Bârlogurile bine ascunse ale unor femele leopard de zăpadă, care îşi îngrijesc puii încă mici, au fost descoperite în Mongolia; pentru oamenii de ştiinţă, evenimentul reprezintă o premieră: este pentru prima dată când exemplare din această specie sunt filmate în bârlogul lor, a anunţat organizaţia Panthera.
Locurile unde leoparzii de zăpadă se ascund, în special când vine vorba de protecţia puilor, sunt foarte greu de descoperit – felina locuieşte în zone muntoase greu accesibile şi este un animal specializat în a nu fi găsit. Dar, cum specia este în stare critică, pentru organizaţiile care luptă pentru conservarea ei este importantă descoperirea bârlogurilor leoparzilor de zăpadă, ca pas în a învăţa mai multe lucruri despre comportamentul reproductiv al speciei şi despre condiţiile în care puii sunt crescuţi. „Am petrecut ani la rând încercând să ne dăm seama cum şi unde nasc leoparzii de zăpadă, ce mărime au puii la naştere şi care le sunt şansele de supravieţuire până la atingerea maturităţii”, explică Tom McCarthy, director executiv al programului pentru leoparzi de zăpadă din cadrul organizaţiei Panthera, specializată în protejarea şi conservarea speciilor de feline sălbatice.
Cam tot ce se ştia până acum despre leoparzii de zăpadă a fost învăţat urmărind evoluţia celor aflaţi în parcuri sau grădini zoologice, dar viaţa în sălbăticie este diferită, iar despre ea nu se cunosc multe amănunte, în cazul acestei specii. Astfel că descoperirea bârlogurilor din Mongolia, în munţii Toast, a fost primită cu bucurie de către oamenii de ştiinţă. În regiune, localnicii numesc leoparzii de zăpadă „fantomele munţilor Asiei”. Când mamele au plecat la vânătoare, echipa de oameni de ştiinţă a intrat în bârloguri, a cântărit, măsurat şi fotografiat puii, totul cu cea mai mare delicateţe; doi dintre pui au primit microcip-uri de identificare, de mărimea unui bob de orez, implantate direct sub piele. Acum, oamenii de ştiinţă vor putea monitoriza evoluţia acestora – cât vor mai sta în bârlog, când vor începe să vâneze, dar şi care este programelor mamelor.
„Informaţiile despre primele zile şi primele săptămâni din viaţa puilor de leopard de zăpadă sunt vitale pentru ca noi să înţelegem mecanismul de dezvoltare în cazul acestei specii şi care sunt şansele de supravieţuire ale puilor pentru a atinge maturitatea şi a deveni parte dintr-o populaţie sănătoasă, pentru a cărei conservare luptăm. Un program reuşit de conservare are nevoie de astfel de informaţii, iar acum, această descoperire tocmai ni le oferă”, a explicat Howard Quigley, director executiv în cadrul organizaţiei Panthera. În prezent, se crede că între 4.500 şi 7.000 de leoparzi de zăpadă mai trăiesc în sălbăticie; în ultimii ani, imagini sau filmări scurte cu exemplare din această specie au arătat prezenţa lor în Bhutan, Siberia, Kashmir şi Afganistan.
Sursa: Our Amazing Planet
Foto şi video: Panthera