Letonia restricționează cumpărătorii străini de terenuri agricole

0

Guvernul leton plănuiește restricții la vânzarea de terenuri, măsură ce ar afecta investitorii străini, anunță presa din Letonia care relatează pe larg exemple de achiziții străine de teren pe bani puțini.

Ministerul Agriculturii din Letonia susține, însă, că măsura nu îi vizează pe cumpărătorii străini, ci pe toți cumpărătorii, iar prin noile reglementări vrea să se asigure că terenurile și pădurile din Letonia sunt folosite productiv.

Printre altele, Letonia ar putea intoduce dreptul refuzului din partea rudelor vânzătorului sau al vecinilor de teren. De asemenea, cumpărătorii ar putea fi nevoiți să prezinte un plan al folosirii terenului către autoritățile locale care ar decide apoi dacă îl aprobă.

Guvernul leton analizează, de asemenea, posibilitatea unui fond de stat prin care ar cumpăra teren de la cei care vor să vândă și l-ar da, apoi, în arendă, fermierilor care vor să-l folosească.

Reprezentanții ministerului au mai declarat că nu intenționează să restricționeze cumpărarea de teren, ci vor ca pământul să fie folosit pentru producție agricolă profitabilă. Reglementările vor ajunge la guvern în câteva luni.

Sursa: farmlandgrab.org


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger