Limbajul non-verbal al oamenilor influenţează câinii

0

Dacă vreţi să vă păcăliţi câinele, folosiţă-vă de limbajul corpului, este concluzia celui mai recent studiu despre interacţiunea om – câine. Mai exact, spun cercetătorii, câinii au capacitatea de a copia semnalele sociale umane, lucru care mai mult ca sigur i-a ajutat în miile de ani de domesticire.

 

 

Studiul a fost publicat în această săptămână de revista PLoS ONE şi a fost realizat de laboratorul de psihologie al Universităţii din Milano, Italia. 149 de proprietari de câini au fost selectaţi de către cercetători şi rugaţi să îşi aducă patrupedele pentru studiu. Echipa condusă de Sarah Marshall-Pescini a derulat mai multe tipuri de teste, folosindu-se, în principiu, de farfurii cu mâncare (cu porţii diferite ca dimensiuni) şi de comportamentul uman legat de ele. Practic, o persoană interacţiona într-un anumit fel cu mâncarea, apoi câinele avea voie să îşi aleagă farfuria dorită. Comportamentul uman era non-verbal: persoana se holba îndelung la una dintre farfurii sau ţinea o bucată de mâncare aproape de gură; doar în anumite cazuri, s-a folosit şi conversaţia cu animalul în timpul experimentului.

Experimentul a demonstrat că, lăsaţi de capul lor, 73% dintre câini au ales, iniţial, farfuria cu porţia mai mare de mâncare. Dar, după implicarea oamenilor (care au optat pentru porţia mai mică), preferinţa câinilor s-a modificat, mergând tot spre farfuria cu porţia mai mică. Tot testele au arătat că gestul cu cea mai mare influenţă asupra câinilor a fost apropierea de gură a unei bucăţi de mâncare ţinute în mână. Cercetătorii au notat că manevrarea mâncării pare a fi o invitaţie, pentru câini, de a o mesteca. Sau, la fel cum copiii imită gesturile părinţilor, şi câinii fac la fel – studii anterioare au demonstrat că, atunci când vine vorba de comunicarea umană, câinii sunt cel puţin la fel de receptivi la ea ca şi bebeluşii. Dar, mai spune studiul, imitaţia nu este întotdeauna un lucru pozitiv: practic, în acest fel, animalele pot fi păcălite sau învăţate să facă lucruri nu neapărat benefice.

 

Sursa şi foto: LiveScience

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger