Legea anti-homosexualitate din Uganda, contestată în justiţie

0

Activişti pentru drepturile omului şi politicieni din Uganda au deschis o acţiune în justiţie împotriva legii anti-homosexualitate adoptate de această ţară, lege extrem de dură şi criticată îndelung de organizaţii şi activişti din lumea întreagă, informează BBC.

 

 

„Legea anti-gay încalcă drepturile comunităţii LGBT şi supune persoanele cu altă orientare sexuală unui tratament crud şi inuman”, spun cei care contestă legea. Activiştii susţin că, de când legea a fost semnată de preşedintele Yoweri Museveni, luna trecută, s-au înregistrat cazuri de violenţe şi abuzuri asupra membrilor comunităţii gay. Uganda este o societate profund conservatoare, unde mulţi cetăţeni se opun drepturilor minorităţii gay. Însă sunt şi oameni care pun sub semnul întrebării pedepsele propuse de lege, considerându-le prea dure.

 

Dintre prevederile legii anti-gay din Uganda:

închisoare pe viaţă pentru sex între persoane de acelaşi sex, inclusiv dacă este vorba de sex oral;

închisoare pe viaţă pentru „homosexualitate agravată”, care implică sex cu un minor sau întreţinere de relaţii sexuale de către o persoană cu HIV (pozitiv);

închisoare pe viaţă pentru traiul într-o uniune între persoane de acelaşi sex sau pentru căsătorie între persoane de acelaşi sex;

şapte ani de închisoare pentru „tentativă de homosexualitate”;

între cinci şi şapte ani de închisoare sau o amendă de peste 40.000 de dolari (sau ambele) pentru „promovarea homosexualităţii”;

retragerea licenţelor, autorizaţiilor de funcţionare sau a altor acte oficiale pentru companii sau ONG-uri găsite vinovate de „promovarea homosexualităţii” şi şapte ani de închisoare pentru directorii acestora.

 

Activiştii care contestă legea reprezintă 50 de grupuri şi organizaţii şi sunt uniţi în cadrul coaliţiei The Civil Society Coalition on Human Rights and Constitutional Law. Ei au înaintat o petiţie Curţii Constituţionale a statului, cerând anularea acestei legi. Printre liderii petiţiei se numără şi Fox Odoi, preşedinte al partidului politic aflat la guvernare şi fost consilier pe probleme legale al preşedintelui Ugandei. El şi-a pus în cap partidul prin această luare de poziţie, dar a declarat că nu se teme de un vot negativ al populaţiei în alegerile din 2016, pe acest motiv. „Nu mi-este teamă să pierd nişte alegeri. De un singur lucru mi-e teamă – să trăiesc într-o societate care nu admite minorităţile. Nu vreau să trăiesc într-o societate care nu respectă şi nu protejează oamenii diferiţi de majoritate”, a declarat politicianul.

„Această lege nu reprezintă doar efortul guvernului şi parlamentului de a face dintr-o minoritate nepopulară un ţap ispăşitor, pentru câştig politic, ci, totodată, încalcă legea supremă a ţării”, a declarat şi jurnalistul ugandez Andrew Mwenda, şi el susţinător al contestaţiei. Autorităţile statului apără legea, spunând că preşedintele ţării a dorit să demonstreze, prin acest act, „independenţa Ugandei faţă de presiunile şi provocările Occidentului”. După ce legea a fost aprobată, Banca Mondială a amânat acordarea unui împrumut de 90 de milioane de dolari Ugandei, menit să ajute la îmbunătăţirea serviciilor medicale. Mai multe state europene, între care Danemarca, Norvegia, Olanda şi Suedia, au întrerupt ajutorul furnizat Ugandei, în semn de opoziţie faţă de legea anti-gay.

 

Sursa: BBC

Foto: Lulama Zenzile / Gallo Images

 

Puteţi citi şi:

Ţara în care homosexualitatea e o crimă şi unde Puiu Haşotti s-ar simţi cu siguranţă mai bine

SAD TRIVIA Sacrificarea copiilor în Uganda

Anonymus apără gay-ii din Uganda


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger