Liber la explorarea gazelor de şist la Băile Felix şi în judeţul Timiş

0

Guvernul României a aprobat mai multe acorduri petroliere de concesiune pentru explorarea – dezvoltarea şi exploatarea gazelor de şist. Un astfel de acord vizează regiunea Băile Felix, din judeţul Bihor, iar un alt acord similar vizează localităţile Biled şi Periam din judeţul Timiş. Acordurile au intrat în vigoare, fiind publicate deja în Monitorul Oficial.

 

 

Prevederile acordurilor pentru localităţile din judeţul Timiş şi Bihor, care au fost încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi compania East West Petroleum Corp, sunt secretizate, informează publicaţia TION. East West Petroleum Corporation este o companie canadiană cu operaţiuni în Statele Unite ale Americii, India, Noua Zeelandă şi Maroc, scrie Realitatea.net. Iată, mai jos, articole extrase din Monitorul Oficial, referitoare la regiunea Băile Felix:

Articolul 1

Se aprobă Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX – 3 Băile Felix, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, şi East West Petroleum Corp., în calitate de concesionar, prevăzut în anexa*) care face parte integrantă din prezenta hotărâre._____*) Anexa nu se publică, fiind clasificată potrivit legii.

Articolul 2

Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX – 3 Băile Felix, aprobat potrivit art. 1, intră în vigoare la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României.

Sursa: Monitorul Oficial, Hotărârea Nr.887 din 14.11.2013

 

În articolul „Fracking România: De la Bârlad la Băile Felix, via Bruxelles”, TOTB a relatat despre protestele bihorenilor din mai multe localităţi din judeţ (foto sus), derulate în luna februarie, proteste apărute după ce, în luna ianuarie a acestui an, s-a anunţat oficial că Guvernul României dat undă verde exploatării gazelor de şist în Bihor (mai exact, unor operaţiuni în perimetrele de la Tria şi Tulca, la momentul respectiv). Despre patru localităţi din judeţul Bihor se ştia de pe atunci că se aflau pe lista Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM) pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist: Tulca, Tria, Băile Felix şi Voivozi. Pentru Tulca şi Tria, acordurile de concesiune între ANRM şi două companii străine au fost aprobate în luna decembrie a anului trecut, fără o dezbatere publică prealabilă. Cele două companii sunt firma canadiană East West Petroleum şi Clara Petroleum LTD, înregistrată la Londra. Acum, şi perimetrul Băile Felix a primit undă verde, compania care va derula operaţiunile fiind tot East West Petroleum.

 

Surse: Tion, Monitorul Oficial al României, Realitatea, TOTB

 

Vă invităm să citiţi şi:

Frack off, Chevron & Co! Semnat, România. Despre gaze de şist şi ce ni se pregăteşte

NU vrem exploatarea gazului de şist în România

Exploatarea gazelor de şist. „Goana după aur”: Războiul secret al conturilor grase cu oamenii mici

Alertă verde: „Extracţia gazelor de şist a fost aprobată pe şest!”

Studiu: Tehnologia de tip fracking şi riscul de cancer

Gus Van Sant regizează un film anti-fracking

Jumătate din americani nu ştiu ce este fracking-ul. Cum ar arăta în România un sondaj pe tema asta?

Realităţi despre fracking

Gazul de şist. A fi sau a nu fi dependenţi de Rusia

Raport: Exploatarea gazelor de şist în România, o problemă de mediu, de legalitate, de transparenţă

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger