Legea permite, în prezent, cultivarea de plante modificate genetic în ariile protejate de interes comunitar, sit Natura 2000. Proiectul privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.164/2008 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2005 privind protecţia mediului a devenit Lege.
Articolul I punctul 15, alineatul (4) al articolului 52 s-a modificat și are următorul cuprins: „(4) În ariile naturale protejate, de interes comunitar, național și internațional este interzisă cultivarea plantelor superioare modificate genetic. Excepție fac ariile naturale protejate de interes comunitar, sit Natura 2000, în baza avizului emis de Academia Română”.
Coaliția pentru Mediu din România amintește că cele mai recente studii științifice arată că organismele modificate genetic (OMG) și pesticidele asociate utilizării acestora în agricultură produc efecte negative neanticipate și nedorite. Toxinele produse de OMG precum și glifosatul, utilizat în asociere cu plantele OMG cu toleranță la ierbicide, afectează flora și fauna sălbatică, solul și apele. Ariile naturale protejate, inclusiv siturile de importanță comunitară Natura 2000 sunt ultimele refugii pentru biodiversitate. OMG sunt specii noi, create de om și nu se cunosc încă suficient de bine efectele acestora asupra omului și a mediului înconjurător. Mai mult, studii recente demonstrează că aceste plante nu au fost îndeajuns testate și că efectul lor asupra sănătății omului și mediului este necunoscut pe termen lung.
Siturile Natura 2000 sunt deja supuse efectelor antropice, iar efectul cumulativ trebuie luat în considerare. Coaliția pentru Mediu susține că forma legii care a fost trimisă spre promulgare conține o eroare uriașă, care va afecta major și definitiv o valoare inestimabilă a României, biodiversitatea. OMG nu ar trebui cultivate în ariile naturale protejate, de interes comunitar, național și internațional, precum și la 5 km de limitele acestora.
Asociația Eco Ruralis din Cluj care susține drepturile micilor fermieri și promovează hrana sănătoasă denunță faptul că România este prima țară din Uniunea Europeană care permite cultivarea de OMG în arii protejate. Siturile Natura2000 sunt sub protecție Europeană, biodiversitatea din ele fiind considerată de o importanță și fragilitate maximă la nivel UE. În consecință, vestea, că România a permis acest dezastru, trebuie să capete o dimensiune Europeană. Eco Ruralis deja a semnalat această problemă în rândul aliaților Europeni pentru conservarea biodiversității, și continuăm dispersarea de informații, ca lumea din întreaga Europa să afle.
“Este clar că autoritățile din România răspund cu autism politic atunci când societatea civilă ridică semne de întrebare și indignare. Coaliția de Mediu a criticat acest articol din lege, dar criticile au fost ignorate iar legea a ajuns să fie promulgată. Ce putem face cu toții? În primul rând să informăm cât mai multă lume despre această decizie absurdă și distructivă. Într-un context European unde deja nouă țări (ultima fiind Italia) au interzis cultivarea de OMG, România dă liber la OMG și în natura protejată!”, susțin cei de la Eco Ruralis care îi încurajează pe cetățenii îngrijorați să identifice situl Natura 2000 cel mai aproape de ei, să contacteze administratorii acestor situri și să le ceară să nu permită introducerea de OMG în ariile lor de conservare.
Asociația ReGeneration atrage atenția asupra implicatiilor care tin de riscurile generale pe care le prezintă OMG, cu atât mai mult într-un sit constituit în vederea protejării unor specii anume de plante, păsări sau insecte: contaminarea solului și a pânzei freatice de la toxinele eliminate de OMG și riscul de a vătăma insecte care iau contact cu plantele MG, în timp putând duce la anumite mutații ale speciei respective care firesc ar putea să se adapteze pentru a rezista la OMG.
În țara noastră, OMG sunt permise atât spre cultivare experimental, în scop științific, cât și spre cultivare comercială. În 2011, au fost cultivate peste 588 de hectare de organisme modificate genetic în România, de către Monsanto.