Legea lui Morales: Natura are drepturi egale cu oamenii

4

Cum ar fi dacă un om ar ajunge la tribunal sub acuzația că a molestat un cărăbuș? Probabil că asta se întreabă acum bolivienii. După ce președintele lor a lărgit orizonturile medicale descoperind că găinile răspândesc homosexualitatea în rândul oamenilor, mai nou a ajuns să susțină că natura are drepturi egale cu oamenii. Evo Morales a inițiat legea drepturilor naturii, care investește natura cu dreptul de a exista liber în fața alterării umane. Aflați care sunt celelalte prevederi.

 

Foto: Reuters

Dreptul de a nu fi poluată și dreptul „de a nu fi afectată de mega-infrastructuri și proiecte de dezvoltare ce afectează echilibrul ecosistemelor și comunitățile locale”. Asta a mai dobândit natura prin legea lui Morales, potrivit Grist.org, bazată pe credințele străvechi ale culturilor indigene din Bolivia legate de natură. Dar deși inițiativa sună bine în esență, poziția oficială a Boliviei față de natură este inconsecventă și frizează limita dintre protecție și exploatare. De exemplu, la summit-ul de mediu din Cancun organizat iarna trecută, Bolivia a încercat să obstrucționeze un acord ce stabilea ajutoare financiare pentru protecția pădurilor.

Motivul: asta „ar transforma natura într-un articol de comerț”. Pe de altă parte, însă, veniturile pe 2009 ale statului sud-american obținute din despăduriri pentru obținerea de gaze naturale, lemn și boabe de soaie au însumat 5 miliarde de dolari. Legea drepturilor naturii ar putea totuși să spele păcatele incosecvenței boliviene dacă va fi aplicată precum sună: guvernul va stabili drepturi juridice pentru insecte și ecosisteme, va înființa un minister al naturii și va numi un ombudsman; totodată, comunitățile locale ar urma să beneficieze de noi puteri politice pentru a monitoriza și controla industriile poluante. Să vedem ce va ieși.

Tags:Advertisment ad adsense adlogger