Lista care face ordineîntre cele 300.00 de specii de plante cu 1 milion de nume

1

Cercetătorii britanici şi americani au făcut ordine între plante şi au elaborat cea mai cuprinzătoare listă a speciilor. Aceasta cuprinde 300.000 de specii şi va ajuta la o conservare mai bună a acestora, la îmbunătăţirea comerţului şi medicinii, informează Huffington Post.

Lista, realizată de cercetătorii de la Kew Gardens din Londra şi Missouri Botanical Garden din St. Louis, are că scop rezolvarea celei mai fundamentale probleme a botanicii – care este numele fiecărei plante?

Unele plante au fost etichetate diferit de către cercetători din ţări diferite în ultimul secol sau mai multe variaţiuni ale unei plante au fost identificate în mod greşit ca făcând parte din specii diferite. Mai sunt şi cazuri în care numele plantelor au fost aplicate greşit sau au fost scrise greşit.

Deşi, până la urmă, un trandafir miroase la fel indiferent de nume, cercetătorii spun că atribuirea greşită a unui nume unei plante îngreunează munca cercetătorilor.

“Dacă ştii o plantă doar după unul din numeroasele nume pe care le are ştii doar o parte din poveste“, spune Eimear Nic Lughadha, cercetător la Kew.

Această problemă frustrează cercetătorii din toate domeniile, de la agricultură la industria farmaceutică.

“Imaginaţi-va să încercaţi să găsiţi tot ce s-a publicat despre o plantă. Ce chimicale sunt în ea, dacă e otrăvitoare sau nu, unde a fost găsită”, spune, la rândul sau, Alan Paton, un alt cercetător care a participat la elaborarea listei. “Pentru a găsi această informaţie, trebuie să ştii toate denumirile ştiinţifice care au fost folosite pentru acea plantă”, mai spune acesta.

Compendiul de plante are ca scop clarificarea confuziilor atribuind toate numele corecte unei plante. Pentru acest lucru, cercetătorii au căutat baze de date şi liste ale organizaţiilor. Lista finală conţine mai mult de 1 milion de denumiri ştiinţifice, dintre care 300.000 sunt nume acceptate pentru specii de plante. Alte 480.000 sunt nume adiţionale, sinonime sau alte specii. Restul sunt nerezolvate – pot aparţine unei plante identificate anterior sau pot descrie un alt organism.

Foto: Flickr / Noel Zia Lee

Citiţi şi:

Parc natural care oferă soluţii la criza apei în Siria

Un copac de 40 de metri şi o vânătă otrăvitoare, printre cele mai mari descoperiri vegetale în 2010

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Coniferele amenințate cu dispariția le păcălesc pe veverițele înfometate » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger