Lipsa de activitate fizică ucide de două ori mai mulţi oameni decât obezitatea

1

Potrivit unui studiu realizat de-a lungul a 12 ani de University of Cambridge, inactivitatea fizică riscă să provoace de două ori mai multe decese decât obezitatea. Autorii cercetării, care a monitorizat peste 300.000 de subiecţi, spun că în fiecare an, lipsa exerciţiilor fizice cauzează circa 676.000 de morţi, în vreme ce obezitatea e responsabilă pentru 337.000 de morţi.

couch-potato_1

În cadrul studiului publicat în American Journal of Clinical Nutrition, au fost monitorizaţi 334.161 de europeni, pe un parcurs de 12 ani, accentul fiind pus pe timpul alocat mişcării şi pe masa corporală. “Cel mai mare risc [de moarte prematură]s-a constatat în rândul celor inactivi din punct de vedere fizic, tendinţă constantă atât în rândul cu greutate normală, cât şi în rândul supraponderalilor şi obezilor,” arată Ulf Ekelund, unul dintre autorii studiului, citat de BBC. Conform declaraţiilor sale, eliminarea inactivităţii fizice ar reduce mortalitatea în Europa cu circa 7,5%, în vreme ce eliminarea obezităţii ar reduce decesele cu doar 3,6%. Deşi nu subestimează amploarea obezităţii, Ekelund e de părere că importanţa mişcării ar trebui subliniată prin strategii şi politici de sănătate.

Prin exerciţiu fizic nu trebuie înţeles neapărat un sport anume sau un timp dedicat la sala de gimnastică, deşi acestea sunt recomandate; o simplă plimbare de minim 20 de minute poate aduce beneficii semnificative sănătăţii, mai ales în rândul persoanelor cu ocupaţii sedentare. În principal, bolile cauzate de lipsa mişcării sunt de natură cardio-vasculară, în timp ce obezitatea este asociată diabetului.
Cercetări recente insistă asupra problemelor de sănătate cauzate nu atât de sedentarism, cât de prea mult timp petrecut în poziţie şezută. Deși exercițiile fizice sunt necesare, nu pot repara în totalitate daunele provocate de statul jos. O nouă cercetare arată că există o mare diferență între prea puțin sport și prea mult stat jos. Asta, din cauză că un corp în picioare folosește diferit energia față de un corp așezat și unul care face sport. Caloriile se ard diferit, se stochează diferit și creierul funcționează diferit, de asemenea. Un experiment cu elevi de liceu arată că statul în picioare la ore, în loc de așezat, îmbunătățește rezultatele la teste cu 20%.
Totodată, s-a constatat că sedentarismul ne face şi mai anxioşi. Cercetătorii de la Princeton au comparat comportamentul și activitatea cerebrală a șoarecilor care aveau posibilitatea exercițiului fizic cu ajutorul unor rotițe montate în cuști, cu cel al subiecților sedentari. După cum vă puteți imagina, cei activi au dovedit mai multă curiozitate pentru explorarea mediului și mult mai puțină anxietate, lucru dovedit și de o parte a experimentului, în care șoarecii au fost scufundați în apă rece. În fața acestei experiențe stresante, subiecții care avuseseră parte de mișcare au reacționat mult mai calm decât cei pasivi. Cercetarea activității cerebrale a scos la iveală faptul că alergatul determină crearea unor neuroni excitabili care impulsionează activitatea, precum și sporirea sensibilă a neuronilor specializați în producerea unor elemente cu rol liniștitor la nivelul sistemului nervos.
Sursa: BBC

Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger