Locuințe mobile pentru oamenii străzii și pentru nomazii urbani

0

În ultimii 13 ani, artistul german Winfried Baumann a atașat panouri solare și baterii de laptop cărucioarelor de cumpărături și a îndesat saltele în standuri mobile de hotdog-uri pentru a construi mici locuințe temporare care pot fi împachetate și mutate dintr-un loc în altul, scrie Fastoexist. A făcut-o pentru oamenii străzii și pentru nomazii care aleg să trăiască în afara sistemului formal de locuit, iar anul acesta își va publica munca în volumul Urban Nomads.

 

 

După ce a creat câteva locuințe mobile pentru persoanele fără adăpost, Baumann a observat că acestea se loveau adesea de lege, dar nu știau neapărat de ce o încalcă. Așa că a început să lucreze cu un consultant legal pentru a le furniza oamenilor străzii, pe lângă adăposturi nomade, și broșuri din care să-și afle drepturile. Locuințele proiectate de artistul german nu reflectă însă doar nevoile persoanelor fără adăpost. Inițiative similare cu micro-locuințe au apărut în mai multe orașe ale lumii, în semn de răspuns la urbanizarea rapidă și la cererile studenților și a muncitorilor din segmentul tehnologic. “Viitorul orașelor va fi din ce în ce mai modelat de spații de locuit mai mici și mai flexibile”, e de părere Winfried Baumann. “În același timp, obiectele mele arată că nomadismul care va veni și câștigarea independenței sunt posibile doar dacă oamenii renunță la mult din calitatea vieții.” (Puteți urmări mai multe lucrări ale artistului german pe Fastcoexist sau pe site-ul propriu).

 

643

647

 

O echipă de cercetătorii americani şi britanici a realizat mai demult interviuri în profunzime cu “nomazi globali de elită” din SUA, Marea Britanie, Canada, Turcia şi România, mai exact cu oameni care călătoresc mai mult de 60% dintr-un an şi lucrează de regulă pentru instutuţii ca ONU, FMI sau Banca Mondială. Au observat că aceştia se ataşează doar contextual de obiecte, având tendinţa de la aprecia în primul rând pentru funcţionalitate şi accesibilitate. Ei au nevoie ca bunurile lor să fie portabile (dispozitivele electronice, de exemplu) şi le apreciază pe cele care îi ţin conectaţi la reţele, cum ar fi e-book-urile sau fotografiile digitale. “Nu obiectul în sine este preţuit, ci accesibilitatea lui”, scriau cercetătorii. “Astfel, posesiile sunt înlocuibile şi nu sunt fetişizate sau nu fac parte din sinele extins al individului”.

Spre deosebire de migranţi şi expaţi, care sunt puternic ataşaţi de casa şi relaţiile lăsate în urmă, nomazii globali sunt eliberaţi de obligaţii emoţionale, sociale şi fizice. Cercetarea estima o răspândire semnificativă a nomadismului global în deceniile viitoare, când consumatorii vor stabili un acces temporar la obiecte şi nu vor mai dori să posede pe perioade lungi de timp.

 

Puteți accesa și:

Sisteme de încălzire pentru oamenii străzii inspirate de corturile beduinilor

Sistem de donații prin telefon, pentru oamenii străzii

FOTO Artă inedită în sprijinul copiilor fără adăpost


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger