Locuinte eco pentru tari cu venituri reduse

7

O firma de arhitectura portugheza, in colaborare cu un arhitect de renume, a conceput un proiect imobiliar cu locuinte modulare eco pentru o singura familie, construite din materiale locale, cu forta de munca locala si cu un cost de circa 12.500 de dolari pentru clasa mijlocie emergenta din Ghana. Conceptul a castigat locul intai in cadrul unui concurs international de design, Open Source House – o organizatie non-profit ce propovaduieste proiectele imobiliare sustenabile in tari cu venituri reduse.

(articol preluat de pe Inhabitat.com)

Competitia Open Source House i-a provocat pe arhitecti sa proiecteze un tip de locuinta care sa coste putin, sa fie flexibil si sustenabil pentru oamenii care traiesc in conditii precare, scrie Inhabitat.com. Compania Blaanc si arhitectul João Caeiro au raspuns provocarii cu un concept de locuinte eco pentru o singura familie, inaltate intr-un complex de cladiri cu o structura ce incurajeaza ventilatia naturala. Avand o structura modulara, locuintele se pot dezvolta pe masura ce fondurile localnicilor si numarul membrilor familiei sporesc.

Materialele de constructie vor proveni din resursele locale, cum ar fi lemnul sau bambusul, iar localnicii vor invata sa-si construiasca locuintele de unii singuri, ceea ce le va asigura o specializare noua si ar putea da un boost economiei locale. Pe de alta parte, este prevazut un sistem solar pasiv cu o structura indreptata spre sud si stresini mari ce asigura umbra pentru interior.

Un rezervor cu apa incalzita de soare, pozitionat pe acoperisurile locuintelor, va pompa apa calda pentru bucatarie si baie, iar apa de ploaie va fi colectata pentru a fi folosita apoi in casa si in gradina sapata in curte, de unde familia isi va procura o parte din mancare. Un rezervor septic la scara redusa se va ocupa de deseurile menajere, in timp ce resturile organice vor fi folosite pe post de compost in curte. Conceptul urmeaza sa fie pus in practica anul acesta.

Foto: Inhabitat.com

Tags:7 comentarii

 1. Publicitate la publicitate …
  deh
  Imi pare rau pentru Liudmila si toti ceilalti care asteapta momentul in care casa africana va ajunge in România.
  Iar colegii mei arhitecti din România cultiva menta, în loc sa lanseze niste concursuri locale adaptate.

 2. daniel-prudent on

  si cu ce clima? nu temperata, cu ierni de -25 grade! si cu ce seismicitate? nu RO, desigur. Deci, inaplicabil la aceste costuri in RO!!!

 3. Pingback: Tweets that mention Locuinte eco pentru tari cu venituri reduse » Think Outside The Box -- Topsy.com

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger