Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Carolina de Nord susţine că inactivitatea globală a crescut rapid pe măsură ce oamenii îşi dedică tot mai puţin timp activităţii fizice, ceea ce îngroaşă rândurile obezităţii şi sporeşte riscul altor boli. Cercetarea arată că acest fenomen nu este specific ţărilor dezvoltate, ci este prezent peste tot, de la America, la Marea Britanie, de la China, la India şi Brazilia.
Mare parte din vină o poartă tehnologia modernă – televizoare, computere, frigidere, cuptoare cu microunde sau maşini de spălat – , la care se adaugă şi modul în care este organizată viaţa şi munca în zilele noastre – joburile şi sarcinile pe care le impun s-au schimbat, fiind mult mai sedentare şi implicând mai puţină mişcare. Maşinile şi transportul public contribuie şi ele la asta, punând în umbră mersul pe jos. Există tot mai multe dovezi medicale care arată că statul pe scaun poate fi foarte dăunător pentru sănătate. Studii recente au arătat că acest obicei/necesitate pare să blocheze circulaţia unei enzime care absoarbe grăsimea, numită lipază, sporeşte cu 18% şansele oamenilor care stau jos mai mult de 6 ore pe zi de a muri de diabet, afecţiuni cardiace şi obezitate, iar oamenii care şed mare parte din zi sunt cu 54% mai expuși decesului cauzat de infarct.
În unele ţări, activitatea fizică a scăzut dramatic în ultimii ani odată cu trecerea de la agricultură la industrie. China şi Brazilia au cunoscut cel mai mare declin din cauza acestei treceri, tot mai multe maşinării înlocuind munca fizică, la care se adaugă un acces sporit la tehnologie şi la maşini personale. Cercetătorii preconizează că lucrurile vor sta şi mai rău. Folosind unitatea de măsură a volumului de energie consumat la îndeplinirea unei sarcini (echivalentul metabolic – MET), ei au stabilit că, până în 2020, un american va consuma, în medie, 142 de ore MET pe săptămână (din 168), că britanicii vor ajunge la acest nivel în 2030 şi că brazilienii şi chinezii se vor apropia de el tot în 2030. Activitatea fizică poate avea un efect extrem de benefic împotriva obezităţii şi pentru tensiunea arterială şi poate reduce riscul bolilor cardiovasculare.
Sursa: Medical Daily
Puteţi citi şi: