Limbajul de programare în arabă

1

Majoritatea limbajelor de programare, cum este Java de exemplu, sunt bazate pe cuvinte din limba engleză. Mulți oameni s-au gândit însă că asta face programarea mai dificil de învățat pentru oamenii care nu vorbesc engleza sau pentru vorbitorii de limbi care nu folosesc alfabetul roman, așa că au dezvoltat limbaje de programare în limba lor natală. Ramsey Nasser, un inginer și dezvoltator de software-uri care lucrează în New York, l-a creat pe cel mai nou dintre ele, bazat pe limba arabă.

 

Foto: Ramsey Nasser

 

Nasser a creat قلب (care se pronunță “alb” și înseamnă “inimă”), un limbaj de programare bazat pe scrierea în limba arabă, prin intermediul căruia speră să atragă noi programatori din lumea arabă. Noul limbaj este de fapt o transcriere a unuia deja existent, numit Scheme. Alb nu este o premieră – a mai existat Arablan în 1995 -, iar proiecte similare există și în China.

Unii specialiști susțin că dacă cei mici învață programare în limba lor maternă, asta îi poate ajuta să deprindă mai repede cunoștințele. Cu toate acestea, dacă vor să-și lase amprenta asupra lumii, ei vor trebui să treacă în scurtă vreme la un limbaj de programare mainstream, bazat pe limba engleză. Aflați mai multe detalii pe Newscientist.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger