut cum spunea cineva in comentarii sa aud muzica usoara romaneasca de calitate. Bravo lor de romani unguri.

 17. Stimate domn Andrei Tudor!
  Scuza mi mitocania de care voi da dovada, dar mi se pare mie sau e doar o senzatie ca esti cam frustrat. O tii cu kebaburile tale, cu ungurii care asa si asa te au fraierit, cu preturile scumpe de la Tusnad. Sa stii ca nu e neaparat musai sa mergi cu masina pana la lac! Poti s o parchezi mai sus si sa faci o plimbarica foarte placuta pana la malul apei . Nu te mint daca ti spun ca sunt 500 de metrii pana acolo, de la locul unde nu se plateste pt. parchare. Kebaburile de langa Lacul Rosu intr adevar, sunt foarte multe gherete aparute peste noapte, din pacate, dar tin sa te anunt: poate prin zona de tara pe unde traiesti cartofii prajiti, gulasul, carnatii, ciorba de burta si toate celelate “minuturi” sunt numite kebab . 😀 Scuza ma, comentariile tale sunt cam subiective, pe aceeasi tema, unguri, kebab, masina stricata, preturi mari. La un moment dat judeci dar judeci fara rost: o tii mortis ca de ce se vorbeste doar despre aceasta zona? Uita te la titlu si vei afla despre ce zona e vorba in articol . 😀 In schimb, da, sunt tercute in mai multe limbi produsele, anunturile, si toate cele in secuime, dar sunt trecute SI in romana. Scuza ma tattae, daca zona aceasta este locuita in preponderenta de 90 % de etnici maghiari, care i problema ta? Am vazut in Constanta magazine unde numai in turca erau afisate lucrurile puse spre vanzare, sau inspre Braila in rusa, langa Timisoara in sarba, in Sighetul Marmatiei in ucraineana, in Sibiu, Sighisoara in germna si asa mai departe. Hai in Maramu’, sa ti dau io o lectie de limba moroseneasca, sa n o tot contunui cu aceeasi ideologie limitata, ca nu face bine la suflet. TRaim intr o tara multiculturala, multilingua, multietnica, si de ti place si de nu, asta este! “In Romania limba oficiala este bla bla bla bla” tati, parca tu ai fi constitutia, ce dreaq? Scuza ma, mi se pare ca esti un pic depasit de timp, de ultranationalism si de scarba pe care precis nu de acasa ai invatat o, ca mira m as ca in Buzias oamenii sa fie asa.
  Scuze daca ti am adus injurii, dar nu m am putut stapanii la unele remarci pe care le ai adus, pt. ca ma jignesc si pe mine, si indirect si pe tine, care judeci un lucru atat de firesc in Ardeal: multiculturalitatea. Si punt! Fara “Romania este etc….”

 18. Am fost anul acesta la Tusnad pentru a treia oara si nicaieri nu am intampinat povestea cu ‘nu stiu romaneste’. Chiar ne-am cazat la o familie de unguri de toata isprava, ar trebui sa invatam de la ei ce inseamna omenia si ospitalitatea. Nu mai spun ca am oprit in Miercurea Ciuc la o biserica catolica in care am intrat ca intr-o adevarata casa a Domnului, noi fiind ortodoxi, am ramas placut surprinsi de faptul ca nu te intraba nimeni nimic, te educi prin atitudinea lor. Eu nu pot sa am decat cuvinte de lauda referitor la ‘ungurii ‘nostri de acolo.

 19. Eu am fost in cheile Bicazului, adevar ca n am gasit kebabul mult mentionat pe aici, dar am gasit terasele cu mancaruri destul de piperata. Sa nu uitam totusi, marile atractii turistice din RO sunt imbibate de constructii de genul, si chiar, cele ramase din comunism. Insa prin cheile Bicazului, normal ca vezi doar petul aruncat daca stai pe marginea asfaltului si te holbezi de acolo. In rest a fost cineva pe trasee? Acolo e adevarata natura. Si chiar langa asfalt, daca suntem prea puturosi a ne misca. Eu n am vazut asa un parau mai curat langa un punct de atractie ca si cel din cheile Bicazului. Cazarea si ospitalitatea? Misi bacsi din cheile Bicazului: sa ti dea Domnul sanatate si fericire, un om cu caracter, care la 11 noaptea a deschis poarta, si ne- a primit ca o gazda adevarata, iar dimineata cand plecam mai departe, nu ne-a lasat sa platim, sub pretextul: patul nu cere de mancare, sub cort nu se surpa pamantul. Se ocupa de cazare si turism, dar pentru o noapte, de la oamenii in trecere nu a cerut nimic. La fel si pe la Tusnad. O fi drumul nasol, dar atat de mult compenseaza tot ceea ce este in jur. E absolut fantastic. Si da, sunt unele lucruri si locuri lasate in paragina, dar asta nu e valabil doar pentru secuime. In Borsec era sa plang, dar Sovata mi a dat un pic de liniste. (La fel este si Herculane, ma face sa plang). Si hai sa fim seriosi, oamenii locului, sunt care nu prea vorbesc limba. Evident, doar s-au nascut intr-o lume unde se vorbeste doar limba lor materna, la gradinita, scoala, strada, job etc. Nu am nimic inpotriva, chiar ii felicit, pentru ca sunt putini care se incumeta a invata o limba in afara limbii lor materne, in pofida faptului ca nu limba oficiala cea materna. Dar asta am vazut si in SUA: foarte putini mexicani vorbeau engleza de exemplu, in DC sau NY. Sau indieni, chinezi care nu vorbeu engleza in San Francisco, LA. Eu ii respect, si jos cu palaria pentru omenie si onestitatea de care au dat dovada cat timp am umblat prin secuime, daca nu stiau sa vorbeasca limba romana zambeau si ziceau ceva ca nu vorbesc. Iar cine vorbea, era un domn, un caracter si de o ospitalitate rar intalnita la noi. Avem ce invata de la ei, eu mi -am gasit pacea si linistea sufleteasca aici, ceea ce niciunde nu am gasit o in tara, doar pe afara in unele zone. Chiar ma gandeam sa incep sa invat putina maghiara, nu mi-ar strica sa ma culturalizez putin. Multumesc zonei si oamenilor de acolo frumusetea care mi-au afisat-o.

 20. Oameni buni, romania, unguri, sasi, secui, turci, tatari, rromi etc. Romania este un mozaic cultural si asta face bine “la diversitate”. Eu am lucrat in vanzari si am batut tara asta in lung si in lat si va spun ca nicaieri nu m-am simtit respinsa ca vorbesc limba oficiala a tarii. Din toate periplurile in zona locuita de unguri o singura data la un castel din Harghita ghidul a ignorat ca suntem si romani “atasati” unui grup de turisti unguri si la inceput a vorbit numai in maghiara. dupa 2 minute i-am spus ca suntem si 5 turisti care nu inteleg ungureste pe langa autocarul de unguri dar suntem dispusi sa ascultam prezentarea in engleza, franceza, italiana, spaniola sau alta limba de circulatie internationala :). Ghidul a zambit si a luat prezentarea de la capat si in limba romana dupa ce ne-a cerut scuze. Nu ne-am ofuscat, nu am facut scandal. Asta vara baietelul meu avea 3 luni jumate si am mers in nordul Moldovei iar la intoarcere la Lacul Rosu, Diham, Izvorul muntelui. La Lacul Rosu am dormit si oamenii au fost foarte amabili sa ne gaseasca o camera caci am ajuns acolo fara rezervare. In plus am mers la vaslit pe lac si a inceput o ploaie sanatoasa iar salvamarii au venit sa ne ajute sa ajungem repede la mal tocmai pentru ca aveam un copil mic cu noi, care de altfel era perfect pregatit de ploaie. Depinde foarte mult de atitudine, oriunde in lumea asta. De multe ori un zambet face mai mult decat orice teorie privind limba oficiala si alte “adevaruri”.

  • Maria naivitatea se plateste…poate ar trebui sa-i multumim lui Ceasca ca astazi NU avem un mozaic cultural a la Yugoslavia si ca nu esti respinsa nicaieri in tara pentru ca vorbesti in romana.

 21. RUSINE “ungurului de serviciu” care taie comentariile incomode, adica pe acelea care spun pe sleau “bai baiati, suntem cu ochii pe voi, pentru ca stim ce va duce mintea. Daca vreti sa va dezvoltati regiunea pe banii majoritatii contribuabililor, mai lasati-o cu separatismul, mai pe fata mai mascat, si cautati sa ne castigati increderea nostra, si vom veni cu drag sa petrecem cu voi si vom lasa si mai multi bani in zona. In caz contrar puteti sa platiti o gramada de articole, ca numai daca ne-om rataci ajugem la Tusnad!”

  • Vaaaai ce penibil poti fi Zak. mai bine taceai si nu te faceai de cacao. Lasa dracului banii contribuabililor, si ei platesc pentru o capitala jegoasa. Am fost si eu pe acolo, am vazut si eu, crede – ma, nu din noi traiesc. Vin cei de afara. Si bravo lor ca i-au putut prinde!

  • Zak- stai frumusel pe funduletul tau, de oriunde ai fi si nu vizita regiunea. Te implor eu, aradean by birth. Te implor! Nu duce jegul din/cu tine intr -un loc asa frumos si nealterat.Trust me, nici pe departe nu este nevoie de tine acolo.

  • Imi pare rau, dar esti foarte “limitat” Zak, din mai multe puncte de vedere 🙂 Try to “think outside the box” ( traim in anul 2009, in Europa 🙂 Si mai treci si tu granitele tarii din cand in cand ca sa vezi lume, culturi si oameni care vorbesc alta limba decat cea romana ( iti spun numai ca sa stii si tu : exista asa ceva ! 🙂

 22. Am fost la Miercurea Ciuc in trecere si am mancat la restaurantul celui mai important hotel ( nu i-am retinut numele ). Baiatul care ne-a servit , altfel parand binevoitor,nu avea mai mult de 20 de ani si nu stia o boaba romaneste,nici cele mai elementare si uzuale cuvinte folosite in astfel de situatii. Pana la uma ne-a ajutat barmanita care rupea ceva in romaneste, Am aflat ulterior ca este o politica locala de a nu invata limba romana, considerand probabil ca li s-ar altera substanta etnica. Din pacate localnicii nu cunosc nici vreo limba de circulatie europeana (tot de frica alterarii? ). Sunt educati in spirit sovin, sa se nasca si sa moara acolo ,cu cat mai putine contacte cu populatia romaneasca. In rest, saracie lucie,chiar mai vizibila ca in Moldova sudica. Surse de venituri nu au si daca n-ar primii bani de la bugetul centralizat n-ar avea nici cu ce sa plateasca lefurile profesorilor, medicilor sau functionarilor dar se gandesc la autonomie !

 23. Ioan Serbanescu on

  Cenzura, bat-o vina! Ce poti astepta de la niste pui de securisti? Comentariile au fost bine “restranse” in favoarea batailor de campi, fara legatura cu tema paginii.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger