Locuitorii unui oraş sirian aflat sub asediu mănâncă frunze pentru a supravieţui

0

Peste 40.000 de oameni din oraşul de munte sirian Madaya, controlat de rebeli, spun că mor de foame în urma unui asediu de câteva luni al unor forţe loiale guvernării lui Bashar al-Assad, scrie The Guardian. Familiile consumă frunze, ierburi, insecte, apă cu mirodenii şi chiar şi animale de casă într-o localitate în care orezul se vânde la gram pentru că un kilogram întreg ajunge la 250 de dolari. “Oamenii mor cu încetinitorul”, a spus pentru publicaţia britanică Louay, un asistent social din Madaya, cu o voce slăbită de luni de foamete. “Am avut nişte flori în ghivece acasă. Ieri am cules petalele şi le-am mâncat, dar erau amare”. Potrivit New York Times, după ce această situaţie groaznică a ajuns în atenţia presei internaţionale, guvernul sirian a căzut de acord să trimită ajutoare umanitare în localitatea năpăstuită, fără a preciza însă o dată în acest sens.

Asistentul social intervievat de The Guardian a trimis publicaţiei fotografii ale unor bătrâni cu trupurile atrofiate, victime recente ale foametei. “Obişnuiam să spunem înainte că nimeni nu poate muri de foame, dar chiar am văzut oameni murind de foame”, spune el. Alţi activişti din oraşul sirian au postat la rândul lor fotografii prin care ilustrează situaţia, de data aceasta cu copii înfometaţi, unul dintre ei fiind împins într-un cărucior mult prea mic pentru el, fiind prea slăbit pentru a mai putea merge. Alţii, care încă se pot deplasa şi care ar trebui să fie, în mod normal, la şcoală, îşi riscă vieţile încercând să adune plante de pe câmpuri minate. Câţiva dintre ei şi-au pierdut membrele. Alţi localnici au murit împuşcaţi de lunetişti în timp ce încercau să fugă din oraş, care nu are acces la mânare şi electricitate. Organizaţia medicală Medici fără Frontiere a precizat într-un comunicat de presă că 23 de persoane au murit de foame într-un centru medical din Madaya de la 1 decembrie.

“Indiferent dacă eşti bărbat, femeie sau copil, dacă ai 70 sau 20 de ani, vei fi pierdut 15 kilograme”, spune Ebrahem Abbass, un fost sergent care a dezertat din armata siriană. “Nu vezi copil ai cărui ochi să nu fie adânciţi şi holbaţi din cauza foametei”. Localnicii din Madaya au rămas captivi în localitate de la începutul lui iulie, localitatea fiind strâns controlată de forţele pro-guvernamentale. Ei spun că sunt trataţi ca nişte pioni într-un joc complicat al puterii şi pedepsiţi pentru suferinţa a două sate aflate la câteva sute de kilometri distanţă şi ocupate de forţele anti-guvernamentale. După ce situaţia lor disperată a ajuns în atenţia internaţională şi după ce liderii opoziţiei din Siria au afirmat într-un comunicat de presă că tăcerea şi lipsa de acţiune a puterilor lumii şi a organizaţiilor internaţionale le face complici în înfometarea civililor, guvernul sirian a anunţat că va oferi sprijin umanitar victimelor din Madaya. Nu a fost însă fixată şi o dată în acest sens, reprezentanţii ONU spunând că, deşi salută iniţiativa, 42.000 de oameni din oraşul sirian riscă în continuare foametea. Citiţi mai mult pe New York Times.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger