O nouă metodă de transmitere a datelor, care foloseşte spectrul vizibil în locul undelor radio, a fost testat recent într-un birou de lucru, scrie BBC News, de către compania estoniană Velmenni din Tallinn. Li-fi, cum se numeşte metoda, poate furniza acces la internet de 100 de ori mai rapid decât tradiţionalul wi-fi, la viteze de până la 1 gigabit pe secundă. Ea are nevoie de o sursă de lumină, cum ar fi un bec cu LED standard, de conexiune la internet şi de un detector foto.
Velmenni a folosit un bec cu li-fi pentru a transmite date la o viteză de 1 gigabit pe secundă. Testele din laborator au arătat că tehnologia poate ajunge, teoretic, chiar la 225 de gigabiţi pe secundă. În Estonia, ea a fost încercată într-un birou, unde le-a asigurat muncitorilor acces la internet, şi într-un spaţiu industrial, unde a oferit o soluţie inteligentă de iluminat. Directorul executiv al start-up-ului estonian, Deepak Solanki, spune că tehnologia ar putea ajunge la publicul larg în trei-patru ani.
Termenul “li-fi” a fost folosit prima oară de profesorul Harald Haas de la Universitatea din Edinburgh, care a demonstrat tehnologia într-o susţinere TED din 2011. Profesorul descria un viitor în care miliarde de becuri se vor transforma în puncte wireless. Unul dintre marile avantaje ale li-fi-ului este faptul că, spre deosebire de wi-fi, el nu se suprapune cu alte semnale radio, putând fi utilizat în avioane şi în alte locuri în care există astfel de interferenţe.
În timp ce spectrul pentru unde radio este restrâns, spectrul vizibil al luminii este de 10.000 de ori mai bogat. Tehnologia are însă şi dezavantaje, cel mai mare fiind faptul că nu poate fi aplicată direct în lumina soarelui, pentru că ar interfera cu semnalul acesteia. Totodată, tehnologia nu poate trece prin pereţi, aşa că, în primă fază, ea poate fi folosită ca supliment pentru reţelele wi-fi, în zone urbane congestionate, de exemplu, sau în locuri în care semnalul wi-fi nu e sigur, precum spitalele.
5 comentarii
Plus de asta, nu mai facem cancer si infertilitate din cauza tampeniei astea de WI-FI!
Bravo Vasile! Ai dovedit ca esti un dobitoc notoriu! In primul rand, undele radio generate de dispozitivele wi-fi sunt o parte infima din undele care strabat mediul inconjurator in orice loc si in orice moment. (transmisii radio si tv, telecomunicatii in toate benzile posibile de frecventa, etc). In al doilea rand nu s-a demonstrat inca o legatura cauza-efect intre undele radio si boli care sa duca la deces! Asa ca fa si tu dovada ca ai intrat in secolul 21 si nu mai bate campii ca toti tembelii!
Vorba unui amic: Pe astia merita sa ii inconjori cu un zid si sa arunci cacat inauntru pana se umple.
Cand ajunge internetul pe mana lu’ Vasile din Afumatii de Vale…
Neah. Nu o sa imi cumpar asa ceva fiindca are mai multe dezavantaje decat WI-Fi-ul. Becul se arde si trebuie schimbat deci o cheltuiala in plus. Ii ingropam in bani pe hoti. 2. Casaaiinternet prin li-fi trebuie intai neaparat sai ai acces lainternet deci trebuie sa aiactive datele mobile. Pe cand cu wi fi nu e nevoie. WI FI il folosesti cand iti expira optiunea de net si n-ai bani,
1. aceasta tehnologie nu se adreseaza telefoanelor mobile (la care faci tu referire).
2. tehnologia LED este mult mai fiabila decat tehnologia becurilor normale, plus ca spectrul emis este cel mai aproapiat de lumina naturala
3. tehnologia li-fi este identica (din punct de vedere al infrastructurii aditionale) cu WiFi, deci ceea ce ai spus ca trebuie sa ai datele mobile activate este o tampenie. La fel cum pentru WiFi ai nevoie de legatura la internet, la fel trebuie si pentru aceasta tehnologie.
Gandeste-te la o cladire de birouri unde nu mai ai nevoie de cabluri de retea prin sau pe pereti (deloc estetic), unde se pot aranja birourile indiferent cat de departe e priza de net. Sau in momentul in care se construieste o astfel de cladire, nu te mai intereseaza cate prize de net sa pui si unde, trebuie doar sa prevezi un numar suficient de becuri.
Oriunde, la interior, unde se foloseste tehnologia WiFi, se poate inlocui cu li-di. Cel mai mare avantaj este viteza comparabila cu viteza pe cablu de cupru, teoretic mai buna decat viteza pe fibra optica.
p.s. Astept si tehnologia de transmitere a energiei electrice fara fir, pe o distanta mai mare decat cativa centimetri.