“Legea Monsanto”, primită cu dispreț în Argentina

0

Ministerul Agriculturii din Argentina lucrează la o lege pentru protejarea drepturilor de proprietate intelectuală ale companiilor de a produce semințe transgenice, scrie Global Voices. Proiectul de lege, botezat de micii producători “Legea Semințelor” sau “Legea Monsanto”, este criticat de mai multe sectoare care cred că țara și-ar pierde suveranitatea alimentară dacă va fi aprobat.

 

Site-ul Partidul Piraților susține că inițiativa ministerului ar duce la legalizarea unei politici a semințelor care s-a dovedit dezastruoasă în SUA și în Europa și care îi va asigura companiei Monsanto proprietatea asupra semințelor. „Semințele semănate de micii fermieri și proprietari de pământ vor urma să fie contaminate până la gene pentru a deveni proprietate Monsanto, iar producătorii de semințe nu-și vor mai putea aduna propriile semințe”.

Ministerul argentinian al agriculturii, Norberto Yahuar, spune că legea s-a născut în contextul în care, în ultima vreme, semințele biotehnologice cumpărate deveneau proprietatea exclusivă a producătorilor, iar cantitatea de semințe obținută pe câmp o depășea pe cea necesară replantării, situație care a generat schimburi între producători ce nu puteau fi controlate. „Pasul logic este ca toate dezvoltările realizate de stat și de companiile private să fie sprijinite prin protejarea drepturilor de proprietate intelectuală”.

Mai multe organizații locale care sprijină micii producători au avut acces la un draft al legii la sfârșitul lui august și catalogat inițiativa drept o încercare „de a subjuga politica națională a semințelor cererilor Uniunii Internaționale pentru Protecția Noilor Soiuri de Plante și corporațiilor transnaționale”, spunând că ea „promovează și protejează privatizarea unui patrimoniu colectiv care aparține oamenilor, mai ales comunităților rurale și indigenilor”.

La mijlocul lui septembrie, Sofia Gatica, membră a mișcării de rezistență „Mamele din Ituzaingo”, care luptă de 12 ani pentru a schimba în bine viaţa argentinienilor afectaţi de companii multinaţionale din domeniul biotehnologiei, precum Monsanto, avertiza într-un interviu pentru TOTB că organismele modificate genetic sunt otravă pentru sănătate. „Am pornit la luptă pentru că ne-au omorât copiii şi i-au contaminat pe cei pe care îi avem. În 2001, fiica mea a murit de insuficienţă renală, iar o persoană nu poate accepta moartea unui copil. Am început să investighez de ce a murit fiica mea și copiii altor vecini, pentru că, în zona unde locuiesc, multor mame li s-au trimis copiii acasă în cutii albe. Am început să analizez ce anume ne îmbolnăvea (…)”. Puteți citi întreg materialul aici.

 

Puteți citi și:

Monsanto bate la ușă. Lecția României de la fermierii americani

Disputa dintre un fermier și Monsanto, la Curtea Supremă

Țăranii alternativi care pot hrăni lumea


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger