Legea pentru exploatarea aurului la Roşia Montană a fost respinsă irevocabil

0

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cu 301 voturi “pentru”, 11 “împotrivă” şi 3 abţineri, proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană. Potrivit Mediafax, mai mulţi deputaţi au arătat că acest lucru este şi o consecinţă a eforturilor făcute de societatea civilă în stradă, în timpul protestelor din 2013.

 

ancheta-cov01

 

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat, după votul de respingere, că Ministerul ştie ce trebuie să facă pentru a ajuta România să ia cele mai bune decizii în acest domeniu. Deputatul PNL George Scutaru a afirmat că rolul Parlamentului nu este să ofere o lege dedicată unei companii şi i-a rugat pe parlamentari să aibă aceeaşi deschidere şi în alte proiecte sensibile, cum ar fi respingerea Legii amnistiei şi graţierii.

Deputatul PDL Gheorghe Tinel a spus că mulţumeşte celor care au manifestat în stradă şi i-au convins pe social-democraţi că iniţiativa lor privind Roşia Montană nu este în interesul naţional. “Până la urmă, raţiunea a învins”, a mai arătat deputatul PDL, adăugând că trebuie găsite soluţii pentru ca bogăţiile ţării să fie exploatate în interesul naţional. Deputatul independent Remus Cernea a spus şi el că votul deputaţilor este o consecinţă, în mare măsură, a efortului făcut de societatea civilă în stradă pentru a se opune acestui proiect extrem de nociv.

Varujan Pambuccian a arătat că speră ca acest vot de respingere să fie un punct final al acestei chestiuni şi să nu mai apară în viitoar o lege de acest tip. Acest proiect elaborat de Guvern a suscitat în sesiunea trecută dezbateri aprinse şi a generat proteste de stradă. Comisia specială, condusă de senatorul PSD Marius Vâlcov, i-a audiat pe toţi cei implicaţi, inclusiv pe reprezentanţii societăţii civile, iar, în final, a dat un raport de respingere, după ce PNL a anunţat că nu-l susţine.

Legea specială pentru exploatarea aurului cu cianuri la Roşia Montană de către compania canadiană RMGC a fost motivul care a declanşat protestele masive de anul trecut din Bucureşti şi numeroase alte oraşe din România şi din afara ţării. În urma acestor procese, legea a trecut printr-un lung proces de amânări şi tergiversări, fiind respinsă ieri prin votul senatorilor. Activiştii români sunt hotărâţi însă să-şi păstreze vigilenţa, atâta timp cât, spun ei, vor apărea alte legi în jurul acestui proiect, cel mai probabil după alegerile prezidenţiale.

Sursa: Mediafax

Foto: Cristian Vasile

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger