Liceenii de la Colegiul Sfântu Sava din București, campioni la dezbateri în Bratislava

1

Echipa “Sava Debate Club A”, formată din Sonia Pavel, Irina Țuca şi Tudor Mușat, elevi la Colegiul Național “Sfântu Sava” din București, și antrenată de Dan Cristea a câștigat competiția internațională de dezbateri între licee din Bratislava. Este al doilea an consecutiv când trofeul ajunge în România după ce, în 2014, campionatul Bratislava Schools Debating Competition a fost câștigat de echipa națională a României.

 

 

Premiul obținut de echipa din Colegiul Național “Sfântu Sava” vine după un șir de victorii locale și internaționale: ei au mai câștigat de două ori competiția națională Saint George City of Debate, au ajuns în finala ARGO Open 2014 și în finala Zagreb World Schools Open 2013, precum și în semifinalele turneului internațional Heart of Europe din Cehia.

Irina Țuca a fost acceptată la Universitatea Cambridge, unde va urma cursurile Facultății de Drept. Tudor și Sonia sunt în clasa a XI-a. Tudor Mușat vrea să urmeze facultatea de drept, iar Sonia Pavel să studieze filosofie, sociologie sau relații internaționale la o universitate din SUA.

Câștigarea acestui trofeu prestigios pentru al doilea an consecutiv de către o echipă din România reprezintă o confirmare a calității muncii pe care cei angrenați în mișcarea de dezbateri din România o depun la toate nivelurile. Vârful icebergului sunt acești tineri minunați care, împreună cu familiile lor, fac eforturi extraordinare pentru a realiza performanțe în acest domeniu extrem de apreciat în țările din vest. Pentru a se pregăti pentru un astfel de turneu, tineri ca Irina, Tudor și Sonia citesc în medie 50-100 de articole din reviste precum The Economist sau Foreign Policy pentru fiecare temă din concurs și ajung să dezbată între 6 și 10 teme într-un concurs. Încă din clasa a XI-a știu să ne povestească despre moneda digitală, criza Uniunii Europene sau problemele de populație din Asia.Emanuel Beteringhe, președintele Asociației de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR).

Bratislava Schools Debating Competition este un concurs între echipe de liceeni din toată lumea. A devenit o competiție reprezentativă pentru dezbaterile academice iar anul acesta, la a V-a ediție, care a avut loc între 26 și 30 martie, s-au strâns 56 de echipe din 19 țări: Argentina, Bosnia, Canada, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Liban, Macedonia, Maroc, Moldova, Muntenegru, România, Rusia, Singapore, Slovacia, Slovenia, Africa de Sud, Turcia.

Din România au mai participat o echipă ARGO – membră ARDOR, a doua echipă a Colegiului Național “Sfântu Sava”, și echipa națională ce va reprezenta România la Campionatul Mondial de Dezbateri din Singapore. 


Un comentariu

  1. *Colegiul National SfantuL Sava. E frumos ca laudati elevii, performantele lor sunt reale si admirabile, dar ati stalcit numele liceului de 3 ori.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger