Limbajul delfinilor este asemănător cu cel uman?

0

Cum definim inteligența? SETI, cercetarea pentru iteligență extraterestră, echivalează inteligența cu tehnologia (sau, mai exact, cu realizarea de semnale radio sau laser); alţii, precum autorul de science fiction Isaac Asimov, sugerează că inteligența nu este doar tehnologia în sine, ci și abilitatea de a o dezvolta și a o îmbunătăți, integrând-o în societate.

Prin prisma acestei definiții, un delfin care nu are membre pentru crearea și manipularea uneltelor complexe, nu poate fi descris ca inteligent. Este ușor de observat, așadar, de ce astfel de definiții sunt populare – ne fac să părem cele mai inteligente creaturi de pe planetă, fiind singura specie cu tehnologie.

Tehnologia este în mod cert legată de inteligență, dar nu definește inteligența, este doar o manifestare a ei, una din multe altele.

Astrobiologii văd inteligența altfel. Dicționarul definește inteligența ca abilitatea de a învăța, iar alții ca fiind capacitatea de a argumenta, de a empatiza, de a rezolva probleme și de a lua în calcul idei complexe, dar și de a interacționa în societate.

Profesorul Robin Dunbar, antropolog la Universitatea Oxford, este unul dintre primii care au înaintat teoria potrivit căreia evoluția inteligenței este determinată de factori sociali, permițând animalelor să supraviețuiască, să interacționeze și să prospere în grupuri sociale mari și complexe. Pentru a fi social, trebuie să fii comunicativ, astfel că dacă inteligența și comportamentul social sunt legate, cel mai bun loc unde trebuie căutată inteligența este în rândul animalelor care comunică între ele.

Încă din anii 1960, când John Lilly a popularizat noțiunea că delfinii ar fi mai inteligenți decât animalul mediu, dovezile s-au tot adunat. Ei pot comunica între ei prin mai multe metode, de la șuierături până la ecouri, iar cercetătorii care lucrează cu delfinii captivi au descoperit că aceștia înțeleg sintaxa – pot remarca diferența dintre o propoziție și o întrebare și pot recunoaște timpul verbal.

“Este interesant de notat că în timp ce unii delfini au învățat până la 50 de cuvinte în engleză, niciun om nu a învățat delfineza”, spune Carl Sagan, cercetător.

Deși unii oameni de știință susțin că delfinii nu au o limbă a lor, ci semnale referențiale pe care le au și veverițele, găinile sau maimuțele, alți cercetători cred că etichetarea lucrurilor cu nume, precum a avea un șuierat specific pentru a identifica rechini sau bărci de pescuit sau hrană, este un limbaj. “Este o bună definiție a limbii pentru mine”, spune Laurance Doyle, cercetător la Institutul SETI din California. “Prima premisă cu care cred că e toată lumea de acord este faptul că toate animalele comunică, deci întrebarea este ‘cât de complex este fiecare sistem de comunicare?’”, spune acesta.

El a aplicat limbajelor o tehnică de analiză statistică denumită teoria informației care să determine complexitatea limbajului delfinilor și a observat că “delfineza” are similarități cu limbajul uman, chiar dacă noi nu înțelegem cuvintele pe care și le spun între ei.

Teoria informației operează în baza faptului că orice informație poate fi spartă în biți care pot fi rearanjați.

Denise Herzing lucrează la Wild Dolphin Project din Florida cu delfini sălbatici de 27 de ani. Ea analizează complexitatea comunicării dintre delfini. “Îi cunoaștem individual, le cunoaștem personalitățile, știm semnalele lor și deja facem lucruri împreună care par a fi de interes pentru ei”, spune aceasta care adaugă că ce încearcă să facă în continuare este să dezvolte o interfață care să profite de micile ferestre când oamenii au atenția delfinilor și aceștia din urmă vor să interacționeze cu oamenii.

Această interfață, dezvoltată cu ajutorul specialistului în inteligență artificială Thad Starner de la Institutul de Tehnologie din Georgia, este cunoscută sub denumirea de CHAT, un dispozitiv de dimensiunea unui smartphone care identifică șuierăturile delfinilor în timp real. Este purtat la gâtul scufundătorului și conectat la o pereche de căști și o tastatură. Se speră ca CHAT să permită, într-o zi, oamenilor și delfinilor să comunice în timp real.

Foto: Flickr / RC_Fotos

Sursa: space.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger