Legea achizițiilor verzi, necesară pentru cheltuieli responsabile din banii publici

0

Pentru crearea unei piețe de produse ecologice în România și pentru responsabilizarea cheltuielilor publice este necesară o Lege a Achizițiilor Publice Verzi și un Plan Multianual pentru Achiziții Verzi în România, susține Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis care a lansat studiul “Achiziții Publice Ecologice în România. Protecția mediului prin cheltuieli publice responsabile“.

 

ecopolis

Cercetarea arată că un procent de 20% de achiziții ecologice din totalul cheltuielilor pentru achiziții publice ar însemna o piață a produselor ecologice de cel puțin 20 de miliarde lei. Legea achizițiilor publice ecologice va promova:

• Dezvoltarea unei piețe de produse, servicii și lucrări ecologice care să conducă la îmbunătățirea performanței de mediu a acestora

• Reducerea emisiilor cu efect de seră prin diminuarea cantității de CO2 emisă în atmosferă

„În urmă cu un an Ministerul Mediului s-a angajat că va elabora o lege a Achizițiilor Publice Verzi. Astăzi discutăm acest proiect de lege în speranța că această inițiativă nu va muri în sertar. Sperăm că Achizițiile Verzi să devină regula și nu excepția dacă vrem să avem un mediu curat”, a arătat Costel Popa, Președinte Ecopolis.

Pe lângă legea cadru, studiul mai recomandă Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice (MMSC) adoptarea unui Plan Național Multianual pentru Achiziții Publice Verzi, care va stabili ținte pentru diverse grupe de lucrări, produse și servicii, precum și alte măsuri pentru a facilita aplicarea normelor propuse și a menținerii pragului minimal de achiziții publice ecologice la:

• Stabilirea de criterii ecologice pentru grupe de produse, servicii și lucrări care nu sunt reglementate de CE

• Realizarea ghidului pentru Achiziții publice Ecologice

• Diseminarea conceptului de achiziții publice ecologice

• Dezvoltarea de instrumente publice de suport (website, serviciu de suport, etc)

„Instituția noastră susține această inițiativă și spijină Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice în elaborarea legii achizițiilor publice ecologice și a planului național, susținem atât pentru autoritățile contractante cât și pentru întreprinderile mici și mijlocii, care ar avea pe această cale ocazia să se dezvolte în România”, a arătat Eduard Badea, Director în cadrul Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice.

“Un sprijin legislativ real al producătorilor și furnizorilor ar stimula piața și un întreg sector economic format în special din IMM-uri. Noi furnizăm un instrument de informare prin site-ul www.achizitiiverzi.ro, însă e nevoie de interes din partea autorităților publice care ar trebui să fie principalii beneficiari”, a spus Lavinia Andrei, președintele Fundației Terra Mileniul III.

Studiul face parte dintr-un proiect mai amplu de promovare a Achizițiilor Publice Ecologice. Astfel, până în prezent, în cadrul MMSC a fost redactată Legea Achizițiilor Publice Verzi în urma Protocolului de colaborare semnat între Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice în 2013.

Legea se află în dezbatere, Ecopolis, Terra Mileniul III și partenerii din țară organizând opt dezbateri publice în toate regiunile țării pentru a discuta cu autoritățile locale și centrale, precum și politicieni, organizații neguvernamentale și alte persoane interesate prevederile legii și necesitatea planului multianual pentru Achiziții Publice Ecologice. Prima dezbatere de acest fel a avut loc pe 14 martie la Timișoara.

Sursa: Ecopolis

Citiți și:

Imposibilul drum al României de la guvernare la guvernanță

Verde la achiziții verzi


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger