Litigiile climatice s-au triplat în SUA și s-au dublat la nivel global

0

În ultimii trei ani, numărul proceselor judecătorești pe teme de mediu au început să crească, domeniu speculat de marile companii de avocatură. Numai în SUA, litigiile climatice aproape că s-au triplat în 2010, ajungând la un număr de 142 față de 48 în 2009. Tot mai multe corporații aflate în linia de foc participă la seminarii de drept al mediului, însoțite de companii care le apără în fața legii. Experții legali avertizează însă că e vorba de un domeniu nou și învăluit în ceață. Avocații au de înfruntat multe obstacole până la obținerea unor compensații.

Dacă numărul de procese de mediu s-a triplat în SUA, el este mai mic în celelalte țări ale lumii, însă s-a dublat la rândul săuîn ultimii doi ani, atingând cifra de 32, informează grist.org. Majoritatea acestor cazuri ating aspecte care țin de reglementare și de accesul la informații, care pot avea multe repercusiuni asupra producătorilor de cărbune, gaze naturale și petrol și a industriilor generatoare de dioxid de carbon, cum sunt cea a cimentului și a oțelului. Multe companii producătoare de tutun și de ciment au fost acuzate, de exemplu, că ascund informații legate de pericolul produselor lor.

În SUA, multe dintre cazuri încearcă să clarifice dreptul Agenției pentru Protecția Mediului de a reglementa emisiile de dioxid de carbon, în timp ce în Europa principala problemă sunt cotele de dioxid de carbon acordate marilor companii. Aceste procese sunt învăluite în ceață atunci când vine vorba de stabilirea unei vine și, în consecință, a unor compensații din cauza lipsei de reglementare. În 2006, de exemplu, California a dat în judecată trei producători de mașini americani și trei fabricanți japonezi pe motiv că emisiile generate de autoturismele lor au cauzat topirea unui strat de zăpadă din care statul american se alimenta cu apă.

Cazul a fost respins în 2007 de către un tribunal districtual, care a spus că este vorba de „întrebări politice” care ar trebui abordate de președintele SUA și de către Congres. A mai decis totodată că mașinile erau vândute legal, că emisiile lor nu au încălcat legile în vigoare și că schimbările de climat au în spate numeroși factori. În cadrul unui alt caz important care așteaptă o soluționare până la sfârșitul lui iunie, statul Connecticut cere un ordin de interdicție care să oblige marile companii energetice să-și reducă emisiile cu efect de seră.

„Jurisprudența de mediu ar putea evolua pe viitor, iar afirmațiile oamenilor de știință cum că vor reuși să determine procentul contribuției umane la anumite evenimente climatice severe ar putea fi recunoscute într-un fel sau altul”, preconizează Christoph Schwarte, avocat al Fundației pentru Drept și Dezvoltare de Mediu din Marea Britanie. „Procesele generează conștientizare și ar putea avea un impact asupra acțiunilor guvernelor și corporațiilor”.

Câteva date

Un sfert din procesele de mediu din SUA care au avut loc din 2001 încoace au pus față în față organizații de mediu și uzine energetice alimentate de cărbune. Multe alte procese, intentate de activiști, dar și de industriași, au cerut și cer adjudecarea reglementrăii emisiilor de dioxid de carbon de către Agenția pentru Protecția Mediului. În Europa, procesele climatice s-au axat în mod special pe sistemul de comerț cu certificate de carbon. Franța s-a confruntat cu un caz mare în acest sens, unde o lege care propunea instituirea unei taxe pe emisiile de dioxid de carbon a fost anulată.

Alte litigii includ accesul la informații privind emisiile unor corporații, impactul asupra speciilor amenințate cu dispariția sau compensații pentru pagube de mediu. Domeniile mai puțin explorate includ litigii între state, statutul legal al „refugiaților climatici” sau întrebarea dacă statele insulare care devin nelocuibile din cauza creșterii nivelului mărilor ar trebui să-și păstreze locul în ONU sau dreptul asupra fundului mării. La nivel teoretic, compensațiile ar putea ajunge la sute de miliarde de dolari plătite de cei care extrag combustibili fosili, îi vând și îi ard. În tribunale, asemenea cazuri au pus la îndoială competența juridică și responsabilitatea legală.

Foto: EPA

Citiți și:

Rulourile cu viermi – o alternativă la carne, benefică pentru sănătate şi mediu

CE a amânat revizuirea legislaţiei privind calitatea aerului

Melcii gigantici monitorizează poluarea aerului în Rusia

Poluarea aerului scurtează viaţa a 200.000 de britanici

Luminile pe timp de noapte din oraş agravează poluarea aerului

Încălzirea globală – o catastrofă provocată de om sau o fluctuaţie normală a climei?

Futurologul Michio Kaku: Va trebui, la un moment dat, să părăsim Pământul, pentru că altfel vom muri

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger