Lista animalelor acuzate de spionaj

8

Un vultur a fost „arestat” recent în Arabia Saudită, fiind acuzat de spionaj în favoarea serviciilor secrete israeliene. Pasărea făcea parte dintr-un studiu privind migrația pe termen lung întreprins de biologii din Tel Aviv, care au echipat-o cu un dispozitiv GPS pentru a-i monitoriza mișcările. Vulturul a făcut însă imprudența de a zbura în Arabia Saudită, unde a fost capturat și considerat a fi spion. Deși poate părea un eveniment neobișnuit, vulturul este doar una dintre nenumăratele necuvântătoare acuzate de spionaj de-a lungul vremii, alături de insecte, pisici sau veverițe. Huffington Post le deconspiră în cadrul unei liste.

Mulți susțin că animalele nu ar trebui folosite pentru reglarea socotelilor între oameni, practică ce pare să aibă zeci de ani în spate. În anii ’60, de exemplu, CIA a inserat microfoane și transmițătoare în organismul pisicilor, pe cale chirurgicală, proiect botezat „Acoustic Kitty”. Fostul ofițer CIA Victor Marchetti a spus pentru The Telegraph că pisicile erau disecate și li se inserau baterii, iar coada lor era folosită pe post de antenă. Potrivit The Guardian, prima pisică folosită în cadrul acestui proiect a făcut doar câțiva pași înainte să fie călcată de un taxi, determinând CIA să renunțe la operațiunea dovedită a fi ineficace.

Despre poliția iraniană se spune că a reținut 14 veverițe suspecte de spionaj în 2007. Serviciile secrete au descoperit că veverițele fuseseră dotate cu echipamente de tras cu urechea, însă informația a fost în cele din urmă dezmințită de oficialități. Mai departe, tot Iranul a susținut că a depistat „porumbei spioni” lângă o centrală nucleară, în 2008, acuzație care nu a fost însă singulară. Potrivit Wired, porumbeii echipați cu camere video sunt folosiți din 1903 încoace, mai exact de când un inginer german a experimentat pentru prima oară ideea. Porumbeii au jucat un rol atât de important în timpul Primului Război Mondial, încât unul dintre ei, Cher Ami, a câștigat o medalie pentru salvarea vieților soldaților americani. Pe de altă parte, britanicii au folosit șoimi pentru interceptarea porumbeilor spioni ai germanilor.

Forțele navale din SUA au recrutat lei de mare și delfini în cadrul programului „Marine Mammal Program” grație capacității acestor animale de a auzi sub apă și a vedea în lumină slabă. Mamiferele au fost folosite pentru a căuta mine explozive, a filma și chiar a „aresta” suspecți subacvatici. Ulii au fost suspectați la rândul lor de spionaj după ce oficialii indieni au depistat păsări dotate cu ceea ce părea să fie echipament de supraveghere hich-tech. Potrivit BBC, dacă India a crezut inițial că era vorba de spioni înaripați pakistanezi, un ofițer de poliție indian a dezmințit acuzația, spunând că ulii erau folosiți pur și simplu în cadrul expedițiilor de vânătoare. În alte cuvinte, ei spionau, dar nu oameni, ci păsări.

Mai departe, oamenii de știință folosesc insectele în cadrul unor experimente pentru tehnologii de supraveghere. The Telegraph scrie că insectele sunt echipate cu electrozi, baterii și camere video. Totodată, Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansate din SUA lucrează la inserarea unor sonde cerebrale în molii și cărăbuși în stadiul de crisalidă, despre care se crede că vor integra natural implantul pe măsură ce organismul lor se va dezvolta. O altă operațiunie, botezată ironic „KFC” – Kuwaiti Field Chicken –, a fost un proiect al armatei americane de a folosi găinile în timpul luptelor, scria BBC în 2003. Planul era ca găinile să fie folosite pentru a detecta gaze otrăvitoare, însă 41 de zburătoate au murit în Golf la o săptămână după ce au fost aduse.

În afară de spionaj, un număr mare de animale au fost folosite pe post de combatanți în războaie. De exemplu, armata americană le-a atașat liliecilor bombel în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Până la 6.000 de  păsări au fost folosite în cadrul experimentului, însă multe dintre ele s-au prăbușit la pământ sau și-au luat zborul. Americanii au renunțat în cele din urmă la proiect, însă nu înainte ca liliecii să fie acuzați de incendierea mașinii unui general și a unui hangar al armatei americane.

Sursa: Huffington Post

Foto: EPA

Citiți și:

VIDEO. Apocalipsa păsărilor: Încă 300 de cadavre

ncidentele continuă: Sute de păsări moarte în California și Missouri, mii de pești morți în Chicago

Mister elucidat: Păsările căzute din cer în Italia au murit de indigestie

Păsările moarte, căzute din cer sunt cazuri rare, dar nu apocaliptice

Misterul continuă: Încă o mie de păsări şi 40.000 de crabi morţi, de data asta în Italia şi Anglia

Păsări moarte cad din cer în Suedia, iar milioane de cadavre de peşti sunt raportate în SUA, Brazilia şi Noua Zeelandă

Tags:8 comentarii

  1. Pingback: Taj, elefantul pictor, a murit » Think Outside the Box

  2. Pingback: VIDEO. Un curcan atacă maşina poştaşului » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger