Leopardul roz

0

Weekend cu leoparzi. Dacă ieri vă povesteam despre puii de leopard Amur, cei mai rari leoparzi din lume şi despre parcul naţional înfiinţat de Rusia pentru a proteja două dintre cele mai ameninţate specii din lume, din rândul marilor feline (tigrul siberian şi leopardul Amur), astăzi avem un leopard mai puţin obişnuit: cu blana aproape căpşună (adică de culoare mai degrabă roz decât cea normală, maro).

 

 

Felina suferă, probabil, de o mutaţie genetică, responsabilă pentru schimbarea pigmentului blănii sale, consideră oamenii de ştiinţă. Este vorba de un leopard african, care, în mod normal, are blana maro-roşcat cu pete negre. Dar masculul suprins în rezervaţia Madikwe Game din Africa de Sud are o culoare asemănătoare celei specifice căpşunelor în curs de coacere (sau frăguţelor). Fotograful (şi ghidul de safari) Deon De Villiers l-a imortalizat şi a trimis fotografiile unui grup specializat în conservarea felinelor (Panthera – SUA), cerând informaţii despre coloritul neobişnuit al animalului. Preşedintele grupului, Luke Hunter, crede că leopardul suferă de eritrism, o condiţie genetică foarte puţin studiată şi, ca urmare, prea puţin cunoscută, care cauzează fie supra-producţia de pigmenţi de roşu, fie sub-producţia de pigmenţi închişi (negru) în cazul felinelor (dar nu numai la ele).

„Este ceva cu adevărat rar, nu am mai văzut sau auzit despre aşa ceva în cazul leoparzilor. Şi este suprinzător că aflăm abia acum despre asta, deşi animalul pare obişnuit cu prezenţa oamenilor în jur, deci imagini cu el ar fi putut apărea mai repede”, a spus Hunter. Eritrismul este foarte neobişnuit la carnivore, dar se ştie despre apariţia sa la ratoni, coioţi sau bursuci. Leopardul-căpşună nu pare să sufere de vreo boală şi nici de consecinţe neplăcute cauzate de culoarea sa mai degrabă roz, plus că este admirat de turiştii care merg în safari în regiune. Culoarea îl ajută până şi la camuflajul necesar pândei, spune Hunter. Ceea ce îi îngrijorează, însă, pe specialişti este ca animalul să nu fie tentat să părăsească teritoriul rezervaţiei unde se află, pentru că dincolo de graniţele acesteia ar putea fi împuşcat – tocmai pentru blana sa neobişnuită.

 

Sursa: NG, Discovery News

Foto: Deon De Villiers

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger