Liberland, o micronaţiune în devenire din Balcani, e în căutare de cetăţeni

3

O poveste care a stârnit recent valuri pe reţelele sociale est-europene este despre cea mai nouă naţiune a Europei, Republica Liberland, scrie Global Voices. Ţara în curs de formare, care nu a fost recunoscută încă de nicio ţară sau de comunitatea internaţională, este situată pe o bucată de pământ de 7 kilometri pătraţi de lângă Dunăre, între Croaţia şi Serbia. A rămas un teritoriu nerevendicat din cauza unei dispute mai largi dintre cele două ţări, care ţine din 1947.

 

 

Când vestea a ajuns pentru prima oară pe reţelele sociale din Balcani, la 14 aprilie 2015, mulţi au crezut că este o farsă mai târzie de 1 aprilie. Acum, însă, Liberland este luată tot mai mult în serios, după ce surse de încredere precum agenţia de presă independentă Beta din Serbia au confirmat şi republicat anunţul. Potrivit acestuia:

Un grup de cetăţeni cehi, adunaţi într-un Comitet Preparator, au decis să proclame un stat nou, Republica Liberă Liberland, pe teritoriul încadrat de coordonatele de mai jos.

Suprafaţa sa totală de 7 kilometri pătraţi face din Liberland al treilea cel mai mic stat suveran din lume, după Vatican şi Monaco. Liberland este situată de-a lungul Dunării, între Croaţia şi Republica Serbia. Teritoriul nu a fost revendicat de niciunul din aceste două state. A fost un pământ al nimănui – terra nulius -, potrivit definiţiei date de tratate internaţionale.

La 13 aprilie 2015, Comitetul Preparator a proclamat noul stat la faţa locului şi a ridicat un steag pentru a revendica pământul. Comitetul l-a ales şi pe preşedintele republicii, care a fost mandatat să trimită înştiinţări diplomatice nu doar celor două state vecine, ci şi Naţiunilor Unite şi mai târziu altor ţări, pentru a le informa în legătură cu înfiinţarea noului stat Liberland.

Scopul fondatorilor noului stat este să construiască o ţară în care oamenii cinstiţi să prospere fără să fie asupriţi de guverne care le fac vieţile neplăcute împovărându-i cu restricţii şi taxe de prisos. Unul dintre motivele din spatele înfiinţprii Liberland este influenţa în continuă extindere a gupurilor de interese asupra funcţionării statelor existente şi, în consecinţă, înrăutăţirea condiţiilor de trai ale oamenilor. Fondatorii sunt inspiraţi de ţări precum Monaco, Liechtenstein sau Hong Kong.

Liberland este condusă de preşedintele Vít Jedlička, care a fost ales de Comitetul Preparator. Republica Liberă Liberland are de gând să accepte aplicaţii pentru cetăţenie. Mai multe detalii sunte disponibile pe site-ul statului www.liberland.org.

Aşadar, cea mai nouă micronaţiune din Europa intenţionează să devină stat oficial. Preşedintele ei, Vít Jedlička, a anunţat pe pagina de Facebook a ţării că, la o singură zi după postarea anunţului, peste 1.000 de oameni au aplicat pentru cetăţenie. În prezent, din câte aflăm de aici, aproape 60.000 de persoane îşi doresc să fie cetăţeni ai Liberland. Jedlicka este absolvent de ştiinţe politice şi a publicat multe articole online pe teme politice, economice şi sociale.

Potrivit TVR, micul stat nu va percepe impozite şi să nu va avea armată, limbă oficială şi imn. Va avea însă steag. Preşedintele lui spune că 130 de avocaţi lucrează în prezent la redactarea unei Constituţii. Aflaţi mai multe detalii pe Global Voices şi în clipul de mai jos:

 

 


3 comentarii

 1. e al trelea cel mai mic stat din lume, dar inaiantea Monaco-ului, care are 2.2 km patrati si a vaticanului, carea are 0.44 km patrati. vad ca e o eroare propagata de media din incultura.

 2. “Suprafaţa sa totală de 7 kilometri pătraţi face din Liberland al treilea cel mai mic stat suveran din lume, după Vatican şi Monaco.” – unde este eroarea?
  Faptul ca nu intelegi ceea ce citesti tine tot de (in)cultura.

 3. « Teritoriul nu a fost revendicat de niciunul din aceste două state »
  se cam bate cap în cap cu
  « teritoriu nerevendicat din cauza unei dispute »
  Ceea ce e din start o prostie, pentru că e revendicat de ambele state! Doar de acolo vine și conflictul dintre ele! Din punctul de vedere al legii internaționale nu se poate spune că e teritoriul Serbiei sau Croației dar că ar fi nerevendicat de nimeni, adică de nici un stat, e doar o banală minciună

  Restul e doar blablabla inutil, la un moment dat bucata aia de pămînt își va găsi stăpînul moment în care blablablaland va dispare dpdv juridic, al legii internaționale

  Singura care contează altfel oricine poate crea state mai mici sau mai mari oriunde, cînd vrea mușchiul lui, ceea ce contează e cum își va impune suveranitatea vizavi de statele vecine și nu numai!

  Minusculul Vatican ca să își asigure suveranitatea, extrem de fragilă și nesigură după revoluția pașoptistă din Italia și unificarea acesteia, a trebuit să lingă cu pasiune fundul alb al fascistului Mussolini

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger