Legalizarea marijuanei în SUA nu a crescut infracționalitatea

0

Legalizarea marijuanei în cîteva state din SUA – precedată de legalizarea marijuanei în scopuri medicinale – i-a îngrijorat pe mulți. Părea să deschidă o cutie a Pandorei din care să iasă toate nenorocirile posibile. Studiile însă arată că nu s-a întîmplat nimic grav.

 

 

Un studiu publicat în PLOS ONE de către criminalistul Robert Morris ar trebui să-i liniștească pe oponenții legalizării cannabisului, cel puțin într-o privință – infracționalitatea.

O echipă condusă de Morris a început munca la acest studiu în 2012, după ce s-au tot auzit în mass-media voci care avertizau că legalizarea marijuanei medicale va duce la violențe și crime împotriva proprietății publice și private.

Studiul a procesat date despre infracționalitatea din SUA între 1990 și 2006, perioadă în care 11 state au legalizat cannabisul în scopuri medicale (de atunci încă 20 de state au făcut acest pas). Datele au fost puse de către FBI la dispoziția cercetătorilor și se refereau la șapte tipuri de infracțiune, printre care omorul, violul și tîlhăria.

Niciuna dintre aceste tipuri de infracțiuni nu a crescut în perioada vizată, nici măcar jafurile, deși mulți erau de părere că dispensarele de marijuana sunt o țintă tentantă pentru infractori, datorită cantităților mari de droguri și sumelor de bani din aceste magazine.

Morris spune că unele tipuri de infracțiune, precum omorul sau violența fizică, au scăzut dar acest efect nu i se poate atribui în mod clar legalizării. Studiul a luat în calcul bineînțeles toate variabilele, de la schimbările generale ale ratei criminalității la statistici privind sărăcia, șomajul, educația, încarcerările și chiar cantitatea de bere consumată pe cap de locuitor în fiecare an.

Următorul studiu al lui Morris va avea ca țintă relația dintre infracționalitate și legalizarea marijuanei în scopuri recreaționale în Washington și Colorado.

 

Citiți și:

Dicționarul marijuana


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger