La fel ca Germania şi Scoţia, Letonia şi Grecia au ales să interzică organismele modificate genetic, în contextul în care Uniunea Europeană a decis să lase la latitudinea fiecărui stat membru această alegere, pro sau contra cultivării OMG-urilor.
Letonia şi Grecia au interzis produsul Monsanto MON810 GM Maize (porumb modificat genetic), singurul a cărui cultivare era permisă în spaţiul Uniunii Europene, unde se loveşte de o opoziţie puternică. Potrivit deciziei UE din luna martie a acestui an, fiecare ţară membră a uniunii poate opta pentru permiterea sau interzicerea culturii organismelor modificate genetic pe teritoriul său.
Până acum, fiecare opţiune împotriva cultivării organismelor modificate genetic a fost aprobată de Comisia Europeană şi nu a fost contestată de compania Monsanto, principalul producător din domeniu. Şi în cazul Letoniei şi Greciei, producătorul american de OMG-uri a spus că se va supune dorinţei lor, dar a precizat că iniţiativa lor “contrazice şi subminează consensul ştiinţific privind siguranţa MON810”. Activitatea companiei în Europa reprezintă ocupă o pondere foarte mică din afacerea sa cu OMG-uri, care sunt cultivate în mare parte în America și în Asia, așa că opoziția statelor europene, spun reprezentanții ei, nu o afectează deloc.
Germania şi-a anunţat recent intenţia de a interzice aceste organisme modificate genetic, dar şi Franţa este aşteptată să ia decizia similară în decursul acestei luni. Pentru Scoţia, statutul şi imaginea sa de “ţară verde şi curată” au contat mai mult decât promisiunile economice ale producătorilor de organisme modificate genetic.
Surse şi foto: Reuters, Sustainable Pulse, True Activist