Limita pentru utilizarea agrocombustibililor, încă incertă

0

Miniștrii pentru energie din statele membre nu au reușit să ajungă la un compromis în ce privește limitele pentru folosirea combustibililor din plante în transport, combustibili din cauza cărora cresc prețurile alimentelor și ca re dăunează mediului mai mult decât îl protejează.

biocomb

Comisarul european pentru energie Guenther Oettinger a declarat că amânarea dăunează eforturilor Uniunii Europene de a reduce dependența de importurile de gaz și petrol și de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, iar din astea ar câștiga doar Rusia.

Anul trecut, ca răspuns la avertizările privind inflația prețurilor alimentelor și consecințele asupra mediului, Comisia Europeană a decis să limiteze utilizarea de agrocombustibili la 5%. Comparativ cu un obiectiv de folosire a combustibililor regenerabili în transport de 10% până în 2020.

Legislatorii din Parlamentul European susțin o limită de 6%, iar asta îi înfurie pe reprezentanții indutriei care spun că au investit pe baza unui obiectiv initial de 10% și pun pe seama Comisiei pierderea de joburi și închiderea fabricilor.

Miniștrii pentru energie au dezbătut un nou compromis de 7%, propus de Lituania, care deține președinția UE. Statele membre sunt divizate, unele, precum Polonia și Ungaria, susțin că limita e prea joasă, pe când țări ca Danemarca și Belgia susțin că e prea ridicată.

Ecologiștii denunță utilizarea agrocombustibililor în transport și spun că fac mai mult rău mediului prin defrișarea terenurilor în scopul plantării de culturi energetice.

Sursa: Guardian

Citiți și:

România poate contribui la o producție sustenabilă de biocombustibili în UE

Parlamentarii europeni iau în considerare efectele negative ale biocombustibililor


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger