Leoaicele din Timișoara au plecat spre Africa

0

Prima etapă a transferului celor 4 leoaice din Timișoara către rezervația pentru feline mari Lionsrock din Africa de Sud s-a încheiat cu succes ieri seară, când camionul  la bordul căruia au fost încărcate a plecat către Zurich. În cursul serii de astăzi, leoaicele vor fi urcate într-un avion cargo cu destinația Johannesburg.

Leoaicele – trei de la grădina zoo Timișoara și una aflată în captivitate privată – au trăit toată viața în condiții improprii speciei lor. Grație transferului realizat de VIER PFOTEN ele urmează să cunoască în rezervație, pentru prima oară, mediul natural din care provin.

Operațiunea a început ieri după-amiază, în localitatea Sanmartinu Sârbesc (la 30 km distanță de Timișoara), unde  trăia Andi, felina care a trăit în captivitate privată. În cursul serii au fost preluate și cele 3 leoaice de la grădina zoo din Timișoara. Animalele au fost tranchilizate înainte de a fi introduse în cuștile speciale destinate transportului de feline. Acestea au fost încărcate într-un camion cu destinația Zurich, de unde vor fi transferate cu un avion către Johannesburg în cursul serii de astăzi, 4 iulie.

Andi, acum în vârstă de 1 an, a fost cumpărată ilegal pentru a fi folosită ca mascotă pentru poze pe litoral, însă a ajuns în cele din urmă în îngrijirea temporară a unui iubitor de animale timișorean. Acesta i-a oferit adăpost, hrană și îngrijire mai bine de jumătate de an. Conștient că nu poate oferi condițiile de trai necesare unei feline mari, acesta a solicitat Fundației VIER PFOTEN să preia leoaica pentru a trăi în habitatul ei natural, la Lionsrock.

Celelalte trei leoaice au trăit 9 ani claustrate într-un amplasament al grădinii zoo din Timișoara, având la dispoziție un spațiu extrem de redus față de necesitățile speciei lor. În lipsa autorizației pentru expunerea animalelor, grădina zoo a contactat VIER PFOTEN pentru a găsi o soluție pentru animale.

„Ca să nu mai avem animale în asemenea situații, este absolut necesară elaborarea și implementarea unui program de control al reproducerii animalelor din grădinile zoologice din România. Totodată, e nevoie și de înăsprirea controalelor la grădinile zoo, pentru stoparea vânzării ilegale de animale sălbatice către persoane neautorizate”, a declarat Kuki Barbuceanu, coordonator de proiecte VIER PFOTEN.

Pe lângă cele 4 leoaice din Timișoara, VIER PFOTEN a transferat până în prezent 28 de lei și un tigru din România către rezervația Lionsrock. Situată în Africa de Sud (la 300 km de Johannesburg), rezervația Lionsrock se întinde pe 1242 ha și este construită după cele mai moderne standarde. Felinele au aici posibilitatea să trăiască conform necesităților fiziologice ale speciei, sub permanenta supraveghere a echipei VIER PFOTEN și evaluarea periodică a medicilor veterinari. În parc mai trăiesc zebre, antilope gnu, cai și o mare varietate de păsări.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger