Liderul indigenilor din Panama sfidează un preşedinte

0

După ce protestele anti-minerit din Panama s-au soldat cu trei morţi şi au blocat Autostrada Panamericană, liderul populaţiei indigene Ngäbe-Buglé din vestul ţării din America Centrală, Silvia Carrera, spune că lupta pentru dreptate trebuie să continue. Poliţia naţională din Panama, susţine ea, a folosit gloanţe de cauciuc şi de puşcă sau gaze lacrimogene împotriva oamenilor pe care îi conduce pentru a înăbuşi un protest împotriva planurilor guvernamentale de a construi o mină mare de cupru pe teritoriul lor.

Trei tineri din comunitatea Ngäbe-Buglé au fost omorâţi, alte câteva zeci de oameni au fost răniţi şi peste 100 au fost reţinuţi. Ceea ce a început cu săteni care foloseau copaci şi pietre pentru a bloca Autostrada Panamericană la începutul lunii, a plasat acum Panama în centrul unor confruntări continue şi adesea violente între indigeni şi cererea globală în materie de pământ, resurse minerale şi energie. În momentul de apogeu al protestelor, mii de indigeni Ngäbe-Buglé au coborât de pe dealuri pentru a bloca drumul, iar în oraşul Panama, studenţii şi sindicatele li s-au alăturat pentru a mărşălui aproape zilnic până la reşedinţa preşedintelui Ricardo Martinelli.

Silvia Carrera, scrie The Guardian, a devenit figura centrală din cadrul acestui conflict. Liderul indigenilor se agaţă de un acord obţinut cu ajutorul Bisericii Catolice care obligă adunarea naţională din Panama să discute problema, însă nu garantează şi oprirea proiectului. De altfel, nimeni din rândul comunităţii Ngäbe-Buglé nu crede că guvernul îşi va ţine cuvântul. “Satul nu crede asta”, spune Carrera pentru publicaţia britanică, “şi nu ar fi prima oară când guvernul împrăştie minciuni. Nu ascultă vocea satului. A existat un masacru similar în 2010 şi 2011, soldate cu morţi şi răniţi. Unii oameni au rămas fără vedere, alţii şi-au pierdut membrele”.

Teritoriul populaţiei indigene (comarca) este situat deasupra unor urişe zăcăminte de cupru, cele mai mari din Panama şi poate din toată America Centrală. Martinelli, un maganat al supermarketurilor, a semnat un acord cu compania canadiană Inmet Mining pentru extragerea a circa 270.000 de tone de cupru pe an, alături de aur şi argint, pe o durată de 30 de ani. Triburile din Panama reprezintă doar 10% din populaţie, însă controlează 30% din pământuri prin sistemul de comarcas autonome. Siliva Carrera (42 de ani), aleasă în septembrie drept primul lider de sex feminin al celui mai mare trib indigen, preamăreşte aceste pământuri.

“Pământul este mama noastră. Trăim datorită ei”, spune ea. “Oamenii îşi vor apăra mama”. Carrera spune că preşedintele panamez îi ia în derâdere pe indigeni şi consideră că administraţia sa este un guvern de oameni de afaceri care se folosesc de triburi ca sursă de entertainment, spunând astăzi un lucru şi mâine altul. Cu două zile înainte ca poliţia să risipească blocajele de pe autostradă, Martinelli a chemat-o în palatul său la “o masă bună şi un pahar”, însă liderul Ngäbe-Buglé a considerat gestul drept unul “lipsit de respect”. Acum se plimbă din oraş în oraş pentru a se asigura că toţi protestatarii au fost eliberaţi şi îşi exprimă furia fără rezerve când vine vorba de cei trei morţi:

“Aceasta este lupta indigenilor. Încercăm să stabilim contacte, să-i îndemnăm pe fraţii noştri internaţionali să ni se alăture în solidaritate. Cerem dreptate din partea ONU. Guvernul nu vrea ca alte ţări să ştie ce se întâmplă. De aceea ne-au tăiat accesul la telefonie mobilă. Nu ne-am putut găsi unul pe altul. Nimeni nu ştia nimic. Încercau să ne convingă să renunţăm”.

Mai multe amănunte puteţi citi pe The Guardian.

Foto: PanamaNews.com

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger