Legea pentru diminuarea risipei alimentare nu va avea impact pozitiv în forma actuală

1

Proiectul de lege care prevede diminuarea risipei alimentare se apropie de vot în Camera Deputaților, camera decizională. Organizațiile neguvernamentale au trimis o scrisoare deputaților prin care atrag atenția asupra faptul că textul proiectului de lege, așa cum a rezultat din lucrările Comisiei pentru agricultură, nu va avea niciun impact pozitiv asupra reducerii risipei alimentare, în schimb va face imposibilă funcționarea magazinelor sociale.

Proiectul de lege nu impune niciun fel de obligații companiilor din industria alimentară, propunând un set de măsuri facultative, care ar fi putut fi aplicate și până acum. În schimb, proiectul interzice revânzarea produselor donate, inclusiv de către magazine sociale – magazine non-profit care servesc persoane aflate în situații de vulnerabilitate care pot cumpăra, în limite bine stabilite, produse la prețuri neseminificativ de mici (de obicei 10% – 20% din valoarea reală a produselor). Transferul de alimente către astfel de magazine este numai o posibilitate pentru care o companie poate opta, alături de transferul alimentelor către organizații neguvernamentale sau servicii sociale publice sau private care oferă produsele gratuit către beneficiari finali.

Organizațiile semnatare ale scrisorii fac apel la deputați pentru amendarea în plen a proiectului de lege prin:

 Introducerea obligației operatorilor din industria alimentară de a lua măsuri pentru reducerea
risipei de hrană (art. 2, alin 1 – înlocuirea lui “pot” cu “trebuie”.

 Introducerea unei excepții de la interzicerea comercializării alimentelor primite ca donație
pentru magazinele sociale (organizate de asociații și fundații) și întreprinderi sociale. (art. 3).

Asociația Somaro – Magazinul Social, aflat în Bucuresti, Str. Luncani, nr.5 (Piata Matache) si Sibiu, Str. Electricienilor FN, furnizează alimente pentru 819 de familii din București si Sibiu, aflate în evidența Direcției Generale de Asistență Socială si Protectia Copiilor Sectorul 1 sau Direcția de Asistență Socială Sibiu. Astfel de unități nu pot să reprezinte o concurență neloială pentru operatorii din industria alimentară, așa cum aceștia susțin. Astfel de magazine există peste tot în Europa și sunt văzute ca o soluție alternativă, pe lângă băncile de alimente sau serviciile de hrană oferite gratuit. Faptul că în magazinele sociale produsele sunt vândute, asigură persoanelor aflate în sărăcie posibilitatea de a alege produsele pe care le doresc și mica demnitate a calității de “client”. În plus, veniturile obținute din vânzare, asigură măcar parțial, funcționarea magazinului.

De reținut:
– 38,8% din populația României este expusă riscului de sărăcie sau excludere socială – a doua cea mai mare pondere din UE
– 23,8% din totalul populației României sunt persoane afectate de privațiuni materiale severe
– 18,9% dintre angajați sunt expuși riscului de sărăcie. (Eurostat)

O lege care este facultativă pentru companii și în același timp interzice un serviciu social nu poate să ne
ajute România nici cu indicatorii legați de sărăcie, nici cu reducerea cantităților de alimente care sunt, în
fiecare zi, arse sau aruncate la gropile de gunoi.

Peste 60 de organizații, grupuri de inițiativă și cetățeni au semnat scrisoarea.


Un comentariu

  1. In occident au aparut retele paralele. Adica magazine/mici restaurante/ oamenii de zi cu zi public pe grupuri locale ce exces de alimente au la limita expirarii si o doneaza /vind cu un pret minuscul. Altfel marile magazine scot la vanzare, cu 1 zi inainte de expirare, la jumatate de pret, suficient pt a sustine pensionarii/studentii/somerii, cei mai expusi, sa treaca si sa isi acopere masa in ziua respectiva.
    Impresionant a fost sa vad in occident un panou afisat pe un camp: nu mai recoltam, veniti si serviti va gratis.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger