Nu e deloc o legendă, e o realitate cît se poate de gravă, dar pentru psihiatria şi psihologia din România aceasta nu există, iar pentru opinia publică cu atît mai puţin, gamblerul fiind mai degrabă un om slab sau o figură romantică de western, după cum explică mai jos doctorul Eugen Hriscu, specialist în tratarea adicţiilor, într-un răspuns dat unui gambler.
“Aş dori să mă ajutaţi cu un sfat vă rog. Sunt dependent de jocuri de noroc de mulţi ani şi aş dori să urmez un tratament pentru această boală. Problema mea este că nu îmi permit momentan să apelez la o clinică particulară, deoarece toţi banii i-am pierdut şi mai am şi datorii. Am mai discutat cu dumneavoastră acum câţiva ani când lucraţi la spitalul Obregia şi atunci spuneaţi că se poate trata printr-o terapie de grup plus medicamente. În acel moment nu am continuat, eram în altă situaţie venisem la spital adus de mama şi cred că nu eram foarte pregătit să mă las, acum îmi doresc din tot sufletul pentru că am şi un copil mic şi nu ştiu ce să mai fac să scap de problema asta. Între timp am mai fost la nişte consultaţii de psihologie la o clinică particulară unde am abonament de la serviciu, dar doctorii respectivi mi-au zis că nu pot să mă ajute în problema asta. Am ajuns în cele din urmă la o doamnă doctor psihiatru şi mi-a dat un tratament medicamentos pe care l-am urmat. O perioadă nu am mai jucat, dar pe urmă m-am apucat din nou, am încercat să mă feresc să intru prin cazinouri dar am dat de altă pacoste, am intrat pe nişte site-uri de poker online şi ultima dată i-am cheltuit banii soţiei de pe cardul de credit. Doresc să urmez orice fel de tratament pe care mi-l pot permite ca să scap de această boală şi vă rog frumos să-mi spuneţi unde aş putea să mă adresez”.
***
Cu părere de rău, răspunsul la întrebarea ta este că nu există în sistemul de stat, după ştiinţa mea, un centru sau profesionişti cu competenţe în acest domeniu, al jocului de noroc patologic. Psihiatria şi, în mai mică măsură, psihologia din România nu au urmat în evoluţia lor nevoile oamenilor/pacienţilor, ci s-au condus mai degrabă în dezvoltarea lor după cutumele de predare şi formele de practică moştenite din trecutul comunist. În mare parte aceasta este problema întregului sistem sanitar din România.. problema de care nimeni nu vorbeşte public.. nu banii lipsesc, deşi ar fi bine să fie mai mulţi, evident.. în sănătate, în toate statele, banii sunt întotdeauna mai puţini decât ar fi ideal.. cheia problemei este că încercăm să facem să meargă un sistem sanitar care nu a mai fost reformat din anii ‘60-’70.. nevoile oamenilor s-au schimbat.. practica medicală este alta (mai ales în psihiatrie).. aşteptările publicului sunt diferite.. costurile asistenţei medicale au crescut.. iar noi continuăm să aşteptăm în cabinetele noastre cu termopane din spitale cu sute de paturi ca pacienţii să ne intre pe uşă, să le dăm pastile şi să-i îmbrăcăm în pijamale.. şi asta doar de la 9 dimineaţa la 1 după amiaza.
Ca să revin la problema ta, iată câteva lucruri care te-ar putea ajuta:
* nu mai ţin minte de ce am menţionat în cazul tău posibilitatea tratamentului medicamentos, dar este nevoie să ştii că în jocul de noroc patologic tratamentul medicamentos este de ajutor doar pentru tratarea unor probleme asociate (de exemplu, depresie); nu există în prezent niciun tratament medicamentos dovedit ca eficient în tratarea problemelor legate de joc
* tratamentul dependenţei de jocuri de noroc este în primul rând un tratament psihologic şi social care adresează 3 componente:
1. dependenţa psihică de comportamentul de joc
2. managementul datoriilor
3. managementul finanţelor personale
O să detaliez fiecare din aceste componente pentru a-ţi face o idee despre ce ar presupune o intervenţie şi care ar fi părţile pe care le poţi face singur:
1. Tratamentul dependenţei psihologice de joc este foarte asemenator cu tratamentul dependenţei psihologice de substanţe. Acesta presupune, foarte simplist formulat, dezvoltarea de tehnici şi măsuri pentru a putea face faţă poftei (craving) de a juca. Craving-ul sau pofta este un fenomen care caracterizează orice dependenţă şi are substrat neuro-fiziologic. Asta înseamnă că dacă te punem într-un aparat care scanează creierul şi-ţi arătăm fotografia unui casino sau a unei rulete.. vom vedea activându-se o zonă din creier şi tu vei trăi senzaţia de poftă de joc. Pentru o persoană dependentă de alcool sau de droguri, aceeaşi zonă din creier se va aprinde. E interesant că tot aceleaşi circuite se vor aprinde şi în cazul unei persoane ne-dependente căreia i se arată fotografia unei mâncări apetisante sau o imagine care trezeşte o poftă sexuală. Se pare că expresia “foame de drog” este mai puţin metaforică decât am putea crede.
Multă lume consideră că tratamentul presupune dispariţia poftei. Greşit! Tratamentul presupune înarmarea pacientului cu resursele necesare pentru a avea succes atunci când pofta apare. Ca într-un război, duşmanul nu va dispărea doar pentru că ne-ar plăcea să nu ne mai ameninţe.. e nevoie să luptăm cu el şi să răzbim. Şi pentru asta e nevoie de arme (poţi găsi astfel de arme intrând pe www.alcohelp.ro, un site dezvoltat pentru tratamentul dependenţei de alcool).
***
2. Managementul datoriilor este o componentă foarte importantă a tratamentului dependenţei de jocuri de noroc, deoarece mulţi jucători raţionalizează continuarea jocului prin dorinţa de a câştiga bani pentru a achita datoriile făcute de-a lungul timpului, la joc. Aceasta reprezintă o spirală care duce la creşterea datoriilor, accentuarea severităţii adicţiei şi destabilizarea vieţii persoanei. Este ca şi un dependent de alcool care spune că bea pentru a-i trece sevrajul. Simptomatologia de sevraj trece, într-adevăr, dacă bei.. dimineaţa, când începi să tremuri şi să-ţi fie rău, te simţi mai bine dacă bei un păhărel, dar dependenţa va deveni tot mai severă. La fel, grijile legate de datorii, frica de a se întâmpla ceva rău dacă nu le achiţi la timp dispar în momentul în care joci, dar dependenţa va deveni mai severă şi la pierderile vechi se adaugă altele noi. Managementul datoriilor presupune formularea unui plan (împreună cu toţi cei interesaţi să participe şi să te susţină) care să includă:
* toate datoriile existente la momentul respectiv (suma şi creditorul)
* ordinea achitării acestora
* sursele (altele decât jocul) din care datoriile vor fi achitate
* orizontul de timp în care se vor achita aceste datorii (date precise, calendaristice)
Încă un lucru: este foarte important ca, dacă sunt implicate şi alte persoane în acest plan (părinţi, prieteni), să existe un contract ferm că orice alte datorii făcute după acest moment NU vor mai fi achitate de aceştia! În caz contrar, se iniţiază o altă spirală în care cel care joacă “ştie” că nu contează ce se întâmplă, pentru că cineva va achita datoriile.
***
3. Managementul finanţelor se referă la crearea unui sistem prin care, o perioadă, persoana care are o problemă de joc de noroc patologic nu va avea acces la bani, fie cash, fie card, cont bancar etc. În primele etape ale tratamentului, a avea acces la bani este, pentru un jucător, o situaţie similară cu a unui dependent de heroină care are un plic cu drog în buzunar.. presiunea de a juca este mult prea mare pentru a putea rezista. E ca şi cum i-ai cere unui om care tocmai şi-a fracturat piciorul să joace şotron. Dependenţa este o fractură a sistemului de auto-control. De aceea, este nevoie de un gips.. de un sprijin rigid din afară. Acest sprijin poate veni în forme diferite, negociate cu cei implicaţi: de exemplu, salariul poate fi pus pe un card la care persoana nu are acces şi primeşte doar sume mici de bani în fiecare zi, iar orice cheltuială mai mare este fie monitorizată (bon fiscal), fie făcută de altcineva. În timp, persoana poate primi acces la sume din ce în ce mai mari.
***
La secţiunea de link-uri de pe acest blog vei găsi două mărturii ale unor oameni care au trecut prin procese similare şi au reuşit să iasă cu bine. Mă gândesc că poveştile lor te pot inspira. Mă gândesc că ai putea să scrii tu însuţi o asemenea mărturie care să-i inspire pe alţii. Şi să primeşti sprijin (chiar şi în această formă virtuală) de la cei care îţi vor urmări eforturile şi te vor încuraja de la distanţă. Dacă te hotărăşti să scrii, dă-mi te rog de ştire, mi-ar plăcea să fiu în grupul tău de suport!
Aş vrea, în încheiere, să mai menţionez un lucru: adesea, persoanele care se confruntă cu o dependenţă de orice fel se simt ruşinate.. se ascund şi se izolează. E important să-ţi aduni nu numai forţele, dar şi prietenii. Vorbeşte cu oamenii, cere-le ajutor, sună un prieten apropiat când te confrunţi cu un episod de craving. Chiar şi un psiholog nespecializat în dependenţa de jocuri de noroc, de la un centru de stat (de exemplu centrele CAIA sau CEPECA ale Agenţiei Naţionale Antidrog) îţi poate oferi un sprijin preţios.
Succes!
5 comentarii
Interesant! Sunt multi oameni cu probleme si e bine ca cineva se gandeste si la ei. Probabil ca putini dintre ei vor citi acest articol; si mai putini vor crede ca le va fi de folos. Dar poate un apropiat al fiecaruia va intelege mai mult si va reusi sa-i si sprijine.
Statul cheltuie mai mult cu un caine maidanez decat cu un copil abandonat. Nu va bazati pe ajutorul statului; este o bataie de joc la adresa bunului simt.
Jucatorii Anonimi – Primul program gratuit pentru dependentii de jocuri de noroc
“Aici, toti am cazut de acord si intelegem ca nu exista un tratament universal, o reteta miraculoasa care ne va vindeca peste noapte nevoia compulsiva de a juca. Toti am admis ca avem o problema si ca vrem o schimbare. Crearea acestui grup ne ajuta sa vedem ca nu suntem singuri si ca putem beneficia de prezenta unor specialisti, de experienta unor fosti jucatori care acum traiesc viata pe care si-au dorit-o. O viata fara jocuri. Ceea ce ne da speranta este exemplul lor si credinta ca si noi vom reusi.”
Asa suna marturia lui George, un tanar de 24 de ani, dependent de jocuri de noroc.In cazul lui, totul a inceput la varsta de 19 ani, pe vremea cand statea cu baietii la pacanele pana la 2-3 dimineata, doar pentru distractie.
Ceea ce debuteaza ca o distractie ocazionala si nevinovata progreseaza rapid pentru cei care vaneaza trairi intense, castiguri financiare sau alte recompense. In timp, persoanele dependente de jocuri de noroc isi planifica viata in functie de nevoia acaparatoare de a juca si ajung sa se izoleze de familie, sa se sustraga altor activitati si responsabilitati.
Efectele sunt de multe ori dezastruoase si nu cauzeaza doar ruinarea financiara a dependentului, dar si degradarea relatiilor de familie, personale si profesionale.
Centrul MoreOfYou a demarat un program gratuit adresat dependentilor de jocuri de noroc. incepand cu 13 iunie, a.c., toate persoanele care se confrunta cu dependenta de jocuri de noroc pot participa saptamanal la intalnirile grupului de suport “Jucatorii anonimi”. Grupul a luat nastere la initiativa unui fost jucator, actualmente “curat” si este format fie din jucatori compulsivi, femei si barbati in curs de tratament sau fosti jucatori inraiti.
Persoane dispuse sa isi imparta experientele, dificultatile, succesele si sa ofere sprijin si informatii celor care doresc sa se trateze si sa traiasca o viata echilibrata.
Daca si tu te gandesti din ce in ce mai mult la jocuri,iti petreci timp in cazinouri sau online, investesti timp, bani si energie in speranta unor castiguri sau recompense, cel mai probabil esti dependent si ai nevoie de ajutor.
Primul pas in procesul de recuperare il reprezinta constientizarea faptului ca ai o problema, urmata de dorinta de schimbare si motivatia de a rezolva acea problema. Din marturiile celor care se confrunta cu dependenta jocurilor de noroc am inteles ca pentru a face acest pas decisiv e nevoie de mult curaj si forta interioara,insa nu imposibil.
Tratarea si depasirea dependentei de jocuri de noroc este posibila daca iti iei un angajament ferm fata de tine si apelezi la ajutor de specialitate.
Grupul de suport “Jucatorii Anonimi”iti pune la dispozitie un program de recuperare gratuit care consta in sedinte de consiliere individuale,intalniri de grup periodice si interventii la care pot participa inclusiv persoanele de suport (partener, membru al familiei, prieten etc.).
Participantii inscrisi in programul gratuit “Jucatorii Anonimi” beneficiaza si de sedinte de suport personalizate care vizeaza aspecte care tin de istoria si evolutia personala a fiecaruia, precum si de activarea resurselor care urmaresc atingerea obiectivelor: mentinerea abstinentei si prevenirea recidivei.
“Am atras in acest program mai multi specialisti – psihologi, psihoterapeuti, coach-i, formatori – dispusi sa lucreze pro bono si sa sustina indeaproape jucatorii dependenti. Prietenii Centrului implicati in acest proiect sunt experti in terapie individuala si de grup, dar si in consilierea familiei si a persoanelor de suport”, a declarat Anne Manoliu, partener fondator MoreOfYou.
Adictia de jocuri de noroc este deseori o tulburare usor trecuta cu vederea. Motivul este simplu: ea nu prezinta semne sau simptome fizice evidente, precum in cazul dependentilor de droguri sau de alcool. De regula, dependentii de jocuri neaga faptul ca au o problema sau au tendinta sa minimizeze efectele negative ale jocurilor. Totodata, gasesc metode excelente de a-si “camufla” dependenta si, de cele mai multe ori, familia si prietenii sunt printre ultimii care afla de problema cu care acestia se confrunta.
Daca si tu te regasesti printre randurile de mai jos, cel mai probabil te confrunti cu o problema reala legata de jocurile de noroc:
Simti nevoia sa ascunzi faptul ca joci. Poate joci pe ascuns sau minti in legatura cu jocurile, spunandu-ti ca ceilalti nu te-ar intelege daca le-ai spune adevarul.
Ai probleme in a-ti controla impulsul de a juca. Odata ce ai inceput sa joci poti sa te ridici si sa pleci? Sau ramai acolo pana vei fi pierdut si ultimul ban din buzunar?
Joci inclusiv cand nu dispui de bani si resurse financiare. Un semnal de alarma este atunci cand devii din ce in ce mai disperat in incercarea de a recupera banii pierduti pentru a plati datoriile. Jucatorii dependenti apeleaza inclusiv la ultimele resorturi, vand, amaneteaza lucruri, sau manifesta alte comportamente ilegale. Ei se invart intr-un cerc vicios in care singura scapare pentru restaurarea echilibrului este jocul.
Familia si prietenii sunt ingrijorati pentru tine. Negarea nu face decat sa prelungeasca agonia dependentei. Daca cei apropiati isi fac griji pentru tine, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa accepti faptul ca ai nevoie de ajutor.
Simti nevoia sa joci pe sume din ce in ce mai mari. Orice incercare de a te opri din jucat este insotita de schimbari fizice si psihice asemanatoare sevrajului la o substanta psihoactiva.
Iti gasesti intotdeauna timp pentru a juca,in schimb te sustragi frecvent altor activitati si responsabilitati curente.
Ai mintea preocupata numai de probleme legate de jocuri : Cum si de unde sa faci rost de bani? Cum recuperezi banii pierduti? Cum iti acoperi datoriile?
Daca esti pregatit sa iti asumi schimbarea si vrei sa afli raspunsul la intrebarea “Voi mai fi vreodata normal?”,inscrie-te in grupul de suport “Jucatorii Anonimi”. Pentru mai multe informatii, suna: +4 (021) 315 8383 sau email: [email protected]
Pingback: Cercetătorii spun că plictiseala ar putea fi vindecată | TOTB.ro - Think Outside the Box
Eu am avut probleme cu jocurile de noroc in jur de 7-8 ani. Am trecut prin diverse perioade, consilieri, etc nimic nu a dat vreun rezultat cu adevarat. Acum un an si ceva am inceput terapia de grup la Centrul Armonia si m-am dus acolo pentru ca era gratis in primul rand. A fost binisor dar simteam ca revin iar si nu vroiam asta, asa ca am intrat pe tratament la ei. Am facut coaching si psihoterapie, iar la sfarsitul tratamentului mi-am luat o meditatie audio pe care o ascult de fiecare data cand consider ca trebuie. Am in prezent un an de cand nu am mai intrat in cazino, nu am mai jucat la aparate. Mai bag din cand in cand bilete la pariuri, dar nu mai mult de 2-5 lei pe bilet. Nu ma considet vindecat pt ca e o boala grea asta, dar sunt mult mai stapan pe deciziile mele.
Grup de suport pentru jucatori de noroc Cluj
În fiecare luni de la ora 20.00, grupul se întâlnește în Piața Muzeului, str. Virgil Fulicea, nr. 1 (la Centrul de Voluntariat). Participarea este gratuită. Ne puteti contacta la email: [email protected] si la tel : 0755235447