Locuitorii din Budești dau în judecată Primăria București pentru apele uzate aduse de Dâmbovița

0

Botezată de slavi “frunza de stejar” (dŭbovi lista în bulgară), râul Dâmbovița nu mai este de mult o apă limpede care poartă în aval frunzele ruginii ale copacilor. După ce traversează Bucureștiul, apa este neagră, urât mirositoare, iar deversările necontrolate ale fostelor fabrici și uzine bucureștene au făcut-o periculoasă pentru orice formă de viață. Dezastrul se poate vedea și acum cu ochiul liber în localitatea Budești, județul Călărași, chiar dacă stația de epurare a apelor uzate ale Bucureștiului de la Glina a fost dată în folosință acum mai bine de trei ani.

 

budesti

Orășelul este așezat chiar la gura de vărsare a Dâmboviței în Argeș și este cel mai afectat de poluarea râului, deoarece acesta taie localitatea în două la un moment dat. Gradul de suportabilitate al locuitorilor și al reprezentanților locali se pare că a ajuns la limită. În urma mai multor discuții avute în Consiliul Local, autoritățile locale au decis să dea în judecată Primăria București pentru situația creată. “Sunt în primărie din 2004 și pot să vă spun că nu s-a schimbat absolut nimic. Apa este neagră, poluată și miroase foarte urât în special în perioadele calde. Atunci este imposibil să deschizi geamul dimineața sau seara”, a declarat pentru Green Report, primarul orașului Budești, Lucia Lefter.

Unul dintre localnici povestește că atunci când fabricile și uzinele de lângă București funcționau, apa care le curge la câțiva metri de casă era acoperită de pete de petrol și uleiuri minerale. ”Acum bănuiesc că regulile sunt mai stricte, însă înainte dacă o broască sărea în apă murea pe loc, atât era de otrăvită. (…) Vă dați seama e o apă moartă, nici pentru irigații nu o folosim”, a spus acesta.

Din fericire, apa poluată a Dâmboviței se pare că nu a afectat pânza freatică folosită pentru alimentarea orașului. Locuitorii din Budești sunt racordați la un sistem centralizat care le asigură necesarul de apă potabilă și nu sunt nevoiți să folosească apa din fântâni pentru consumul casnic. “Sunt puțini locuitori care mai au fântâni în curte, iar apa de acolo o folosesc pentru animale sau udat în grădină”, a adăugat Lucia Lefter.

Budeștiul, un oraș cu 7.000 de locuitori, are propia stație de epurare

Locuitorii din Budești se confruntă cu un paradox: deși au propria stație de epurare care curăță 100% apele uzate din localitate, ei trebuie să suporte deșeurile aduse de Dâmbovița din alte localități. În urma unei asocieri cu mai multe primării din județul Călărași (Oltenița, Călărași și Lehliu), primăria Budești a reușit să obțină o finanțare europeană de peste 14,7 milioane de lei destinată construirii a două stații de epurare a apelor uzate. Una funcționează în Oltenița, iar cea de-a doua în Budești. Recepția lucrărilor a avut loc la sfârșitul lunii aprilie 2014.

Staţia are două linii tehnologice cu o primă treaptă de epurare mecanică a apei, urmată de o treaptă de epurare biologică avansată care permite eliminarea substanţelor organice și a nitriților până la concentraţiile admise pentru a fi deversate în Râul Dâmbovița. Pentru tratarea nămolului, staţia include şi o treaptă de stabilizare a nămolurilor rezultate din procesele tehnologice, acestea fiind depozitat într-un loc special amenajat.

Puteți citi articolul integral pe Green Report.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger