Limitelețânțarilor modificați genetic

1

Ca purtători ai unor boli precum malaria, febra dengue sau febra galbenă, țânțarii sunt cele mai letalte creaturi de pe Pământ, fiind responsabile pentru moartea a milioane de oameni anual. Iar pe măsură ce planeta se încălzește, insectele își extind teritoriul și răspândesc și bolile pe care le poartă în noile regiuni luate în stăpânire. DDT-ul a fost folosit multă vreme pentru controlul populației de țânțari, însă acum este interzis în mai multe locuri ale planetei, plus că insectele dezvoltă rapid rezistență la insecticidul cu pricina. Așa că bătălia împotrvia țânțarilor a fost mutată pe frontul genetic.

La nivel general, scopul proiectelor de modificare genetică a țânțarilor este fie uciderea acestor insecte, fie transformarea lor în creaturi benigne, scrie PopSci. Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, SUA, de exemplu, studiază țânțarii care au fost făcuți rezistenți la malarie prin activarea unei gene responsabile de formarea unei proteine ce blochează infecția. Iar compania britanică Oxitec a dezvoltat un tip de țânțar ce nu poate supraviețui fără o doză constantă de tetraciclină; în sălbăticie, acești țânțari supraviețuiesc îndeajuns de mult încât să se împerecheze cu cei din sălbăticie și să le transmită dependența de tetraciclină.

În cadrul unui program din Insulele Cayman de anul trecut, țânțarii modificați genetic ai companiei Oxitec au reușit să reducă cu 80% populația locală de țânțari în doar șase luni. Problema este însă că oamenii de știință nu știu deocamdată modul în care țânțarii normali și bolile pe care le poartă s-ar putea adapta la asemenea experimente. Riscurile sunt mari: apariția unor noi tipuri de malaria și a altor boli. 3% dintre țânțarii Oxitec supraviețuiesc – ce s-ar întâmpla dacă aceștia s-ar îmbina cu cei din sălbăticie și ar da naștere unei noi specii?

Transferul orizontal de gene ar putea rezulta în apariția unor musculițe sau muște negre care suferă aceleași mutații, printre care și caracteristica nefericită de a muri la scurt timp după ecloziune – iar o moarte în masă a insectelor care asigură supraviețuirea păsărilor, a liliecilor, a broaștelor sau a peștilor ar putea cauza un dezastru în cadrul lanțului trofic. În aceste condiții, Joe Colon, consultant tehnic la Asociația americană pentru controlul țânțarilor, este adeptul îmbinării unor tehnici – împrăștierea unor larvicide, care sunt mai puțin dăunătoare mediului decât pesticidele ce omoară insecte adulte, instalarea unor capcane care să le atragă pe femelele ce depun ouă și, acolo unde este posibil, înlăturarea ochiurilor de apă în care se înmulțesc insectele.

Foto: Flickr/XNAHandkor

Citiți și:

Concluzii oficiale: Există o teorie pentru moartea păsărilor, însă peștii vor rămâne un mister pentru todeauna

Boala vacii nebune este aproape extinctă la nivel global

Insecte numai bune de mâncat

Lista animalelor acuzate de spionaj

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Cele mai bizare tehnici de seducţie din lumea animală » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger