Schimbările climatice nu iartă nicio specie, dar impactul este şi mai serios în cazul speciilor enigmatice, şi aşa prea puţin cunoscute sau conservate. Pinguinii sunt obligaţi să se caţere pe stânci pentru a se reproduce, din cauză că gheaţa se topeşte. Urşii polari mor de foame pentru că nu mai au cum să vâneze. Recifele de corali devin fantomatice, îşi pierd culoarea.
Potrivit unui raport recent al World Wildlife Fund, încă o specie se adaugă pe lista celor în pericol de dispariţie din cauza schimbărilor climatice. Este vorba despre leopardul de zăpadă, o felină enigmatică, considerată printre cele mai “fantomatice” feline de pe planetă. Populaţia acestei specii a scăzut dramatic, cu peste 20%, în ultimii 16 ani. În ritmul schimbărilor climatice din prezent, mai bine de o treime din habitatul acestei specii ar putea să dispară. Leoparzii de zăpadă trăiesc la peste 3.000 de metri altitudine, în munţii stâncoşi ai Asiei Centrale. Se estimează că mai sunt cam 4.000 de exemplare în libertate. Specia a fost clasificată încă din anii 1980 drept vulnerabilă de către IUCN.
Acţiunile umane au dus, în primul rând, la declinul speciei – vânătoarea, braconajul, uciderea de către comunităţile locale. Însă felinele s-au adaptat uşor la înălţimi tot mai mari, departe de pericolele aduse de oameni. Acum, însă, schimbările climatice devin un inamic al acestor regiuni înzăpezite ale planetei, unde leoparzii şi-au găsit refugiu. Temperaturile tot mai calde pot încuraja fermierii să îşi urce culturile în zone până nu demult acoperite de gheţuri, adică pe teritoriul acestor leoparzi. Aceşti fermieri vor duce cu ei vite, care vor consuma iarba ce hrănea prada leoparzilor. Din nou, dacă leoparzii vor ataca cirezile sau vor ajunge în raza puştii unui fermier, vor deveni victime ale vânătorii de necesitate (cum o numesc autorii ei).
Nu doar animalele au de suferit de pe urma topirii gheţurilor, ci şi aproximativ 30 de milioane de oameni, care depind de apa ce provine din gheţarii situaţi pe teritoriul leoparzilor de zăpadă. Dacă zăpada, gheaţa şi solul îngheţat vor dispărea, sursele de apă ar putea seca. Deocamdată, doar 14% din habitatul leoparzilor de zăpadă a fost cuprins în activităţi de conservare şi protejare. Pentru restul, se impun măsuri concrete şi urgente. Un plan pentru salvarea speciei în cauză ar putea fi cuprins în discuţiile de la Paris, din luna decembrie, din cadrul conferinţei internaţionale pe tema mediului.
Sursa, foto şi mai multe detalii: The Huffington Post
Mai multe fotografii, în galeria de aici.