“Legea Cenuşăresei” îi pedepseşte cu închisoarea pe părinţii care nu oferă destulă afecţiune copiilor

0

La începutul lunii iunie, Marea Britanie va adopta aşa-numita “lege a Cenuşăresei”, prin care părinţii care nu le oferă suficientă dragoste copiilor pot fi pedepsiţi, arată The Telegraph. În premieră, “cruzimea emoţională” va constitui infracţiune, alăturându-se abuzurilor fizice şi sexuale. Pedeapasa maximă pe care părinţii găsiţi vinovaţi de supunerea copiilor la cruzime emoţională va fi de zece ani de închisoare.

 

abuse parent yelling at child

 

În prezent, legislaţia britanică prevede pedepse pentru adulţii care au în grijă copii pe care-i agresează sau îi abandonează ori îi expun unor suferinţe sau ameninţări la adresa integrităţii fizice. Noua “lege a Cenuşăresei” va include orice acţiune a părinţilor care periclitează în mod deliberat “dezvoltarea fizică, intelectuală, emoţională sau comportamentală a copiilor.” Astfel, ignorarea cu bună ştiinţă a unui copil sau privarea lui de dragoste şi afecţiune pe durate prelungite, care ar putea afecta pe termen lung dezvoltarea emoţională a copilului, vor deveni infracţiuni. Odată cu noile modificări, în sfera infracţiunilor vor intra şi obligarea unui copil să asiste la forme de violenţă domestică, aplicarea unor pedepse degradante copiilor şi folosirea copiilor ca ţapi ispăşitori pentru diverse probleme familiale.

Potrivit estimărilor, circa 1,5 milioane de copii din Marea Britanie ar avea de suferit de pe urma neglijenţei manifestate de părinţi. “La nu foarte mulţi ani după ce Fraţii Grimm au făcut cunoscută lumii povestea Cenuţăresei, introducem în sfera infracţiunilor neglijarea emoţională a copiilor. Codul nostru penal nu a reflectat niciodată pe de-a-ntregul întreaga gamă de suferinţe emoţionale la care sunt supuşi copiii abuzaţi de părinţi sau de tutori. Trist, dar adevărat este faptul că, până acum Mama-cea-Vitregă-şi-Rea a scăpat basma curată în faţa legii,” arată pentru cotidianul britanic Robert Buckland, parlamentar conservator şi judecător, implicat în campania pentru noua lege.

Sir Tony Hawkhead, director executiv al asociaţiei caritanile Action for Children, consideră această lege un pas monumental în protejarea drepturilor copiilor, care va aduce o ameliorare considerabilă pentru mii de copii supuşi abuzurilor emoţionale. “Am cunoscut copii care sunt constant trataţi ca ţapi ispăşitori de familiile lor, care sunt umiliţi şi se simt privaţi de dragoste,” arată Hawkhead, susţinând că aceste acte au un impact major asupra sănătăţii mintale a copiilor şi că, uneori, ele pot conduce la sinucidere.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger