Locul ţestoaselor este în natură, nu în sufragerie

1

Zeci de specii de ţestoase care se confruntă cu pericolul dispariţiei au primit, cel puţin la nivel diplomatic, protecţie suplimentară pentru salvare şi conservare din partea ţărilor participante la conferinţa internaţională CITES de la Bangkok, ale cărei lucrări au loc în această perioadă.

 

 

Victoria ţestoaselor la conferinţa de la Bangkok constă în adoptarea unor propuneri care vizează mai multe specii de ţestoase de apă dulce, în special din regiunea asiatică, care sunt destul de populare în rândurile celor care îşi doresc astfel de reptile pe post de animale de casă. Susţinătorii propunerilor spun că adoptarea lor este un pas foarte important pentru salvarea acestor specii aflate în pericol. Statisticile arată că peste jumătate din speciile de ţestoase de apă dulce din lume sunt extrem de vulnerabile şi ameninţate cu extincţia. Pe lângă faptul că sunt „vânate” ca animale de casă, sunt şi ţinta celor care văd în ele o sursă de hrană. De asemenea, în Asia, ţestoasele joacă un rol important în medicina tradiţională. În total, 44 de specii asiatice de ţestoase de apă dulce şi trei specii de ţestoase de baltă din America de Nord au primit un alt statut la convenţia CITES, ceea ce înseamnă că vor exista reglementări mult mai stricte în ceea ce priveşte comerţul cu aceste specii.

„Este un pas uriaş pentru eforturile de conservare, urmările vor fi benefice pentru specii”, a afirmat Brian Arroyo, şeful delegaţiei SUA la Bangkok. „Votul ţestoaselor” a fost privit ca o acţiune remarcabilă şi din perspectiva cooperării între SUA şi China, care şi-au unit vocile, cerând acelaşi lucru şi obţinând consens asupra lui. Acest lucru a marcat o premieră: este pentru prima oară când cele două state cooperează în scopul protejării reptilelor. „Acestea sunt semnale că guvernul chinez îşi ia în serios angajamentul privind conservarea”, crede Arroyo. Şi activiştii de mediu au fost încântaţi de victorie: grupul Care for the Wild a dat o declaraţie în care subliniază faptul că proprietarii de ţestoase ca animale de casă ar trebui să fie conştienţi de faptul că aceste animale „nu provin, pur şi simplu, de la un magazin de animale. Tendinţa animalelor de casă exotice are un preţ şi sperăm că oamenii vor începe să realizeze că aceste creaturi minunate îşi au locul în natură, nu în sufrageria lor”.

 

Sursa: BBC

 


Un comentariu

  1. Pingback: Comerţul cu urşi polari nu va fi declarat ilegal | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger